Петък, 24 Януари 2020, 20:11

История и поезия се преплитат в сборника „Памет” – Епопея на (Не)забравените

2 Декември 2019, 21:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 744 0


Тази вечер в малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884” бе представен историко-литературният сборник „Памет” – Епопея на (Не)забравените. Това е най-новата книга на дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”. Сборникът е посветен на 142-та годишнина от Освобождението на Ботевград от османско робство и 140-годишнитата от рождението на патрона на дружеството – Стамен Панчев.

Заслугите за това, този литературен труд да е вече факт, имат много хора. Сред тях са членовете на дружеството на литературните творци: секретарят на общината г-жа Стефка Граматикова, Светла Бенчева, Мария Кацарска, Стаменка Димитрова, Дечко Йорданов, Симеон Ангелов и Анатоли Ачков.

Книгата бе представена от г-н Симеон Ангелов и г-жа Светла Бенчева, които прочетоха някои избрани стихове от сборника.

Областите, които са засегнати в сборника са народност, държавност, религия, революционно, просветно и будителско дело на България за периода от Траките до днешни дни. В книгата са включени и произведения и биография на поета Стамен Панчев. Това поясни г-н Симеон Ангелов.

Спонсор на изданието е инж. Калин Божилов, който поздрави авторите на книгата и всички желаещи да получат този т. нар. урок по история.

Главен редактор на книгата е поетесата Надежда Захариева, която бе сред присъстващите тази вечер.
„Книгата „Памет”, която държиш в ръцете си, непознати читателю, може да бъде наречена урок по родолюбие. В продължение на две години нейните автори- членовете на дружеството на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград, са посветили и живота и творчеството си на идеята да свържат историята на нашето отечество с поезията. Резултатът от труда им е забележителен, споменати са четиридесет и пет от нашите най-велики исторически личности и шейсет от най-светлите творци в областта на изкуството и литературата”, каза Надежда Захариева.

„Народите искат своята история не от ръката на историка, а от ръката на поета”- с тези думи тя коментира начина, по който авторите са представили историята в сборника „Памет” – Епопея на (Не)забравените.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (1)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (1)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (173)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (17)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (13)
70% Complete
Мир по Земята (30)
70% Complete