Петък, 26 Април 2024, 01:50

Кандидатът за кмет Любчо Василев от РБ обеща повече полицейско присъствие в Трудовец

19 Октомври 2015, 22:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4423


Среща-разговор с жителите и гостите на село Трудовец проведе кандидатът за кмет на селото Любчо Всилев, издигнат от Реформаторски блок, тази вечер от 19ч в малкия салон на Народно читалище „Никола Ракитин” Трудовец. Любчо Всилев е доскорошен Началник на РУП-Правец. Да го подкрепят бяха дошли кандидатът за кмет на община Ботевград Яница Иванова и водачът на листата на Реформаторски блок Велислава Костова, както и кандидати за общински съветници от листата. Специален гост бе народният представител  ген. Атанас Атанасов, председател на комисията за вътрешен ред и сигурност в Народното събрание.
Тук бяха и кандидатите за кметове на Трудовец Росица Васлиева и Веселин Драганов. Тук бе и Цветан Миньовски, водач на листата от „Движение социален хуманизъм”. Кратка музикална програма изнесе групата за стари градски песни „Весел живот” към Пенсионерски клуб „Весел живот” с.Трудовец. Талантливият певчески състав зарадва гостите и жителите на Трудовец с най-добрите си песни от своя репертоар.
 
„Не смятам да ви обещавам реки и потоци от милиони и хиляди левове, че ще потечат тук в селото. Искам да ви кажа едно нещо – трябва да се гласува разумно и по съвест . Много от нещата зависят от общинския кмет. Много е направено, но има неща, които биха могли да бъдат по-добре направени”. С тези думи Любчо Василев започна предизборната си реч. Според него има редица въпроси, които той като бъдещ кмет би им обърнал особено внимание, а именно: реорганизация на хоризонтална и вертикална маркировка на пътя, реконструкция на две велоалеи – между Ботевград и Трудовец и между Трудовец и Разлив; създаване на Ловен клуб; създаване на благоприятна среда за младежки и масов спорт и др. Не на последно място Василев ще заложи на диалог и толерантност. Той благодари на своето семейство за подкрепата в предизборната кампания. На зададени към него въпроси, какво би направил, като бъдещ кмет относно сигурността на селото и би ли се ангажирал с поставяне на камери на входа и изхода на селото, той даде еднозначни и ясни отговори. На първо място той посочи, че поставянето на камери е една от мерките и то на няколко изхода и входа на Трудовец. „Това е лесно, но кой би ги следил тези камери?!”, заяви Василев. Следващият актуален въпрос, който засегна е липсата на постоянно полицейско присъствие. По този повод той обеща организиране на полицейска приемна и създаване на отряди за безопасност, но в никакъв случай няма да се наема частна охранителна фирма, както и поставяне на повече изкуствени неравности (легнали полицаи).
 
„Гражданите на общината трябва да се събудят и да намерят новия управник, независимо на Ботевград ли или на селата”. Това каза кандидатът за кмет Яница Иванова. В своето предизборно обръщение към присъстващите избиратели тя постави акцент на няколко неща. „Ние не отричаме какво е построено, но можем да попитаме дали всичко, което е взето от Европейския съюз е реално инвестирано в общината. Искаме да попитаме в нашата община, има ли диалог? Частният бизнес чувства ли се  у дома си и идват ли нови инвеститори, които да създават нови работни места?! Ние казваме ДА на уважението към пенсионерите, защото там където са те и ние ще отидем”, подчерта Иванова. Според нея и въз основа на мнението на коалиционните партньори, не само пенсионерски клубове трябва да има, но и към всеки такъв трябва да се построи и един младежки клуб. „На пенсионерите ще им е добре, когато до тях са и младежите. Така ще се чувстват пи-силни, че не са сами”, каза Яница Иванова. По думите й дебатът за социалната придобивка безплатен транспорт за пенсионерите е приключен, и че е станало вече ясно, че тя не е от джоба на Георги Георгиев. Тя е от републиканския бюджет. Друг важен приоритет на Реформаторски блок е водата да стигне чиста до всички домове на хората с нужното налягане . Затова трябва да се реши въпроса с пречиствателните станции. Това трябва да се случи с местни фирми, според Яница Иванова, а не докарани от някъде , за да се облагодетелстват. Като приоритет на бъдещия кмет на Трудовец от Реформаторски блок тя очерта премахване на „голямата дупка” в центъра на селото.
„Ние не сме тук, аз да даваме празни обещания, които може и да не изпълним. Единствената ми молба към вас е да се обединим в политическата битка срещу сегашното еднолично и пагубно управление на нашата община, защитавайки Вашите интереси. Надявам се, че  ще се съгласите с нас и нашите цели, като ни подкрепите с бюлетина номер 9”. Това бяха думите на Велислава Косова, с които призова всички да се доверят на коалиция Реформаторски блок.
 
„Аз дойдох да подкрепя кандидатите на Реформаторски блок, защото това са почтени хора. В политиката е изключително важно качество е да се говори истината. Това е най-силното оръжие в политиката”, каза от трибуната депутатът  Атанас Атанасов.По думите му много от хората не знаят, че има избори, поради ежедневните си проблеми. Затова е важно кандидатите за кметове и общински съветници да разговарят с хората. Основната задача на една управа е как да се управляват общите пари, затова според Атанасов е важно хората да излязат на 25 октомври и да гласуват. По думите му българските политици обичат европейските пари, но не обичат европейските правила и в това се крие големият проблем. На нас ни трябва време да променим психологията си и да знаем, че общите пари трябва да бъдат употребявани за общи дела, а не всеки да мине и да бърка в касата”, каза още Атанас Атанасов.
 
От гледна точка на сега действащото законодателство, кметовете на селата са обезличени като статут, заяви кандидатът за кмет от ГЕРБ Веселин Драганов, досегашен кмет на селото. По думите му децентрализацията на бюджета е необходима, тъй като селският кмет е принуден постоянно да се моли за отпускане на средства. По този повод Атанасов отговори, че Законът за местното самоуправление и местната администрация е един изключително остарял нормативен акт. „Той е писан преди 2 години за една друга обстановка и има нужда от промяна”, заяви народният представител. За това според него е крайно необходима децентрализация на местното самоуправление, в противен случай кметът на кметството се превръща в мишена.”Той е всеки ден с хората, а в същия момент няма ресурс – законов и финансов да решава проблемите, които излизат”. Като друг дефект в закона за местното самоуправление, той посочи, че кметът отговаря за сигурността и обществения ред в населеното място, а реално той няма никакви правомощия по отношение на органите за сигурност. В същото време МВР е независимо от местната власт. „Кметът може да издава заповеди, но няма кой да ги изпълнява. Тук трябва да има реформи относно това кметът да има правомощията да изисква от МВР да извършват едно или друго действие”, посочи накрая депутатът. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

*Предизборна публикация

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete