Събота, 8 Август 2020, 03:45

Изложба „Тютюн, енфие & сие” гостува на Исторически музей – Правец

12 Декември 2019, 12:54
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 762 0


Пътуващата експозиция „Тютюн, енфие & сие”, е част от популярната поредица „Пороците” на Исторически музей – Горна Оряховица. Експозицията представя човешките пороци, обединени в три мобилни колекции - „ Алкохол &Амбалаж“, „Тютюн, енфие &сие“ и „Захар, кафе &сие“. Всяка една от колекциите запознава с популярните човешки изкушения–захар, кафе, алкохол и тютюн, като проследява тяхното производство и консумация в края на XIX и началото на XX век в Горна Оряховица, където по това време е имало 5 тютюневи фабрики, захарна фабрика и пивоварна. Две от тези атрактивни колекции вече бяха представени в ИМ-Правец.

Днес е ред и на последната изложба от поредицата с надслов „Тютюн, енфие &сие“. Официалното откриване е на 13 декември от 17. 30 часа в Исторически музей – Правец. Експозицията представлява своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. В експозицията са представени различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.

Изложбата ще остане в град Правец до края на месец януари. Заповядайте и се върнете назад във времето за да видите развитието на порока от времето на вашите дядовци до днес.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (125)
70% Complete
Не съм съгласен (50)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (46)
70% Complete