Четвъртък, 25 Април 2024, 02:32

Кампания „Дрехите не са боклук“ вече и в Ботевград

13 Юли 2019, 13:48
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3198 7


Кампания „Дрехите не са боклук“ стартира вече и в Ботевград. Инициативата е създадена от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба. Магазини "Мания" стоят зад проекта и заедно с основателите на кампанията, към които се включва и Нана Гладуиш, се опитват да променят системата за изхвърляне на ненужния текстил и едновременно с това да помагат на жени, диагностицирани с рак на гърдата. "Мания" ще обработи цялото събрано количество и ще го изпрати на нуждаещите се в Африка и Азия. В подкрепа на жените с рак на гърдата в България, събраните средства от инициативата подпомагат финансово Фондация „Една от 8“, а средствата се използват за изработката на красива розова чанта „Не си сама“ за жени, преживели мастектомия.
От този месец всеки може да оставя ненужни дрехи и обувки в специални пунктове на магазини "Мания" в Ботевград и по този начин да се помогне на нуждаещите се. Няма условия за състоянието им, нито за начина на предаване. Само с едно действие - оставяне на ненужен текстил, вие ще допринете за различни дейности - запазване на екологичното равновесие и опазване на природата, удължаване живота на ненужните дрехи и най-важното - подкрепа на жени с рак на гърдата. А за да стимулират събираемостта допълнително, магазини Мания предоставят отстъпка за пазаруване в своите обекти за всяка оставена торба с дрехи.
Текстилната промишленост е втората най-замърсяваща след тази на петрола. При производството на дрехи, само за една година се отделят около 195 млн. тона въглеродни емисии. Дрехите са огромен проблем за сметищата, защото синтетичните влакна не се разграждат, а при разграждането на вълнените се произвежда метан, който е основен виновник за глобалното затопляне. Боите и химикалите, вложени в текстила, замърсяват почвата със силно отровни или опасни химични съединения. Освен това съществува и възможност, следвайки пътя на хранителната верига, тези вредни емисии да попаднат в организма на човек или животно.
Текстилните изделия могат да живеят втори нов живот – да се носят от друг човек или да бъдат преработени в нова суровина. За щастие, съществуват организации като тази, които се борят с този мащабен проблем.Тя има за цел да ограничи безразборното изхвърляне на текстилни изделия и междувременно да помогне на нуждаещите се.

Екипът на Балканец приканва всички вас да се присъедините към инициативата. Защото заедно можем!


Източник: artshc.org, maniastores.bg

Коментари (7)

  • Отговори (4) (4)
    1. добавен от: Мима 13 Юли, 15:02

    Много добра идея

  • Отговори (3) (4)
    2. добавен от: Анонимен 13 Юли, 15:11

    Чудесна идея

  • Отговори (7) (0)
    3. добавен от: 6473 13 Юли, 16:07

    мангалете разбиха всички контеинери за пластмаса ,та за дрехи ли ,направо у маалата ше си ги карат

  • Отговори (2) (3)
    4. добавен от: Анонимен 13 Юли, 18:16

    Супер чудесна новина

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (9) (1)
    6. добавен от: Жабето 14 Юли, 10:06

    Репортерите на в-к Скравенско подмадурче и кмета Митоди правят пункт на крайното ливаде.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Юли, 11:36

    Къде са пунктовете?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete