Сряда, 24 Април 2024, 07:59

Катастрофата в Своге уби и певческия хор на Световрачене, шофьорът остана без фирма

23 Юли 2020, 14:32
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2651 0


Самодейната фолклорна група към пенсионерския клуб в Световрачене вече не съществува, показа проверка на “24 часа". Певческият хор така и не успя да се възстанови, след като повечето от участниците загинаха в автобусната катастрофа до Своге преди 2 г. Тогава 22-ма души намериха смъртта си в рейса ковчег, повечето от които участваха в самодейния хор. Във фаталния ден са се връщали от участие във врачанското село Царевец. Прокуратурата приключи разследването за инцидента и предяви обвиненията на 7 души - 4-ма служители на фирмата за пътно строителство и 2-ма бивши шефове на АПИ.

Възрастните хора се качили рано сутринта на синия автобус “Ман”, а зад волана застанал 59-годишният Григор Григоров. По това време той е съсобственик на фирмата, често вози пенсионерите на различни екскурзии.

Групата е от близо 40 души. Освен възрастните хора има и няколко по-млади. Така например Симеон се качва с майка си Дарина, взема и 13-годишния си племенник Георги. Той е единственият оцелял от семейството. Групата тръгва за фестивала по фолклорна музика “Белокаменица” във врачанското с. Царевец.

Хорът толкова искал да отиде, че звъннал на организаторите много преди да започне записването.

“Обяснихме им, че не може да ги запишем тогава, но те бяха запомнили и в деня на официалното кандидатстване позвъниха отново в ранни зори”, разказаха организаторите на фестивала. Представител на групата обяснил, че имат голямо желание да участват и никога не са били в този край. “Ще съчетаем участието, искаме да си направим и екскурзия”, разказали хората.

Пристигнали на фестивала около 11 ч. По план трябвало да се качат на сцената в 12,45 ч. Получило се обаче кратко забавяне и групата излязла в 13 ч.

На сцената излезли 8 жени и един мъж. Дамите сложили по едно бяло и червено цвете в косите си, били облечени в носии. Имали и жълти и зелени орнаменти, наподобяващи трева. Окачили и пендари.

За 15 минути изпълняват три песни под бурните аплодисменти на публиката. Вместо да останат обаче, групата бързо се преоблича и качва на автобуса, защото им предстои да посетят манастира “Седемте престола”.

Пристигат около 14,30 и разглеждат около час и половина светата обител. Камерите на манастира заснемат последните минути живот на 22-ма от групата.

След като се качват обратно в автобуса, хорът запява една от песните. Докато я пеят, една от жените говори по телефона с дъщеря си. В този момент синият автобус тръгва да прави десен завой на изхода на Своге. Пътят обаче е мокър, част от машината навлиза в насрещното и удря странично 2 коли, преди да полети 20 метра надолу в дерето.

Автобусът се претъркулва няколко пъти, преди да падне по гуми. Часът е около 17,10. По същото време журито на фестивала “Белокопитово” обявява, че хорът печели второ място в конкурса.

Малцина обаче разбират за наградата. Четирима загиват на място, до края на вечерта жертвите вече са 16. Още 6 души намират смъртта си в болница. Двама от тях умират повече от месец след катастрофата, затова не се водят преки жертви на инцидента.

Шофьорът Григоров е сред най-леко пострадалите. Той е задържан в болницата и обвинен за трагедията. Прекарва в ареста няколко часа, преди съдът да го освободи под домашен арест. Втората инстанция пък му дава още по-лека мярка за неотклонение - гаранция от 2000 лв. Днес вече и тя е отпаднала, тъй като разследването е продължило повече от година и половина.

Още на следващия ден обаче малцината оцелели и техни роднини започват да защитават мъжа. Категорични са, че той не е виновен. Познавали го отдавна, винаги ги возел много внимателно. Хората набират и подписка прокуратурата да свали обвиненията към водача.

2 години по-късно обаче той продължава да е подведен под отговорност. Не си спомня нищо от трагедията, вече не е съдружник и в транспортната фирма. Едвам намерил работа като нощен пазач.

Дали заради петицията, или по други причини, но дни след катастрофата на място пристига екип от следователи, предвождан от шефа си Борислав Сарафов и вземат проби от асфалта. Оказва се, че
настилката е била положена некачествено,
липсвало е сцепление. Затова четирима души от фирмата изпълнител, също са обвинени като независими съпричинители. Бившите шефове на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов също са подведени под отговорност, че като членове на управителния съвет на пътната агенция не са поискали фирмата да ремонтира участъка. От МВР пък били предложили скоростта в участъка да бъде намалена от 40 на 30 км/ч, но това се случило едва след катастрофата.

Въпреки че 2 години след катастрофата оцелелите вече са се възстановили, пенсионерите в селото вече нямат хор. Спечеленото второ място остава последното им отличие. След трагедията никой не е поискал да се включи отново, тъй като изскачал споменът. Затова и никой от оцелелите не иска да говори с медиите.

Част от роднините на загиналите пък водят дела за обезщетения. Те са предявили претенциите си към застрахователите на автобуса. Процесите ще се отпушат, след като съдът реши дали Григоров е бил виновен за катастрофата.

След като прокуратурата е започнала да предявява обвиненията, се очаква да внесат и обвинителен акт в Софийския окръжен съд. Най-вероятно това ще стане до края на годината.

Източник: 24chasa.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete