Събота, 20 Април 2024, 09:36

Изложба "Крепост в планината" бе представена в музея в Правец

19 Май 2017, 16:27
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1342 1


На 18 май – Международният ден на музеите, в Исторически музей Правец бе представена изложба под надслов „Крепост в планината”. Представени са резултатите от проучванията на крепостта Боровец през изминалите девет години. Чрез проучванията на този обект става ясно, че районът на Правец е обитаван от много древни времена. Всеки съвременен град има своята стара крепост - за нас това е крепостта Боровец – един значим археологически обект с национално значение. Откритията продължават в архитектурен план - разкриват се още сгради и множество находки от бита на хората обитавали това укрепено място.

Резултатите от археологическите проучвания може да се обобщят, че на билото има тракийски пласт от V в. пр. н. е., където е съществувало древно светилище. Впоследствие крепостта е изградена и формирана през III-IVв. и функционира до VI в. Разкрита е голяма част от крепостната стена, един вход в юи част на куртината, десет стради и още две непроучени цялостно във вътрешността. Част от сградите са на два етажа с по няколко помещения. Открити са множество монети, накити изработени от злато, бронз и стъклена паста, както и оръдия на труда. Разбира се присъствието на керамичните съдове е задължителен елемент от ежедневието на хората.

Сред най-интересните представени находки е част от бронзова везна и няколко екзагии (теглилки, използвани с цел проверка на метала и вали¬диране теглото на монетите). Във всяка крепост и по-главно селище има комплект мерки и теглилки, заверени в столицата Константинопол и пазени от местния управител. Съхраняват се в специално помещение в крепостта, наричано „ponderarium”. Изложени са и откритите няколко вотивни пръчки-хурки, изработени от бронз и желязо, украсени с врязани орнаменти и завършващи с фигура на птичка. Аналогични екземпляри има от Египет и Мала Азия. Интересна находка е и цялостно запазената бойна брадва, със запазена част от антично дърво, която е служела за нанасяне на удар към противника. Част от въоръжението на древните обитатели е и откритото умбо от щит, украсено с червена и бяла боя по него (нещо рядко срещано). То е част от напарвената и представена възстановка на щит. Експонирани са и множество стрели и копия, част от въоръжението на войниците. Показана на обществото е и откритата находка през 2016 г., наподобяваща диптих и табула. Изработена е от слонова кост или рядко срещан дървесен иглолистен вид, непознат за нашите географски територии с висока степен на минерализация. Тя вероятно е част от „твърда корица“ на книга, която се поставя отгоре и отдолу с цел притискане чрез кожена или метална закопчалка за по-добро съхрание на страници от текстово описание. Показани са и откритите няколко стила (древна версия на писалката), изработени от бронз и желязо. Стилусът е използван от началото на 3000 г. пр. н. е. в Месопотамия. Чрез проучванията на този обект става ясно, че районът на Правец е обитаван от много древни времена.

Поздравителни адреси екипът на Исторически музей Правец получи от Министъра на културата - Боил Банов, от Националната федерация „Култура” към Конфедерациятя на труда „Подкрепа”, от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, от кмета на общ. Правец Румен Гунински. Поздравления за празника бяха изпратени и от сдружение „Български музеи”. Събитието продължи на чаша вино.


Източник: Исторически музей Правец

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete