Петък, 19 Април 2024, 06:25

Как да намерите подходящия за вас аромат

5 Май 2020, 12:08
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 950


Изборът и покупката на парфюм може да се окаже истинско предизвикателство за мнозина. И все пак, намирането на подходящ аромат не трябва да е толкова сложно, колкото се опасявате. За да разберете как да изберете аромата, който ви подхожда и да научите повече за химията на тялото, ние подбрахме няколко практини съвета.

1. Помириши възможно най-много аромати
Една от най-важните стъпки в намирането на вашия аромат е да усетите всичко около себе си. Колкото повече аромати усетите, толкова по-привлечени ще сте към определени стилове, дори одеколон за жени или флорални парфюми за мъже. Нека обонянието ви бъде максимално любопитно.

2. Имайте предвид и миризмите, които вече обичате
Помислете за ароматите, които вече обичате. Ако обичате аромата на пресен хляб, потърсете парфюми с подобни нотки като карамел, шоколад и др. Ако обичате аромата от съседската градина, тогава зелените аромати като здравец, галбан и други тревисти нотки ще ви привличат, както и цветните парфюми.
Преди да изберете парфюма, напишете списък с ароматите, които вече обичате, или тези, които сте открили, докато миришете различни парфюми при първия си избор.

3. Помислете какви са хобитата ви
Ако обичате да готвите, може би пикантните нотки ще ви привлекат. Използвайте своите хобита и интереси, за да ви привлекат в света на аромата. Не винаги ефектните парфюми версаче са най-удачните за всеки.

4. Не се притеснявайте за вредните съставки
Вярвате или не, когато става въпрос за вредни съставки, парфюмът е единственият козметичен продукт, за който не е нужно да се притеснявате. Нито една съставка в парфюма не е вредна. Всъщност има специална регулаторна агенция, наречена IFRA, която наблюдава точно този вид неща, а също така възпрепятства парфюмеристите да използват алтернативи на естествени съставки като дъбов мъх, мускус и т.н.

5. Температурни ефекти върху парфюма
Едно нещо, което трябва да имате предвид, докато пазарувате и използвате вашия парфюм е температиирата. Температурата има значение. Колкото по-топло е, толкова по-бързо се изпарява аромата ви и е възможно по-силно да мирише. Топлината от вашия пулс и повърхност на кожата ще възбуди ароматните химикали много по-бързо, отколкото полъхът на студения зимен въздух.

6. Ароматът на тялото и храната, която ядете обуслявя огромната разлика
В допълнение към температурата, телесният аромат може също да изиграе огромна роля в начина, по който парфюмът ухае на кожата ви, особено когато става въпрос за начина, по който мирише храната. Яденето на лук и чесън или индийска храна вечер ще унищожи всички меки флорални аромати, които сте избрали.

7. Редът на нотите има значение
Редът на парфюмните нотки, известен още като парфюмна пирамида, не е толкова объркващ, колкото изглежда. Парфюмите са създадени повече като рецепта за готвене. Парфюмеристите поставят най-смелите, най-дълготрайни нотки на дъното като основни нотки.

8. Базови нотки
Подобно на готвенето, вие поставяте най-силните си аромати на първо място. Често виждате нотки като пачули, ветивер, дъбов мъх и смоли като лабданум като базови ноти. Те издържат най-дълго.

9. Средни нотки
Това са нотките, по които повечето хора ще запомнят стила на вашия аромат. Флорални нотки като жасмин, роза, тубероза, лилия, портокалов цвят и т.н. често се използват като средни. В някои случаи можете да усетите по-свежи зелени нотки като галбан, здравец, семе от анасон и семе от амрета, за да се придаде аромат на пикантно, зелено, горско или планинско усещане.

10. Върхови нотки
Те се изпаряват най-бързо. Върховите нотки обикновено са ярки, завладяващи и свежи цитрусови ароматни нотки, които се изпаряват доста бързо и служат като приятен преход към по-смелите аромати отдолу в Пирамидата на уханието. Бергамот, мандарина, ябълка, диня, лимон, лайм, нероли, босилек, черен или розов пипер, розмарин и мащерка обикновено са върхови нотки.

11. Въпроси за опаковане
Дори и да са маркови парфюми на ниски цени, опаковката е много важна. Това се отнася по-малко за естетиката на парфюмната бутилка и повече за целта. Има значение, когато парфюмна къща умишлено прави бутилките или флаконите си от тъмно плътно стъкло, за да предотврати топлината да промени аромата или да позволи на светлината да го отслаби.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete