Четвъртък, 25 Април 2024, 22:37

Изработена е Програма за развитие на туризма в община Ботевград

27 Септември 2016, 14:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2344 22


Община Ботевград има потенциал и капацитет да се развие като привлекателна дестинация за туризъм през всички сезони на годината. В тази връзка се разработва Програма за развитие на туризма на територията на общината, на която се основават бъдещите мерки и дейности за развитие на туристическия сектор. Програмата е разработена съгласно заложените приоритети в Областната стратегия на Югозападен регион, Национална стратегия за устойчиво развитие в България 2014-2030 г., Концепцията за туристическо райониране на България и маркетинговата стратегия на туристическия район и съобразно задачите на Общинския план за развитие и съществуващите местни туристически ресурси и потребности. Общинската програма за развитие на туризма е одобрена на среща на Консултативния съвет по въпросите на туризма, провела се на 08.09.2016г.

Предстои редовно заседание на ОбС Ботевград, когато местния парламент ще разгледа Програмата за развитие на туризма. Заседанието ще се проведе на 29.09.2016г. от 09:00ч. в малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“.
 
Настоящата Програма ще допринесе за устойчиво, интегрирано туристическо развитие на общината, привличане на инвеститори в сектора, подобряване и разширяване на базовата инфраструктура, повишаване качеството на туристическото предлагане. Прогнозата е, че община Ботевград ще продължи своето динамично и устойчиво туристическо развитие като използва всички възможности, но за това ще е необходимо да се осигури поетапното и стриктно изпълнение на набелязаните цели, мерки и дейности в настоящата Програма за развитие на туризма до 2020 г. и след това.
 
Основните приоритети, заложени в настоящата програма, ще бъдат свързани с дейности по запазване на природните и културно-исторически ресурси на територията на общината, привличане на инвеститори в сферата на туризма и популяризиране на общината като туристическа дестинация.
 
Целта на програмата е да изясни и определи туристическия потенциал и да конкретизира основните стратегически цели за развитие на туризма в община Ботевград. Програмата трябва да допринесе за интегрирано туристическо развитие на района, привличане на инвеститори в сектора, подобряване и разширяване на базовата инфраструктура, повишаване качеството на туристическото предлагане и за утвърждаване на Ботевград като предпочитана дестинация за отдих и туризъм. Предлагането ще се допълни и разнообрази с възможностите за религиозен, фестивален и събитиен туризъм, тренировъчни школи, уикенд почивки, зелени училища, детски лагери, селски-културен туризъм.
Природните и културно-историческите условия в община Ботевград, предлагат възможности за развитие на туризъм в различни форми и с различна интензивност.
1. Географското положение на общината, предполага успешното развитие на разнообразни форми на туризъм. Близостта на столицата София, на летище, гранични пунктове и магистрали са изключително благоприятни фактори, които стимулират привличането на постоянен туристопоток на територията на общината.
2. Релефът на общината е естествен туристически ресурс и дава възможности за развитие на планински (зимен-ски и летен-пешеходен и вело туризъм), екологичен, рекреативен, приключенски и ловен туризъм.
3. Специфичните биоклиматични условия благоприятстват развитието на устойчив, интегриран туризъм в Ботевград и правят дестинацията привлекателна през всички сезони на годината за различни целеви групи туристи.
4. Богатите речни ресурси на територията на общината, в съчетание с площта на язовир „Бебреш" обуславя потенциал за развитие на риболовен туризъм.
5. Горските площи заемащи значителна част от територията на общината дават възможност за развитие на различен вид туризъм.
 
Община Ботевград притежава значимо културно наследство. В територията са регистрирани редица паметници с национално значение. Запазени са останки от старобългарски крепости, църкви, скални надписи, кладенци, паметници от античността  и средновековието, римска крепост, манастир и редица паметници с местно значение. В близост до общинския център гр. Ботевград преминава древен римски път.
 
