Петък, 19 Април 2024, 06:58

Калина Гяурова е новият треньор на Ледената пързалка

13 Декември 2018, 23:55
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4327 0


От три седмици Клубът по фигурно пързаляне "Балкан" в Ботевград е с нов треньор. Това е Калина Гяурова. Публикуваме първото интервю с нея.

I. Каква е причината да изберете фигурното пързаляне за своя професия?
Още от детска възраст обичам този спорт. Родена съм и израснах в град Търговище, където няма ледена пързалка, но с удоволствие следях първенствата по фигурно пързаляне от телевизионния екран. Възхищавах се от много фигуристи и имах огромно желание да летя като тях по леда и да правя всичко, което те могат. На кънки обаче успях да стъпя на 23 годишна възраст. Бях студентка IV-ти курс ХТМУ в София и просто един ден отидох на пързалката в Зимния дворец и взех кънки под наем. Оказа се, че пързалянето ми се отдава, а удоволствието беше несравнимо. Тогава реших да продължа. Много ми помогна това, че като дете 7 години се занимавах с класически балет и художествена гимнастика, а народни танци танцувам и до днес.Взела съм участие в много аматьорски състезания по фигурно пързаляне и съм печелила различни медали.Завърших магистратура в ХТМУ –инженерна екология, но любовта към фигурното пързаляне беше по-силна. След работа тренирах в Зимния дворец и водех учебни групи. Разбрах, че моето призвание е ледената магия,а не химията и през 2013г. кандидатствах и бях приета в НСА със специалност фигурно пързаляне. Продължавах да работя като помощник-треньор, а от септември 2018г. съм дипломиран треньор по фигурно пързаляне.

II. Какво ви свързва с Ботевград.
През април месец, тази година, колегата ми Павел Савинов се премести във Варна и ми предложи да поема и продължа работата му с децата от Ботевград. С радост приех предложението му и съм щастлива, че ще мога да предам опита и знанията си на ботевградските деца. Радвам се, че в един сравнително малък български град, децата имат възможност да стъпят на лед от най-ранна детска възраст и да упражняват един прекрасен спорт. Повечето няма да станат професионални фигуристи, но хармонията и красотата ще ги следват завинаги по техния път. Фигурното пързаляне е популярен спорт и има много последователи, но за съжаление в България има твърде малко градове, в които може да се упражнява. Желанието ми е да популяризирам този спорт в Ботевград сред деца и възрастни,защото няма възрастови ограничения да стъпиш на леда за първи път.
С такава цел, всъщност, създадохме клуба по фигурно пързаляне „Балкан Ботевград”.

III. Какво ще представлява „Приказната Коледа на кънки”?
Първоначално, идеята беше да направим едно малко коледно тържество, на което да покажем на родителите,какво са научили децата. Останах изненадана от ентусиазма на родителите, когато споделих това с тях. Хората тук са невероятни! Те с радост приеха идеята и безрезервно предложиха помощта си за подготовката на събитието и неговото популяризиране. Така стигнахме до „Приказната Коледа на кънки”.Нямам думи, с които да благодаря на всички, които се включиха в подготовката и организацията на тържеството. То ще се състои на 15.12.2018г. от 14.00 ч. на ледената пързалка в Ботевград. Надявам се, че там ще съберем всички почитатели на нашия спорт и ще направим един прекрасен леден празник за деца и възрастни, за да си пожелаем весела Коледа, щастлива Нова година и много успехи на малките фигуристи от Клуб по фигурно пързаляне „Балкан Ботевград”.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete