Петък, 19 Април 2024, 03:19

Изложение-базар на учебните компании „МК-СТАРТ“ и „SCHOOLNET“ в ПГТМ по повод Световната седмица по предприемачество

14 Ноември 2017, 11:54
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2017 3


Десетото издание на Световната седмица по предприемачество бе открита днес в ПГТМ”Хр. Ботев” с изложение-базар на учебните компании „МК-СТАРТ“ и „SCHOOLNET“. По-късно през деня, от 13.00ч ще се състои състезание-викторина по предприемачество с участието на ученици от 8 „б” и „в” и 9 „а” класове.

Работата по стартиране на училищния вестник е започнала през учебната 2008/2009 година. Настоящата е десета поредна, в която „SCHOOLNET“ се стреми да отразява училищния живот. Първоначално фирмата започва дейност с учениците от 11 клас, специалност „Бизнес администрация” с класен ръководител Валентин Банков. След това в екипа на учебната фирма се включват Диана Къндева и Ани Клечкова. От две поредни години ръководител по издаване на училищния вестник е Евгения Банкова, преподавател по икономика. Първият вестник е издаден на 6 декември 2008г по повод Деня на банкера и Никулден. През 10-годишния период екипите се допълвали и обновявали с нови участници, с нови идеи и виждания.

До този момент тези екипи са успели да подготвят и издадат 44 броя на училищния вестник. Всеки от тях може да се види и прочете на www.pgtmbg.com в секция „Училищен живот” – архив “SchoolNet”. „Задачата съвсем не е лесна, знаете, децата събират материали, подготвят и обработват страниците по повод предстоящи празници, събития и т.н.. Отразяваме училищни събития, правим интервюта на учители, на ученици”, заяви Банкова. В последния брой, посветен на Деня на народните будители, интерес представляват интервютата с двама учители – единият е Иван Иванов, а другият – Десислава Колчакова.
В момента „SCHOOLNET готви коледния брой.

Дейността на учебната фирма „МК-СТАРТ“ с ръководител Нина Петкова се отличава с това, че учениците сами произвеждат електронни платки. Нина Петкова е преподавател по цифрова и аналогова техника и електротехника. „Микроконтролерът сами си го произвеждаме, като предварително закупуваме отделните елементи. Някои от платките ние произвеждаме, други са готови и учениците спояват кит-набора”, подчерта ръководителят на учебната фирма Нина Петкова. Учениците работят и с SMD елементи. Такива са използвани за произвеждане на микроконтролери за Деня на влюбените - във формата на сърце, във форма на усмивка и за Деня на шегата, както и отделно за всеки празник – светещи елементи за украса на елхата, на дома, както и за подаръци.
През учебната 2015/2016 година учениците от „МК-СТАРТ“ участват в регионален кръг в Благоевград, където получават сертификат за най-атрактивен продукт.
Миналата 2016/2017 г се класираха от участието си във Враца за национален кръг на учебните компании „Изгряващи звезди” във Варна. Там отново печелят награда за най-атрактивна компания.
 Един от участниците в учебната компания Никола Дилов сподели, че заниманията в нея са интересни и учениците харесват специалността си, а най-доволни са, когато постигат реални резултати.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete