Събота, 20 Април 2024, 13:49

Кандидатът на Черна гора се оттегли от надпреварата за ООН

24 Август 2016, 10:36
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1941 0


Министърът на външните работи на Черна гора Игор Лукшич се оттегли от надпреварата за генерален секретар на ООН, съобщи в сряда АП, цитирана от БТА. Така за поста останаха да се борят 10 кандидати, сред които и българката Ирина Бокова.

Лукшич бе на последно място в последното неформално гласуване, което бе спечелено от бившия португалски премиер Антониу Гутериш. Португалецът получи 11 гласа “за“, два “против“ и два “въздържал се“. Ирина Бокова бе на трето място.
Съгласно съществуващите правила, за да бъде одобрен, кандидатът трябва да получи най-малко девет гласа “за“, в това число да бъде подкрепен от всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания. След това кандидатът се предлага за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

По-рано постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че името на приемника на Бан Ки-мун може да стане известно чак през октомври, когато ротационен председател на Съвета за сигурност ще е Русия, отбелязва ТАСС. Следващият такъв вот ще бъде на 29 август. Петгодишният мандат на сегашния генерален секретар Бан Ки-мун изтича на 31 декември.


Източник: Mediapool.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete