Четвъртък, 25 Април 2024, 04:38

Кера Михайлова събра ботевградския елит на представянето на автобиографичната си книга

24 Януари 2012, 23:56
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2883 1


„В галоп през годините” е заглавието на автобиографичната книга на Кера Михайлова. Поводът за издаването е 80-годишният й  юбилей, който тя отпразнува на 9-ти март 2011 г. Ботевградчани я познават като инспектор по хигиената на храненето,  председател на Профсъюзите в Ботевград 18 години, удостоена със званието „Заслужил гражданин на Ботевград през 2006 г.  Това е първото събитие в напълно обновеният малък салон на читалище „Христо Ботев”. Повече от 200 бяха хората, дошли да чуят спомените за живота на  Кера Михайлова-поетите от Литературен клуб „Стамен Панчев”, лекари, учители, директори на различни институции и други. Като подарък за тях, тя предостави безплатно своята книга. Тя се издава с финансовата помощ на Община Ботевград, след като Общинският съвет отпусна 1 500 лв. По време на презентацията стана ясно, че нейни близки, приятели и бивши колеги са дали своите впечатления от дружбата си с нея в разкази, събрани в книгата. Част от тях са кметът Георги Георгиев, Мила Младенова, Веселина Кръстева, Цеца Иванова, Томо Томов, Маргарит Марков и не на последно място поетът Георги Наков-Северов.
Представянето на книгата започна с мултимедийна презентация на мигове от живота на видната общественичка от снимковия й архив, под съпровод на песента "Ако си дал” на Емил Димитров.  Главният редактор на „ Галоп през годините” Стефан Георгиев сподели, че основният мотив в книгата е добротата. Според него книгата не е голяма, както мнозина пишат по 600 страници, но е стойностна и отразява ботевградския човешки климат. Той даде за пример „Съдбата на човека” от Михаил Шолохов, която е 36 страници и „Война и мир” на Лев Толстой, която е няколко тома. „Важно е не колко ще напишеш, а какво е съдържанието, което си написал"-каза главният редактор и допълни "Кера не е охулила никого, както правят редица автори  днес. Книгата е невероятен урок за живота".
Последваха изказвания на хора, които по една или друга причина са познавали Кера и споделиха спомени от съвместни случки и впечатления. Първа за нея Маргарита Кирова каза: „Всички ние сме се учили от нея. Много е трудно да говориш за близък човек, но Кера  е най-благородния и честен човек, когото съм срещала”. Мико Дончев от Литературния клуб пък й пожела да бъде „все така в галоп  до столетието”. Заслужилият краевед д-р Симеонка Влайкова заяви, че е развълнувана от представянето на книгата, още повече , че „тези културни изяви са организирани от жени”. По нейни думи книгата е с краеведско съдържание и смята да включи Кера в „Клуба на краеведите”. Разказът „Ботевград ме прие бащински” я е развълнувал най-много, и обяви, че подготвя книга за десетте най-забележителни жени на Ботевград. „И ако има жена, която е отдала най-много на обществения живот в Ботевград, за мен това е г-жа Кера Михайлова”- каза още г-жа Влайкова. Друг близък приятел на Кера, Мила Младенова пък сподели, че е прочела на един дъх книгата, но от нея е разбрала, че не знае за приятелката си още много неща. „Днес ние се докоснахме до един човек по образец на времето”-каза още тя. Маруся Дикова сподели, че като малка родителите й са създали впечатление за Кера като строга жена.”Когато тя идваше  в ресторанта ни, майка и татко ни заключваха, за да не създаваме притеснения с детските си игри на извършваната от нея проверка”. Накрая кметът Георги Георгиев поднесе поздравление към авторката на книгата. „Не се обръщам към Кера Михайлова с „мама Кера” или „Кераца”, както всичките й приятели я наричат, а с г-жа Михайлова, защото, когато я видя пред себе си, респектът ми към нея надделява. Не са много хората на територията на нашата община, които, като г-жа Михайлова, могат да съберат целия елит на нашия град, градил в годините назад Ботевградска община и в духовно, и в материално отношение. Ще продължаваме да се учим от Кера Михайлова на търпимост и най-вече на това как трябва да се прощава” .
В края на срещата Кера Михайлова благодари на главния редактор Стефан Георгиев и на кметът Георги  Георгиев, че са й помогнали за издаването на книгата, както и на всички присъстващи, че са  намерили време да се докоснат до нейния живот.  След официалната част тя поучи много цветя и подаръци от приятелите си. За тях Кера Михайлова раздаде автографи.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete