Събота, 31 Октомври 2020, 09:27

"Истории за чудо": Врачешкият манастир “Свети Четиридесет мъченици”

18 Август, 07:10
(5) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4497 6


В епизода "Истории за чудо" от предаването „Темата на Нова“ са събрани разкази за чудеса и за едни от най-светите места у нас. Сред тях е и Врачешкият манастир.

Врачешкият манастир е построен по времето на Второто българско царство, след победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9ти март, 1230г. След победата, която се случила в деня, в който се празнуват св. Четиридесет мъченици, цар Иван Асен II решава да построи няколко църкви и манастири в чест на светиите, сред които е и Врачешкия манастир. В началото манастирът е основан като мъжко братство, но по-късно става женски, какъвто остава и до наши дни. След създаването на манастира монасите усърдно преписват богослужебни книги.

През 17-ти в. във Врачешкия манастир се помещава и килийно училище. При нашествието на турците в края на 14-ти век обителта е частично опожарена. При набезите на кърджалийските турци през 18-ти век, обаче, манастирът е сринат напълно и потъва в забрава до 1890г., когато според предания Богородица се явява на местен младеж, докато пасял стадото си под манастирската круша. Богородица му показва мястото на опожарените сгради и лековитото аязмо недалеч от манастира и му поръчва да възстанови обителта.

След като младежът споделил видението си със селския свещеник, отец Петър Цанов събрал съселяните и направил разкопки, при които са открити основите на манастирския храм, кости на убити монаси, части от дървен полилей, кадилница и неповредена икона на Богородица. Предполага се, че иконата датира от 17-ти век.

През 1891 г. върху основите е построена скромна църквичка от най-известния майстор в Ботевградския край по онова време – Вуно Марков. Манастирът постепенно възражда функциите си като мъжка обител, а от 1937 г. се превръща в девическо общежитие.

В близост до манастира, само на около 20-30 мин. пеш по горска пътечка се намира лековитото аязмо, което Богородица посочила на овчаря.

Историите за спасени от Врачеш са стотици, а монахините записват свидетелствата в книга. Тук най-често хората идват, за да предадат болката си на Света Богородица.

Касиана- игумен на Врачешки манастир разказва за предаването „Темата на Нова“ за чудеса, случили се в манастира:
„Историята на иконата на Божията майка е свързана с лековитото аязмо, намиращо се в склона на планината на изток от манастира. Водата на Света Богородица лекува кожни и очни заболявания, безплодие. Семейство от Врачеш бяха бездетни. Дойдоха в манастира да търсят лек за безплодието си. Четяха им се молитви пред иконата и взимаха вода от аязмото, която пиеха всеки ден. Сега се радват на близначета.“Източник: nova.bg

Коментари (6)

 • Отговори (12) (10)
  1. добавен от: Анонимен 18 Август, 13:44

  Не може лековитата вода от аязмото да не помага при безконтролни действия, извършвани в състояние на нервно пренапрежение и безпаметност и при страх от бъдеща разплата за сторени много злини. Многоуважаема г-жо игумения, бихте ли изпратили една дамаджана лековита вода от Врачешкия манастир на премиера да пие по три пъти дневно белким се освести и престане с небогоугодните си действия.

  • (9) (5)
   1. добавен от: Анонимен 18 Август, 16:18

   Говорите за премиера, че бил прост, ама №1 доказа, че е изключително проста. Пийни си водица, белким ти дойде отнякъде малко разум.

 • Отговори (4) (5)
  2. добавен от: Ас 18 Август, 21:13

  Прост премиер , но докара 39 милиарда евро. Там е проблема , че простите комунисти , не могат да ги докопат! Със зеления чорап и ред прост и тъпи комунисти , да не ги изброявам , марш в сибир без връщане !

 • Отговори (1) (1)
  3. добавен от: Анонимен 22 Август, 15:48

  Вярно ли, че Каската ше става кмет на селото

 • Отговори (0) (3)
  4. добавен от: Ас 24 Август, 21:33

  Ей тъпигьоси,по добре ли е да ни управлява зеленият чорап , а не ББ. Срам за България , ако отново ни управляват бездарните и прости комунисти, наседници на тж- свинаря от правец!

 • Отговори (1) (0)
  5. добавен от: Анонимен 3 Септември, 16:33

  Много ще питате за Живков!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (550)
70% Complete
Не съм съгласен (307)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (244)
70% Complete