Събота, 20 Април 2024, 00:28

Какво се е случвало зад стените на хосписа в Елин Пелин?

15 Април 2017, 09:32
(0) (1)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1711 0


"На база смъртните актове, сградата е съществувала като хоспис повече от година", коментира кметът на града

Прокуратурата и МВР влязоха в дом за стари хора след сигнал на един от обитателите му. 75-годишният Димитър Чешмеджиев се оплаква, че го държат против волята му, упояват го и го карат да подписва документи, които той не знае какво са. Разследващите щурмуват дома и там откриват доказателства за нередности.

Възрастни хора – държани под ключ, връзвани, упоявани, за да прехвърлят имотите, които имат. Разследването ще трябва да установи случвало ли се е всичко това в хоспис в Елин Пелин.

След няколко седмици разследване на заведението, в което уж трябва да се полагат грижи за възрастни и самотни хора, се стигна до арести – на собственика на дома и на полицай от 9-то районно управление.



Преди пет месеца дядо Димитър прочита обява в пенсионерски вестник - оферта за гледане на старини срещу имот. Дядо Митко е настанен в хосписа. Но там вместо грижи - получавал инжекции – упойващи.

„Дадоха ми доста хапчета, може би 5-6-7 хапчета така да изпия и тях и лягай казва Митко и спи. И аз много бързо заспах и се събудих другия ден към 11 часа преди обяд. Въобще без да мръдна, без да стана от леглото. И като се събудих, тя веднага пристигна, още две инжекции и още хапчета”, разказва дядо Димитър.

След упойването, според прокуратурата подписал и някакви документи, но не помни какви.

Полицията щурмува хосписа и задържа полицаят Бисер Докторов и зам.-директора на хосписа Бойко Стоянов. Директорката на дома д-р Йорданка Неферова също е задържана.

Според прокуратурата схемата била следната - полицаят Бисер Бисеров издирвал самотни хора с имоти, които настанявали в хосписа на д-р Неферова. Заедно с управителя Бойко Стоянов упоявали възрастните хора и им взимали имотите.

В хосписа бабите са под ключ и не знаят да е имало полицейска акция при тях. Директорката на хосписа отрича всички обвинения. В дома обаче не бяхме допуснати. От началото на годината тук са починали 4-ма възрастни хора.

Задържаният полицай и управителят на дома не отричат, че са сключили сделка с дядото. Но тя била съвсем доброволна и отрекоха да са го упойвали. Елинпелинският съд ги остави в ареста за постоянно. Мярката може да бъде обжалвана.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Димитров твърди, че в понеделник полицията е поискала да провери дали на територията на града съществува дом за възрастни хора. Самият кмет обаче не е знаел за наличието му, въпреки че често минавал оттам. Твърди, че обстановката около сградата не предполагала вътре да живеят хора.

„Като сграда е законна – тя е на д-р Неферова, а земята е на нейния партньор. Сградата е придобита чрез публичен търг. Преди това е била мотел и не е работила повече от 15 години. В общината обаче липсват документи за откриване на Дом за възрастни хора на територията на Елин Пелин. На база смъртните актове, издадени оттук, сградата е съществувала като хоспис от повече от година”, коментира за „Събуди се” Ивайло Димитров, кмет на Елин Пелин.

От здравното министерство също няма документи за създаването на хосписа в Елин Пелин.

Източник: novanews.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete