Четвъртък, 19 Октомври 2017, 22:59

Исторически музей - Правец ще се включи в Европейската нощ на музеите

14 Май 2014, 14:53
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 865 3

Всяка година от 1977 г. насам 18 май се чества като Международен ден на музеите в целия свят, по всички континенти. Този ден ни напомня, че музеите са онези институции, които помагат за създаването на жива връзка между поколенията и културите по света. Тазгодишното мото на празника е: Museum collections make connections”, а официалният превод на български е: „Музейните колекции свързват”, свързват хората от различни възрасти, етноси, религии и раси. Ден по-рано, на 17 май, за 10-ти пореден път, ще се осъществи Европейската нощ на музеите. Тя преминава под патронажа на Международния музеен съвет.
По случай празника Исторически музей – Правец и Музейния комплекс с Родната къща на Тодор Живков както винаги ще очакват своите гости. Предвидени са мероприятия по случай 18 май.
На 16 май от 15:00 ч. залата на Исторически музей Правец ще отвори врати за „Работилница в музея” – децата от ІІІ клас при ОУ „Васил Левски” гр. Правец с ръководител Веселка Нинова ще пресъздават с различни техники образци от народното творчество, изваяни от ръката на майстори занаятчии, изработени от глина, текстил и дърво, чрез контакта с автентични предмети, включени в постоянната музейна експозиция, ученищите ще се докоснат до отминалите времена и техния дух. С помощта на музейните служители и своята учителка ще изработят обреден хляб с богата пласнична украса, пресъздаваща традициите и обредността на българина за пролетния празник Цветница.  
В 16:00 ч. ще започне „Училищна памет – докосване до оригинала”,  учениците от ІV клас при  ОУ „Васил Левски” гр. Правец с ръководител Янка Бановска ще се върнат в миналото чрез допира до оригиналните музейни експонати – вещи, документи и предмети, свързани с развитието на образователното дело в Правец. Децата ще влязат в „обувките на другите” – учениците от отминалите времена, как са писали, какви учебни помагала са използвали, как са се обличали и пр.
17:30 ч. „Памет за миналото” – представяне на актрактивни обекти на културно-историческото наследство в община Правец в DVD и нов уеб сайт, даващи възможност за запознаване с четири тематични маршрута, чрез които се разкрива богато историческо наследство и очарование на древната култура на Правешкия край. Представени са доказателства за отминали епохи, огнища на вяра и духовност, митични култови традиции и съвременно творчество, традиция и устойчивост във времето.
На 17 май (събота) от 17.00 до 23.30 часа ще отбележим Европейската нощ на музеите с отворени врати в Исторически музей-Правец и Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков. Всички гости и жители на гр. Правец могат да посетят и разгледат експозициите.
                                                                                                     
Исторически музей Правец
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

 • Отговори (0) (0)
  1.добавен от: Анонимен 14 Май, 15:42

  Az ot 1.juni po4wam obikolki kulturen noshten jiwot,1mesec po morskite barove.s uwajenie hemingway ;)

 • Отговори (0) (0)
  2.добавен от: Анонимен 14 Май, 15:58

  ...no predi tova iskam da widq moqta boginq-afrodita....:)

 • Отговори (0) (0)
  3.добавен от: Анонимен 14 Май, 16:46

  :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Одобрявате ли идеята на арх. Весела Маркова за изграждане на Гробищен парк зад бензиностанция "Петрол"

Анкета » коментари (11)

Одобрявате ли идеята на арх. Весела Маркова за изграждане на Гробищен парк зад бензиностанция "Петрол"

отговори
Да, защото е извън населеното място. (156)
70% Complete
Не, защото е по-отдалечено от града и придвижването би било свързано с превоз, вместо пеша. (60)
70% Complete
Не. Два гробищни парка ще станат много. (70)
70% Complete
Одобрявам идеята за преместване, но зад бензиностанция "Петрол" не е подходящо. (41)
70% Complete
Нямам отношение. (15)
70% Complete