Четвъртък, 4 Юни 2020, 04:06

Какви биха били последиците за БФБ и НБЛ при нулева година?

7 Април, 14:09
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 730 8


Във връзка с неяснотите около възможността за продължаване или прекратяване на настоящото първенство на НБЛ БК Балкан изпрати запитване до президента на БФБ г-н Георги Глушков и генералния мениджър Елеонора Рангелова. С него бихме желали да получим отговор на важни въпроси, касаещи нормативните пречки да се приеме временното класиране и финансовите последици и рискове за БФБ и НБЛ, които не са регламентирани в нито един нормативен документ на федерацията. Смятаме, че отговорите на тези въпроси засягат всички клубове в НБЛ. Публикуваме пълния текст на писмото:

До: Георги Глушков - президент БФБ

Елеонора Рангелова - генерален мениджър на БФБ

Уважаеми господа,

С оглед разразилата се в световен мащаб безпрецедентна епидемична криза, засегнала сериозно и нашия спорт, възниква необходимост от вземане на решение как да се процедира с първенство на НБЛ мъже за сезон 2019/2020. На последното заседание на ОС на НБЛ мненията на клубовете по този въпрос се разделиха поравно – едната половина желае изчакване в търсене на възможност за довършване на първенството, а другата е на позиция за предсрочно прекратяване на шампионата.

Неяснотите около възможността за продължаване и довършване на настоящото първенство са много, но при евентуално предсрочно прекратяване на шампионата се очертават две основни възможности за приключване на сезона, а именно :

Прекратяване на сезона със зачитане на резултатите от изиграните срещи и обявяване на временното класиране за крайно на предсрочно прекратения шампионат, с опции „ със“ или „без“ обявени шампион и медалисти.
Прекратяване на сезона с отмяна на резултатите от изиграните срещи и обявяване на т.нар. „нулева година“ (анулиране на резултати и класиране )
В тази връзка, и при решение за предсрочно прекратяване на първенството, бихме желали да внесете яснота по следните няколко въпроса, които не са регламентирани в нито един нормативен документ на НБЛ и БФБ, но касаят вземането на важно решение от баскетболната федерация.

1. В случай на вземане на решение за предсрочно прекратяване на първенството, има ли нормативна пречка да се приеме временното класиране за крайно ( със или без обявяване на медалисти ) и какви евентуално биха били правните колизии, ако има такива, при постановяването на едно такова решение?

2. В случай на вземане на решение за предсрочно прекратяване на първенството, има ли нормативна пречка да се анулират резултатите от изиграните срещи и да се обяви т.нар. „нулева година“, и какви биха били правните колизии, ако има такива, при постановяването на едно такова решение?

3. В случай, че УС на БФБ вземе решение за прекратяване на първенството с отмяна на сезона и анулиране на всички резултати, какви биха били финансовите рискове и последици за НБЛ и БФБ от евентуални претенции на клубовете за възстановяване на направените разходи към НБЛ и БФБ за участие в отменено първенство, свързани с депозит за участие, такса за картотека на състезатели, такса за провеждане на изиграните вече срещи, начислени и/или изплатени глоби от персонални или клубни санкции? Ще приемете ли за основателни искове за възстановяване на направени от клубовете разходи към НБЛ/БФБ за участие в първенството, в случай че НБЛ/БФБ анулират резултатите от редовно изиграните срещи и отменят сезона ?

4. В случай на вземане на решение за отмяна на сезона и анулиране на всички спортни резултати, какви биха били действията на НБЛ/БФБ за изплащане на дължимите към клубовете суми от сключените спонсорски и рекламни договори с НБЛ/БФБ за първенството през сезон 2019/2020?

5. В случай на вземане на решение за отмяна на сезона и анулиране на всички резултати от изиграните срещи, как ще се отрази това решение на легитимността на проведения турнир за Купата на България, чийто регламент за определяне на участниците и съперниците в турнира е пряко обвързан с резултатите от срещите и класирането на отборите след завършването на втория етап от първенството на НБЛ ?

6. В случай на вземане на решение за отмяна на сезона, и анулиране на всички спортни резултати, по какъв начин биха се определили участниците в европейските клубни турнири на ФИБА Европа през сезон 2020/2021?

7. Има ли и какви са указанията на ФИБА Европа към националните федерации за решаване на възникнали казуси с предсрочно прекратяване на националните баскетболни първенства в Европа ? Каква е практиката при така създалата се извънредна ситуация в другите европейски първенства ?

Вярваме, че като висш орган на българската баскетболна общност притежавате необходимата компетентност и проявявайки нужната обективност, ще предоставите подробни и аргументирани отговори на поставените въпроси, с което ще спомогнете да се вземе най-справедливото и юридически издържано решение, относно съдбата на първенството в НБЛ през сезон 2019/2020.

С уважение:

Михаил Михайлов,

Председател на БК Балкан Ботевград
Източник: balkan-basket.com

Коментари (8)

 • Отговори (3) (8)
  1. добавен от: Гост 7 Април, 14:46

  Е, аре сега,.кви ша са последствията? Дрън, дрън! Ми питайте кмета, бе, той там е компетентен, кво се мъчите да списвате?

 • Отговори (5) (2)
  2. добавен от: Анонимен 7 Април, 15:42

  Нали знаете отговора на Пуслушков , каквото му нареди олигарха, това ще ви отговори. Мафия

 • Отговори (5) (1)
  3. добавен от: Анонимен 7 Април, 15:43

  С две думи , каквото реши олигарха - крадец .

 • Отговори (1) (3)
  4. добавен от: Анонимен 8 Април, 00:16

  Поне това писмо да беше написано грамотно

  • (0) (2)
   1. добавен от: До граматика 8 Април, 10:57

   Посочи неграмотно написаните думи/изречения в писмото и напиши правилния начин на изписване/изразяване

  • (1) (0)
   2. добавен от: Култура ми Янко 8 Април, 11:24

   Обръщението е към Георги Глушков и Елеонора Рангелова, а писмото започва с “Уважаеми господа”
   Нататък не мисля и да ти обяснявам

  • (0) (1)
   3. добавен от: До културния Янко 8 Април, 15:26

   Давай нататък. Само това ли ти избоде очите. Напъни се, можеш повече

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 9 Април, 00:31

  Да ви дам тема. Защо при събрани средства за зелено училище преди 2 месеца на Вапцаров парите още не са върнати? И въпреки това до края на седмицата родители трябва да платят храната за февруари и март. Организаторът какво прави? Процента ли не може да си върне и за това не взима мерки?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (1076)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (114)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (81)
70% Complete
Мир по Земята (165)
70% Complete