Петък, 24 Януари 2020, 13:19

Кирчо Васев и Кристиян Шкретов извадиха кръста от река Блато в град Костинброд и село Петърч

6 Януари, 20:15
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 338 0


И тази година в община Костинброд по традиция се почете празникът Богоявление (Йордановден). Силни и смели мъже от град Костинброд и село Петърч скочиха в студените води на река Блато.

Ритуалът по отбелязването на Богоявление и хвърлянето на кръста започна в 11:00 часа в Първи район, гр. Костинброд. След службата в храм „Св.Св.Кирил и Методий“, отец Дамян и отец Серафим направиха Богоявленски водосвет /водосвет на водата/ и отслужиха литургия. Малко по-късно отец Дамян хвърли кръста във водите на река Блато.
Кирчо Васев, Деян Бисеров, Асен Петров, Виктор Танев, Светослав Цаков, Георги Асенов, Благовест Георгиев, Мартин Минев, Александър Киров, Васил Кръстанов и Кристиян Георгиев бяха престрашилите се смели мъже от град Костинброд, хвърлили се в ледената река в Първи район, гр.Костинброд.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година!
На Йордановден 2020 година, кръста се извади от Кирчо Васев - жител на град Костинброд.
На празника в град Костинброд присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС- Костинброд и Анастасия Попова, Анелия Велева, Кристина Александрова и Даниела Ангелова- общински съветници.
Г-н Младенов осигури на всички младежи бели ризи, а на извадилия кръста подарък - българско знаме. За настроението на стотиците посетители на днешния празник се погрижи НЧ”СВ.Св. Кирил и Методий-1890” заедно с деца от Второ ОУ”Васил Левски”.

В село Петърч празникът беше организиран от кмета г-н Борислав Борисов. Там четирима смели мъже се пребориха за кръста, хвърлен от отец Желязко Симонов. В ледената река скочиха Петър Георгиев, Кристиян Шкеров, Борислав Войнов и Мариян Младенов- общински съветник в община Костинброд. Здрав и силен през цялата година в село Петърч ще е Кристиян Шкретов.

Инж.Теодора Гогова – зам.-кмет на община Костинброд присъства на хвърлянето на кръста в 11.00 часа, в село Петърч, а малко по- късно се присъединиха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд и д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (1)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (1)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (168)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (16)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (13)
70% Complete
Мир по Земята (30)
70% Complete