Петък, 29 Март 2024, 08:36

Изложба на рисувани с восък яйца бе открита в Исторически музей-Ботевград

25 Април 2019, 18:46
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1920 0


Изложба на рисувани с восък яйца под наслов “Българските великденски яйца – традиции и музейна съвременност”, бе открита днес от 17.30ч, в Исторически музей-Ботевград. Представени бяха експонати, дело на трите музея във Велинград,  Ихтиман и Етрополе. 

Директорът на музея в Ботевград  Рени Лазарова изрази благодарност на своите колеги, тъй като в седмицата преди Великден те организират работилници за изписването на тези яйца и реализират много образователни програми, правят изложби в цяла България и извън нейните предели. „Те са лауреати на много фестивали, свързани с етнографски обичаи и тяхното пресъздаване в днешно време. Посланието на изложбата е да  запознаем обществеността с неимоверния труд, който полагат колегите от цялата музейна мрежа, за да изследват, съхранят и предават тези обичаи на младите поколения“, каза директорът на Исторически музей Ботевград. Рени Лазарова.

Директорът заяви, че се през следващата  2020 година има идея в Ботевград да се реализира, освен изложба на такива експонати, също и работилница , с която да бъдат показани техниките на изписването на яйца с восък, „За да бъде запазена традицията жива!“, добави Рени Лазарова.

 

Идеята да бъде показана изложбата, е на Исторически музей-Ботевград. Служителите са тези, които след като са получили пратките с яйцата, са подредили по изящен начин експонатите. „Начинът , по който експонираме яйцата е всъщност нашият прочит на това, как трябва да изглежда тази изложба“, обясни Лазарова.

 

Боядисаното яйце има дълга история. Най-старите отломки от боядисани яйца, гравирани с орнаменти от вида на геометрични фигури като стълбички, кутийки, датират от времето на палеолита. Открити при разкопки в Южна Африка. Следващите сведения са от Египет, от над 2 000 години преди новата ера. Там яйцето е било символ на отвъдния живот. Намирани са в гробниците. По тях има орнаменти , гравирани върху щраусови яйца.. Финикийците са използвали яйцето  пак в този смисъл   като гробен дар. Те са също с а щраусови и са изрисувани в червено, с орнаменти , като върху някои са изобразени човешки лица. Нещо като аналог на надгробните маски, които срещаме по-късно и в тракийската епоха. По-късно, вече в В Гърция, започват да се изработват  керамични яйца, украсени с фигури и сцени.

 

Музеите в България, които от стотици години са съхранили традицията на восъчната техника на украсяване на яйцата, по данни на етнолозите , са именно в музеите в районите на  Велинградско, Ихтиман, Етрополско и Търговище.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete