Понеделник, 25 Януари 2021, 15:20

Исторически музей-Правец открива знакова изложба "Подаръкът - реликви от различни епохи"

3 Март 2017, 18:11
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1393 0


На 04.03.2017г. в 10.30 часа по повод празника-събор на Правец, Исторически музей-Правец открива знакова изложба „Подаръкът – реликви от различни епохи” .

Изложбата, подредена от ИМ-Правец включва експонати от фондовете на РИМ-София (Музея за история на София) и ИМ-Правец. За първи път по този начин в Правец показваме изложба, представяща подаръци на различни политически личности и институции. Отново има експонати, които са дарявани на Тодор Живков като държавен глава, но не са показвани досега. Акцентът в тази изложба обаче е подаръкът – актът на дарение по различни поводи и събития, показващ признание и уважение. Даряват се личности, държавници, институции.

Подаръкът, даряването, дарителството присъстват в живота на българите и България от векове. Подаряват се книги, икони, сувенири или произведения на изящното изкуство, даряват се средства, с които се изписват храмове, изграждат се училища и читалища, подпомагат се будни българчета, за да се изучат. Подаръкът носи информация и послание. Той изразява духа на епохата. В настоящата изложба са събрани предмети, които се отличават по вид, изработка и предназначение и отговарят на историческата епоха. Тези експонати са обединени чрез акта на дарението. Те са предназначени за изявени личности, политици, монарси, държавници, институции. В изложбата са показани експонати, притежаващи качества на произведения на изкуството, сами по себе си уникати. Представени са подаръци дарявани на княз Фердинанд и престолонаследника княз Борис ІІІ, на държавници като Стефан Стамболов и Драган Цанков, на Столична община, на Тодор Живков и Българската държава. Подаръците – лични, както и на държавно ниво, отговарят на обществено-икономическите дадености, на традициите и на естетиката на времето. Изложбата представя предмети, носещи белезите на духовна, национална и културна идентичност.

Изложбата „Подаръкът – реликви от различни епохи” ще бъде експонирана в Исторически музей-Правец от 04.03.2017 г. до 12.04.2017 г. Каним всички жители и гости на Правец да я посетят.

Информация – Исторически музей-Правец

Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще се ваксинирате ли?

Анкета » коментари (4)

Ще се ваксинирате ли?

отговори
Да (123)
70% Complete
Не (286)
70% Complete
Ще изчакам да се ваксинират повече хора и тогава ще преценя (66)
70% Complete
Имам особено мнение по въпроса с ваксината (29)
70% Complete
Вече имам изграден имунитет и не се нуждая от ваксина (25)
70% Complete