Според информация на Изпълнителна дирекция „Околна среда" на територията на община Ботевград се намират следните защитени територии: поддържан резерват „Училищната гора" за опазване на естествени дъбови гори в землището на с. Боженица, защитена местност „Дренето" за опазване на естествени дъбови гори в землището на с. Литаково; защитена местност „Мухалница"- в землището на гр. Ботевград - за опазване на блатото и на прилежащите територии, запазване на уникална, непозната другаде периодична миграция и местообитание на планинската жаба; защитена местност „Боженишки Урвич", опазваща група вековни дървета в землището на с. Боженица, природна забележителност „Водна пещера" за опазване на прилепи и характерни образувания в землището на с. Липница, защитена местност „Рудината" за опазване на вековни букови гори в землището на гр. Ботевград, природна забележителност „Елака" за опазване на вековни букови гори и скални образувания в землището на с. Врачеш, защитена местност „Романия" - землището на с. Рашково, защитена местност „Висока могила" в землището на с. Боженица и с. Скравена.
 
В Консолидирания Национален туристически регистър към Министерството на туризма, включващ данни за категоризирани туристически обекти от държавната и общинска администрации, за територията на община Ботевград са категоризирани 10 места за настаняване и 158 заведения за хранене и развлечения. Това доказва наличието на потенциал и добра материална база за успешното развитие на туризма.
           
  Дейности за изпълнение на Програмата за развитие на туризма в община Ботевград 2016-2020 г.
От първостепенно значение при осъществяването на стратегическите цели на Програмата за развитие на туризма е да се реализират дейности, свързани с подобряване на туристическата инфраструктура, а именно: осигуряване на достъпна среда до природни забележителности и културно-исторически дадености, подобряване на пътната инфраструктура и изграждане на еко-пътеки, поставяне на информационни табла и табели, създаване на информационен център и др.
За да се привлече туристически поток към община Ботевград е необходимо да се повиши качеството на предлаганите туристически услуги, като за целта се налага да се
предприемат действия по отношение на подновяването на легловата база в хижите, да се осигурят места за настаняване, средства за подслон и места за увеселение.
 
 За постигане на целите, заложени в Програмата за развитие на туризма в община Ботевград, основните дейности, които трябва да предхождат действията за привличане на туристическия интерес, могат да се обособят в следните групи:
 
1)  Подобряване на инфраструктурата, обслужваща туристическия сектор:
2)  Насърчаване на инвестиции в сферата на туризма:
3) Развитие на алтернативни форми на туризма:
 
Източници на финансиране
Основна част от дейностите и целите, заложени в Програмата за развитие на туризма в община Ботевград, ще се осъществят със средства, предоставени от външни източници- оперативни програми, финансирани от ЕС (Оперативна програма „Региони в растеж" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Програма за развитие на селските райони) и програми към различни министерства (Министерство на туризма, Министерство на културата). Други източници на финансиране могат да бъдат средства от общинския бюджет, туристически такси, събирани по реда на Закона за местните данъци и такси, глоби и други имуществени санкции, наложени по реда на Закона за туризма, инвестиции от местни представители на бизнеса и други бизнес организации.


Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Септември, 15:26

    Наблягайте на "глоби" :x

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Септември, 15:34

    Едва ли ще има турист дошъл в града,който да не иска да се снима на ротондата,и пред Арена Ботевград.Нали знаете кой ги построи,и кой има огромно желание да ги разруши?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Септември, 15:42

    2, много тъп коментар. Скрий се!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Септември, 15:49

    Идеята е добра!!!
    Да се надяваме че ще бъде реализирана,а няма да остане само на хартия и да продължи унищожаването на природата около Ботевград,като в последните 20 години.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Септември, 15:50

    Може да е тъп но е прав,и казва истината.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Септември, 15:56

    Ей, не мирясахте тульовските платени клакьори!
    Не разбрахте ли, че вашия идол слезе от политическата сцена и от кметския кабинет?
    ЗАВИНАГИ!!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Септември, 16:24

    Тулата обесен на кулата!Предстоящо!!!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Септември, 16:30

    Zasramete se plateni kmetski gyzolizci i si otvorete ochite za istinata.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Септември, 16:33

    7, чудесна идея! Това ще вкара Ботевград в новинарския поток. Ще ни осигури маса ти туристи. Ще дойдат дори и от братска Мордовия :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 27 Септември, 17:30

    Че тя Програма за развитие на туризма в община Ботевград беше изработена още на 1 ноември 2015 г. - всички читави хора се изнесоха от общината, завинаги!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete