Събота, 23 Февруари 2019, 00:58

Китай ще създаде център за земеделие и туризъм в непостроения "умен град" край Елин Пелин

8 Юли 2018, 10:22
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1242 3

Б ългария и Китай са се споразумели за изграждане на демонстрационен център като част от проекта "Света София" край гр. Елин Пелин, съобщиха представители на проекта по време на срещата на върха "16+1" на Китай и Централна и Източна Европа в София. Според съобщението споразумението е било подписано в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов между компаниите Capital ConceptLimited, представлявана от д-р Чао Хонг Алберт Хунг, China Construction с генерален мениджър Цай Кунг Тай и Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Строителните дейности се възлагат на China Construction, продължава съобщението. Capital Concept беше компанията, която застана зад емблематичния китайски мегапроект край Елин Пелин, доскоро определян като "развлекателен мегакомплекс". "Св. София" на практика беше замразена през 2016 г., 2 години след началото си, но миналата година министър Караниколов удължи срока на инвестиционния проект.
Първоначалният замисъл за комплекса около едноименния голф клуб край Равно поле (купен от милиардера Стивън Ло) бе за "умен град" с луксозен хотел, конгресен и изложбен център и множество развлекателни и бизнес площи. По-късно икономическото министерство го представи като "един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, мол". Обявяваните досега планирани инвестиции в проекта са варирали между 1.1 и 1.5 млрд. евро.
В новото съобщение от "Св. София" се казва, че демонстрационната зона, договорена на срещата в София, ще се ползва за отглеждане и селекция на нови и традиционни сортове селскостопански продукти и техники за преработката им, както и "за обмяна на добри практики в областта на научноизследователската и развойна дейност по отношение на селскостопанските продукти." "Една от целите на тази зона ще бъде да допринесе за историческия, културен и туристически обмен между България, страните от Централна и Източна Европа и Китай. За целта ще бъдат изградени 17 демонстрационни сгради, на първите етажи на които ще има национални павилиони, където ще бъдат представени характерни селскостопански и други продукти от съответните 16+1 държави. На останалите етажи от сградите ще има информационни центрове, инвестиционни консултанти, туристически агенции." Ще се организират и форуми на 17-те държави, ще има постоянни експозиции в изложбените помещения, месеци на отделните държави, фолклорни фестивали, като целта е "да се събуди интересът на всеки гост да посети лично тези държави" и да се стимулира културният туризъм чрез менюта "16+1", майстор готвачи и традиционни специалитети от различните държави. Компанията на Ло (чието име се свързваше с евентуални инвестиции в ЦСКА) първоначално обяви, че преговаря с инвеститори от Югоизточна Азия, а после започна да набира капитал през борсата. По-късно тя се отказа от идеята, като каза, че причината за трудностите са допълнителните административни тежести, до които води публичният статут на компанията.

Източник: dnevnik.bg

Коментари (3)

 • Отговори (4) (0)
  1. добавен от: Анонимен 8 Юли, 19:43

  Балканец май е излезнал отпуска и е пропусна, че заключиха Дичо Дебелия при спец акция в софия

 • Отговори (3) (0)
  2. добавен от: Анонимен 8 Юли, 23:11

  тоя боклук не беше ли от мариовите.

 • Отговори (2) (1)
  3. добавен от: Анонимен 9 Юли, 00:26

  Червени бузки снощи е бил в ролята на ганкстер в Ерата,майкя му да си му дава редовно апчееата,че нема кой го варди

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (3)

Одобрявате ли идеята бившето училище в Липница да се превърне в обучителен център по иновативни дисциплини

Анкета » коментари (3)

Одобрявате ли идеята бившето училище в Липница да се превърне в обучителен център по иновативни дисциплини

отговори
Да (94)
70% Complete
Не (12)
70% Complete
Страхотна идея. Това ще възроди селото (45)
70% Complete
Мисля, че не е добра идея (1)
70% Complete
Не ме интересува (8)
70% Complete