Четвъртък, 28 Март 2024, 17:52

Кметът Гавалюгов: Идеята на Системата за прием на първокласници е да се прилага, когато заявленията от родители са повече от обявените места в дадено училище

16 Март 2018, 15:16
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1700 12


След като Системата за прием на първокласници в трите основни училища на територията на Ботевград не бе приета от Общинския съвет, днес на брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов бе категоричен, че по-голяма част от съветниците не разбират каква е целта на въпросната система. „Идеята системата да се прилага е само, когато заявленията от родители са повече от обявените места в дадено училище. Само тогава се прилагат критериите за подбор, които се записват във въпросната система, а не се ограничава децата в кое училище да учат”, каза кметът.

„Няма ограничения по райони. Може от района на училище Левски да се запишат във Вапцаров, стига да има свободни места. Държа това да го подчертая, тъй като считам, че дори родителите не разбраха, а за съжаление и по-голяма част от съветниците не разбраха каква всъщност е целта на тази Система”.

На въпрос какво следва от тук нататък, градоначалникът заяви, че Законът изисква да има такава система. „Действително има практика, а може да се тълкува нееднозначно разпоредбата на Наредба №10, чл. 43, който казва „общините приемат Системата- общината и Общинският съвет или общината и Общинската администрация”- това са двата органа на местно самоуправление, които са обединени в общото наименование „община”. Винаги Системата се утвърждава със заповед на кмета, само че вариантите са два. В единия случай- след решение на Общински съвет, който я приема и на базата на приетата от ОбС система кметът издава заповед. В другия случай може без явно приета от ОбС Система. Общинският съвет, в голямата си част решиха, че не искат да поемат тази отговорност, притеснявайки се явно от нещо и в крайна сметка според гласовете на присъстващите нямаше необходимия брой, за да бъде прието предложението на комисията, утвърдена с решение на ОбС – Ботевград”.

Кметът заяви, че ще издаде заповед, която ще се базира на Системата утвърдена от комисията, в която участваха общински съветници, представители на всички групи в ОбС, родители на първокласници, експерт от РУО, експерти от община Ботевград. Единствената промяна, която ще бъде направена е тази, която се гласува от ОбС – бул. „Цар Освободител” отново да премине към прилежащия район на училище Вапцаров. „Знаете, че това бе гласувано като предложение в ОбС и получи необходимото мнозинство. Системата, с която трябва да се съобразят директорите на трите училища при изготвянето на План-приема ще бъде тази, която комисията определи”, допълни градоначалникът.

„За съжаление потвърдиха се моите притеснения и съмнения, че въпросът се политизира ненужно и се създават едни абсолютно грешни внушения на родителите, манипулират се по доста неудачен начин, затова държа да отбележа още веднъж смисъла на тази Система и да разсея притесненията на родителите.
Не бих искал да коментирам темата, която вече сме засягали, но тя при всички положения ще бъде подложена на обществено обсъждане, защото и вие като журналисти сте свидетели, че и на комисията и на предходната сесия на ОбС, бе поставен въпросът за обединяване, под една или друга форма, на училищата Левски и Вапцаров. Това обаче към днешна дата не стои на дневен ред. Нека видим как ще се реализира приемът тази година и съобразно резултатите и настроенията аз съм готов, това не е моя еднолична идея, да подложа на обществено обсъждане възможността за сливане на двете училища. Ако тази идея получи нужната подкрепа, ще бъде внесена в Общинския съвет за гласуване. Считам, че това е възможно най-демократичният начин да се обсъди и да се реши един все по- задълбочаващ се проблем с разпределението на учениците в основните училища в Ботевград.

Следващата седмица с издадена моя заповед ще бъде утвърдена въпросната Система и директорите спокойно може да се съобразят с нея, разбира се , когато се налага да прилагат критерии за подбор на ученици в случай, че заявленията надвишават бройката свободни места за прием в съответното училище, а какъв брой паралелки ще открият това зависи от вижданията на съответното училище и от възможността да се осигури качествено образование при съответния брой ученици”, допълни Гавалюгов.


Източник: balkanec.bg

Коментари (12)

  • Отговори (10) (13)
    1. добавен от: Анонимен 16 Март, 16:38

    Мутика лопата е Гавалюгов.Не иска да обира всичките негативи от заповедта си!!!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (10) (15)
    2. добавен от: Анонимен 16 Март, 17:24

    Кмете идеята е ясна.Недей пак да хленчил.Тя е идиотска идея.Точно като теб и твоето обкръжение.Хората не те искат.Свиквай.

  • Отговори (5) (2)
    3. добавен от: Анонимен 16 Март, 17:24

    Тази стая прилича на моята

  • Отговори (10) (10)
    4. добавен от: Анонимен 16 Март, 17:54

    Гавалюгов върти , шари задник и ще си го получи накрая.

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (6) (2)
    7. добавен от: Анонимен 16 Март, 20:23

    Добре че Цар освободител мина към В, защото децата от центъра беше глупаво да ходят в махалата. Адмирации Кмете

  • Отговори (9) (9)
    8. добавен от: Анонимен 16 Март, 20:28

    В образованиета Ванката е независим, нищо независи от него. Кочкова се държи по-мъжки и има последната дума, дори и той си признава

  • Отговори (10) (4)
    9. добавен от: Анонимен 16 Март, 20:33

    Най-демократично е да си признае учил ли е с мангали та сега прави тия номера, или мама и тати са тичкали с торбите за да се класира в елитен клас,

  • Отговори (2) (0)
    10. добавен от: Анонимен 18 Март, 17:43

    Общо взето пак ще има шуробаджанащина. То в София със всичките им точки-мочки и електронни системи се влиза по втория начин, та тука ли.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete