Сряда, 24 Април 2024, 20:48

Какво трябва да знаем за пожарогасителя

17 Октомври 2017, 09:33
(3) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2989 1


Благодарение на опростения принцип на действие, ниската цена, високата успеваемост при потушаване на пожари и целенасоченото позициониране, пожарогасителите представляват един от най-популярните методи за потушаване на малки и средни пожари. Въпреки че в забързаното ежедневие рядко някой от нас се замисля за безопасността като цяло, при възникването на пожар пожарогасителят е първото нещо, което ще потърсим.

Принцип на действие
През 1818 година британският капитан Джордж Уйлиям Манби е създал първия пожарогасител. Той се е състоял от меден съд под налягане, който е съдържал гасителен агент. Днес, години по-късно този подход се използва при произвеждането на всички съвременни пожарогасители, които се състоят основно от цилиндър, вентил, транспортиращ газ, гасителен агент.

Тялото на пожарогасителя е изградено от цилиндър и вентил. То се изпълва с определен гасителен агент и транспортиращ газ. При освобождаване на вентила (натискане на спусъка), под въздействието на компресираният в пожарогасителя газ, гасителния агент излиза под високо налягане.

Въз основа на гасителния агент, използван при пожарогасенето, пожарогасителите са разпределени в следните разновидности:
Прахови – ако вземем предвид съотношението цена – гасителни свойства, този тип пожарогасители са най-правилния избор за домакинството, колата и офиса.
CO2 – за разлика от праховите пожарогасители, които не запазват целостта на техническото оборудване, то тези с гасителен агент CO2 съхраняват не унищожават техниката.
Водни – пожарогасителите с агент вода са съвременната алтернатива на кофпомпите. Въпреки невъзможността на водата да се справи със сериозни пожари, гасителните й свойства са неоспорими при потушаването на пожари от тип А в начален стадий.

Работа с пожарогасител
Стъпките, които трябва да преминете при употреба на пожарогасител са следните:
- Изтеглете предпазния щплент
- Насочете накрайника на пожарогасителя в основата на пожара
- Натиснете спусъка
- Преминавайте през основата на пожара от край до край

!!! Ако използвате прахов пожарогасител без манометър, имайте предвид, че е необходимо спусъкът да се натисне два пъти. Причината е породена от устройството на този вид пожарогасители. При тях задвижващият газ се съдържа в специално прикрепен към вентила патрон. С първото натискане на спусъка се пробива патрона. Тялото на пожарогасителя се изпълва с газ. При второто натискане, на практика се изтласква гасителния агент. Праховите пожарогасители се използват за гасене на малки пожари и при наличие на електрически ток до 1 000 волта!

!!! Пожарогасителите с гасителен агент въглероден двуокис (CO2) обикновено имат накрайник във формата на конус. Не се допирайте до него, защото има опасност ръката ви да замръзне на накрайника.

!!! Пожарогасителите с гасителен агент вода не се използват за гасене на пожари при наличие на електрически ток и по време на есенно – зимния период се съхраняват в отопляеми помещения.

Прилагаме линк от заснет видеоматериал за действие с пожарогасител: http://vbox7.com/play:528bd200


Източник: РСПБЗН - Етрополе

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: https://www.kat-eood.com 18 Август, 12:35

    Нека бъдем ОТГОВОРНИ към себе си, към близките и домовете си. Нека предварително осигурим своето спокойствие и вземем необходимите мерки за пожарна безопасност.
    Безплатна консултация по противопожарна сигурност.
    Противопожарна Техника КАТ- https://www.kat-eood.com

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete