Петък, 19 Април 2024, 10:22

Исторически музей Правец отпразнува 35 години обществена и културна дейност

19 Април 2016, 10:57
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3412 9


Вчера Община Правец отбеляза две важни културни годишнини - 45 години музейно дело в общината и 35 години от официалното откриване на Исторически музей Правец с първата постоянна музейна експозиция. Датата 18 април не е избрана случайно – отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата.
 
Денят се превърна в истински празник на културата за жителите и гостите на Правец. В 16:30ч. бе открита съвместна изложба с експонати на Регионален исторически музей - Търговище „Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото”. Тя представя мъжа в характерната за него среда на общуване в края на ХІХ и началото на ХХ в. - на улицата, в бръснарницата, кафенето, кръчмата, шивашкия салон, фотото. Посетителите се потопиха в атмосферата на стария град, в романтиката на онези „мъжки времена”, когато да си кавалер е преди всичко въпрос на чест. В експозицията оживява епохата, чийто главен герой е „Гошко Хубавеца”, „вечният ерген” от едноименната стара градска песен. Оживяват и позабравените занаяти на бръснаря, шивача, кръчмаря, ваксаджията.
 
От 17:30ч. в залата на музея бе представена гостуваща изложба от Националния етнографски музей - София под надслов „Птиците в традиционната култура”. Птиците като символ присъстват в украсата на произведения от керамика, дърворезба, шевици и накити през епохата на Възраждането. В традиционната култура на балканските народи образите на птици и най-вече на гълъби и орли са неизменна част от декоративното, монументално и приложно изкуство. Птиците и техните символи неизменно съпътстват ежедневието на човека от Балканите. Те са навсякъде и впечатляват със своето изящество, динамика и форми.
В изложбата бяха включени предмети с посочените мотиви: различни пафти (от злато, сребро, седеф), плочки, колиета, прочелник, колани, поли, ръкавици от женска риза и др.
 
Празничната програма се пренесе в зала „Правец” на НЧ „Заря 1895”. Директорът на Исторически музей Таня Борисова изнесе хронологична справка за активната дейност на музея от основаването му до днес. „Отбелязваме две важни годишнини. За някои това е само суха статистика или просто цифри, но за нас значат много. Исторически музей отдавна е създал традиции, утвърдил се в живота на нашата община”, каза от сцената г-жа Борисова. Тя подчерта какви са приоритетите на работа на културната институция – организиране на гостуващи изложби и съхраняване историята на родния край. Благодари на всички спомоществуватели, допринесли са създаването и развитието на музея, работили усилено през годините за неговото популяризиране и утвърждаване.
 
На сцената се качи и кметът на общината Румен Гунински, който връчи почетен плакет на Община Правец на колектива на Исторически музей. „Изказвам своята признателност за усилията, които полагате, за да съхраните миналото на Правец”, заяви градоначалникът.
 
Г-жа Борисова прочете поздравителен адрес, изпратен от министъра на културата Вежди Рашидов. Поздрави бяха получени и от Борис Хаджийски, председател на сдружение „Български музеи”, Регионален исторически музей София, Община Ботевград, Община Етрополе, от Историческите музеи в Ботевград и Етрополе, колективите на които също присъстваха в залата, от ОУ „Христо Ботев” с. Разлив, ОУ „Васил Левски” Правец, от ГПЧЕ „Алеко Константинов” Правец.
 
Празникът продължи с тържествен фолклорен концерт на самодейците към НЧ „Заря 1895”, като по-голямата част от програмата бе представена за първи път на местна сцена. Само преди два дни танцов ансамбъл „Заря” спечели голямата награда на Столична община и награда за новосъздадено произведение.
 

Опазването на наследството от миналото е мисия и отговорност към бъдещето!




Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Април, 11:08

    Как може от всички танци да има само 5 снимки...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Април, 11:15

    Naidenov me radva :) Gospodine,drugaryo ze tebe pensiq i vnuci , nqma li?Jivotyt ne e 1000 godini.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Април, 11:27

    Сега мъжете са с фон дьо тен.....Много рядко виждам истински мъже.В спортното като имахме претенции след училище се сбивахмe и кой,победил си стискахме ръцете и довиждане!!! истински мъже бяхме, рицари.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Април, 14:21

    Ненормални престъпни комунисти!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 21 Април, 10:06

    БРАВО НА ТАНЯ БОРИСОВА!
    За всичко, което направи!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 21 Април, 12:42

    Браво на Таня, дадоха и и служебна кола с която да си идва в тудовец, абе много неща прави тя.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 21 Април, 14:03

    И да пазарува в събота в Кауфланд.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 22 Април, 10:24

    и да се говори с уважение за името й

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete