Петък, 19 Април 2024, 08:40

Камерън успокоява британците с мерките за имигрантите

26 Март 2013, 11:35
(0) (0)
Свят - Политика
Прочетена: 873 0


Водеща тема за британската преса е речта на Дейвид Камерън, произнесена вчера пред студенти от Ипсуич, в която той обяви плановете на британското правителство за затягане на имиграционната политика, за да се сложи край на практиката чужденци да живеят на гърба на държавата.

Камерън обяви, че ще сложи край на британската репутация за мек подход към имигрантите, като намали правото на последните да получават държавни помощи, да се възползват от услугите на националната здравна система и от общински жилища и като увеличи глобите за работодатели и наемодатели на незаконни имигранти.

Камерън посочи още, че мигрантите, които не успеят да научат английски, могат да изгубят правата си за получаване на помощи за безработица. Но Даунинг стрийт 10 така и не успя да предостави цифри, които да илюстрират мащабите на проблема с имигрантите, посочва британският в. "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че веднага след произнасяне на речта си Камерън е бил обвинен от критици, че подклажда паника с новите имиграционни мерки. Последните правителствени данни показаха, че от 2,2-те милиона имигранти от 8-те източноевропейски страни, влезли в ЕС през 2004 г., едва 12 850 са поискали помощи за безработни, докато са били в процес на търсене на работа, посочва вестникът.
В друга статия изданието отбелязва, че най-доволен от вчерашната реч би трябвало да е Найджъл Фараж, лидерът на Партията на независимостта на Великобритания. Неговата формация засега няма депутати в парламента и тази ситуация е малко вероятно да се промени на идните избори, но след вчерашните обещания на Камерън за затягане на мерките за имигрантите, издържани в стила на Партията на независимостта, човек остава с впечатлението, че сякаш Фараж управлява страната, без да държи лостовете на властта, коментира "Индипендънт".

Според британския в. "Гардиън" основната причина за обявеното затягане на мерките е да се намали общественото безпокойство, че в момент, в който британците затягат коланите, имигрантите получават незаслужено парче от все по-намаляващия пай. Втора причина бяха частичните избори в Истли, на които торите останах едва на трето място, а партията на Фараж беляза напредък. Този резултат изплаши торите и ги застави да действат.

Третата причина е отпадането на ограниченията за българи и румънци на британския трудов пазар от следващата година. Камерън освен това искаше силен финал на парламентарната сесия, доминирана от имиграционната тематика, коментира изданието, припомняйки, че парламентът излиза във ваканция днес в навечерието на Великден.

В друга статия "Гардиън" акцентира върху разминаването между Камерън и министъра на здравеопазването Джереми Хънт. Според Камерън британската здравна система губи до 20 милиона лири от това, че мигрантите от страните от Европейското икономическо пространство /27-те страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия/ се възползват неправомерно от нея. Но според Хънт сумата е много по-голяма и е дори 200 милиона лири. Това разминаване обаче всява съмнения в цялостните твърдения на Камерън относно вредата от имигрантите.

Вестник "Дейли телеграф" се спира върху данните на властите, според които само един на десет чужденци е получил общинско жилище през последните 4 години и че от 121 000 небритански бенефициенти на помощите, които се изплащат по време на търсене на работа, едва 25 000 са от европейски страни, като например Франция и Испания.


Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete