Четвъртък, 25 Април 2024, 23:16

Изсичането на акациевите дървета във вилната зона на Трудовец е по държавен проект на „Горско стопанство”

20 Януари 2012, 08:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4467 6


От няколко дни жителите на село Трудовец и  вилната зона са обезпокоени поради започналите дейности по изсичане на акациев масив в дерето над стария ресторант. Хората смятат, че дърветата са здрави и големи, и е жалко да се отсичат. Освен това те се опасяват, че това би довело до свличане на бреговете в реката и разрушаване на пътищата в съседство. Някои от хората отглеждащи пчели пък смятат, че напролет пчелите им ще бъдат лишени от акациев цвят и така ще бъде затруднен добивът им на акациев мед.
Потърсихме за коментар директорът на  Дирекция ”Държавно горско стопанство” в Ботевград. Господин Веселин Нинов заяви, че няма място за притеснения и увери, че не съществува опасност да се срути дерето. Той обясни, че по-опасно е, ако дърветата стоят в такъв терен и минат една такава възраст в която стават прекалено големи. Според него кореновата система на дърветата задържа почвата от свличане, а не това което е над почвата.„Възобновяването на акцията е заложено в проекти на правителството и ние сме длъжни да ги спазваме”-каза Нинов и допълни, че  „в точно определен период в който ни ограничава проекта сме длъжни да изсечем тези насаждения. Акацията е едно бързо растящо дърво при което основния начин за възобновяване, който е възприет в горското стопанство е издънково. Това означава, че кореновата система ще продължи да функционира. Отсичането на акацията трябва да стане в периода на покой, който е регламентиран в Закона за горите - след 1-ви септември до 1-ви април” заяви директорът Нинов. В участъка, където в момента се изсичат остарелите дървета, само 2% е акация, останалата е бор и дъб.
Всяка една гора достига зрялост по планове на „Горско стопанство” и оставането й води до загиването й, и до загуба на средства, тъй като държавната фирма сама издържа дейността си. След като гората е дала максимума си като прираст и ние сме длъжни да го вземем, да го усвоим и в същото време да гарантираме, че на този терен започва да расте нова, млада гора каза още директорът на Горското стопанство.
 Дървесината , която се сече в местността над ресторанта във вилната зона е държавен горски фонд, а не общинска собственост- обясни г-н Нинов. Съгласно лесоустройствен проект на Държавно горско стопанство до края на 2014 г. терени с такива бързорастящи дървета, трябва да се възобновяват като се премахват старите дървета. Като бързоразстящи и с кратък живот освен акацията се смятат още брезите и тополите.
Наша проверка показа, че фирмата, която извършва изсичането на акациевия масив в дерето на вилната зона в Трудовец е ЕТ „Васкони Груп”. Тя има подписан договор номер Д-17 от 31.10. 2011г. с  Дирекция „Държавно горско стопанство” Ботевград. Васкони Груп” е единствената фирма, явила се на търг на 3 и 4 октомври 2011г. Обществената поръчка е обявена в Държавен вестник на 17.08.2011г.



Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Януари, 09:32

    Кои пак се противи на това, сигурно Драганов ви е платил да пишете Балканци :!: :!: :!: :!: :!:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: www 20 Януари, 13:35

    Е как кой се противи, всички жители на Трудовец са потресени от масовата сеч, само Кмета на Тр се кефи

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Януари, 15:15

    Защо в Трудовец и около Трудовец се вършат само золуми? :x

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Януари, 15:29

    що не ходите да го духате на Азис от уикенд

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Януари, 18:04

    Тази фирма направи золуми по Осиковица а сега и Трудовец.Кой стои зад фирмата :?:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 20 Януари, 18:09

    Тъпите Трудовчани, вече трети мандат ги управлява най-мръзеливия кмет. Така ви се пада.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete