Събота, 19 Септември 2020, 23:54

Ивановден е! Почитаме паметта на Свети Йоан Кръстител

7 Януари, 08:44
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1599 5


На 7 януари православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител - последният старозаветен пророк, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден.

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е започнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнството на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: "Покайте се, защото се приближава царството небесно".

В България обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или от девера.

Народната представа за Свети Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза, която включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Имен ден празнуват днес Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

 • Отговори (8) (0)
  1. добавен от: Анонимен 7 Януари, 09:45

  Честит празник на всички именници.Бъдете живи и здрави!

 • Отговори (3) (0)
  2. добавен от: Анонимен 7 Януари, 12:30

  И да почерпят !

 • Отговори (5) (0)
  3. добавен от: Анонимен 7 Януари, 13:15

  Честит имен ден на Кмета на Община Ботевград!

 • Отговори (3) (0)
  4. добавен от: Анонимен 7 Януари, 13:23

  Честит празник на всички именници! Честит имен ден и на кмета на община Ботевград! Да бъде здрав, да има сили да преодолява всички прегради по пътя към доброто,което прави и да се радва дълго време на доверието на хората, които го подкрепят!!!

 • Отговори (2) (1)
  5. добавен от: Анонимен 7 Януари, 16:23

  Кмета е добър, но обкръжението му е лошо!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (2)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (399)
70% Complete
Не съм съгласен (208)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (158)
70% Complete