Четвъртък, 28 Март 2024, 19:28

Исторически музей – Правец отбелязва своята 37-ма годишнина

20 Април 2018, 14:05
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2201 1


По повод 37-та годишнина на музея и по покана на кмета на град Велико Търново-Даниел Панов, Исторически музей Правец взе участие в XV-то международното туристическо изложение „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ” 2018 г. с експозиция под наслов „Подаръкът – акт на дипломация и международни отношения”. В изложбата са представени отделни експонати от изключително атрактивната и единствена по рода си колекция, включваща подаръци на Българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Голяма част от представените предмети в колекцията не са показвани досега и притежават качества на произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Изящната изработка, изключителното ювелирно майсторство, прецизност при представянето на детайлите могат да се видят за първи път. Експозицията предизвика завиден интерес сред официалните гости и представителите на форума. Изложбата бе посетена от гостите от различни общини и посолства в България - Бразилия, Палестина, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Азербайджан и Китайския културен център. Сред официалните гости бе Любен Кънчев – зам. министър на туризма и градоначалникът на Велико Търново- Даниел Панов. В рамките на три дена от 19-ти до 21-ви април 2018 г. жителите и гостите на изложението ще имат възможност да разгледат уникалната колекция, както и ще получат възможност да се запознаят с обектите на културен туризъм в Община Правец.

Във връзка 37-та годишнина от откриването на първата музейна експозиция, в ИМ-Правец ще бъде представена гостуваща изложба „Съкровището от Лесичево“ на РИМ-Пазарджик. Съкровището е открито през 1977 г. в землището на с. Лесичово, Пазарджишка област, като предметите от находката са изработени от висока проба сребро, а някои от елементите са с позлата. Съкровището се отличава с изключително разнообразие на видове, техники, форми, материали и орнаментика, като включва почти всички украшения, разпространени в българските земи през ХVІІ-ХVІІІ в.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 24 април (вторник) от 17:30 часа в ИМ-Правец, като специално за него ще дойде Директора на РИМ-Пазарджик – Борис Хаджийски, който е и Председател на сдружение „Българските музеи“.


Източник: Исторически музей-Правец

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Богданова 22 Април, 21:53

    Поздравления за прекрасния ремонт който Историческия музей направи на Килийното училище и скривалището на Васил Левски в село Видраре ,община Правец. За първи път се прави нещо грамотно с нови материяли ,обмислено и естетично. Когато нещо се контролира непрекъснато всяка седмица всички ще сме доволни,и няма да има кражби.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete