Вторник, 24 Януари 2017, 11:01
По-различните новини само за вас!

Своге

Как се живее на метри от ЖП-релсите

This text will be replaced

+ | - 16.12.2016г. 14:19 | Новини
Прочетена: 1479 | 1 |

Оцени:

Всеки ден железниците в България транспортират по над 2 000 тона опасни товари. Вагоните преминават на метри от къщите на много хора у нас. В Искърското дефиле железният път преминава по средата на почти всяко населено място.
Над Искърското дефиле ехти грохотът на поредния влак. 25 цистерни пътуват към София, а ние ги посрещаме там, където вазовият герой Дядо Йоцо с трепет е чакал свирката на парния локомотив.

Борис ни води по стръмните улички на Зверино, за да видим от високо как релсите делят селото на две. В светлината на последната трагедия в Хитрино обаче, най-голямото село в дефилето тръпне всеки път, когато по релсите затропат цистерни.

Това нещо се е случвало. Не в Зверино, а в друго село по поречието на Искър. През 2000 година няколко цистерни, пълни с пропан-бутан, падат от 10 метра височина в река Искър. Село Владо Тричков. Катастрофата по чудо се разминава без експлозия.
16 години след трагедията, на гарата отново има хора. Чакат влака за София, който често закъснява. Разчитат на него, тъй като все още е бърз, безопасен и евтин транспорт до столицата.
 

Източник: balkanec.bg
Стани фен във Facebook  
« Назад

Коментари (1)

  • 1

Добави коментар
виж всички » Анкета

  • Трябва ли общината да продаде акциите си във "ВЕЦ Своге" АД?
    Коментирай (1)

виж всички » Справочник

Новините по дни

Изпрати новина до Balkanec.bg

Заглавие: *
Текст на новина: *
Обратна връзка: