Петък, 19 Април 2024, 11:14

Клуб „Солидарност” проведе занятие по оказване на първа помощ

20 Юни 2017, 16:16
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1453 0


На 20.06.2017г се проведе поредната публична изява на клуб по интереси „Солидарност” с ръководител Стоянка Димитрова. Инициативата е по проект BG05M2OP001-2.004-0004 "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)" – фаза 1. Темата на изявата беше „Оказване на първа помощ на пострадали при инциденти”, като на нея поканен гост лектор бе д-р Валери Радков. Заседателната зала на ГПЧЕ „Алеко Константинов” град Правец се превърна в истинска тренировъчна зала за медици, които обсъждаха, заедно с д-р Радков, действителни сцени от злополуки.
Основната цел на изявата беше да се покажат правилните действия и мерки стъпка по стъпка, които да намалят стреса по време на възникнал инцидент и адекватно да бъде оказана долекарска помощ. Теоретичната информация, която д-р Валери Радков поднесе бе на достъпен език за учениците, с минимално използване на медицинска терминология. Той сподели, че дори преминалите на курс по първа помощ, често се притесняват да предприемат действие при нужда. Това се дължи на високото ниво на стрес при инцидент и липсата на увереност в знанията. Тези пречки могат да бъдат отстранени с увеличаване на практическите тренировки и по-реалистично пресъздаване на обучителните казуси. Д-р Радков приведе разнообразни примери с цивилни граждани от други страни, които от ранна възраст преминават курс по оказване на първа помощ и след това са успели да реагират подходящо при създал се инцидент.
Обучението премина чрез симулиране на учебни сценарии, при които се пресъздадоха реалистични обстановки на мястото на инцидент, поведението на пострадалите, както и признаците и симптомите на техните наранявания и спешни състояния.
Всички ученици от гимназията бяха поканени да присъстват на обучението, което се състоя като беседа и практически задачи за участниците. Лекцията приключи след като д-р Радков отговори на всички въпроси, които вълнуваха учениците. А те от своя страна поканиха своя лектор да се видят отново в учебна обстановка и другата учебна година, започвайки вече да правят планове какви да бъдат темите при следващите им срещи заедно.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete