Сряда, 24 Април 2024, 11:26

Кметът Гавалюгов: Над образованието, специално в община Ботевград, се оказва политически натиск с цел склоняване на целенасочени действия за осигуряване на подкрепа на една политическа партия

12 Юли 2019, 14:08
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2723 232


На 5 юли в местни и национални медии бе разпространено отворено писмо от директори на училища в община Ботевград, адресирано до кмета на общината Иван Гавалюгов, до министъра на образованието Красимир Вълчев, до областния управител Илиан Тодоров и до Общински съвет Ботевград . Въпросното писмо обаче се оказва изключително мистериозно, тъй като, публикувано в медиите то съдържа имената на шест директори, които застават зад написаното, изпратено обаче до кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов то няма вид на официално писмо, тъй като не фигурират имена и подписи на директорите, които застават зад съдържанието на писмото.

„За мен това е едно анонимно писмо и ако е от директори на училища в община Ботевград, това е изключително притеснително за мен лично, защото хора, които, поне в народното мислене, са отъждествявани с народни будители, могат да си позволят такъв недостоен акт, да внесат такова писмо и то анонимно“ , коментира кметът на общината Иван Гавалюгов.

„Това писмо е потвърждение на изнесените от мен впечатления и притеснения на предходния ни брифинг по отношение на политическия натиск, който се оказва върху образователната система в община Ботевград. Въпреки че е анонимно това само потвърждава всъщност, че хората, които би трябвало да го подпишат и от чието име е- сборното „директори на училища в Ботевград“, всъщност не са съгласни с неговото съдържание и въпреки това то е внесено без нито един подпис и без нито едно име“, добави градоначалникът.

Продължавам да твърдя категорично, че над образованието, специално в община Ботевград, се оказва политически натиск с цел склоняване на целенасочени действия за осигуряване на подкрепа на една политическа партия, в конкретния случай за предстоящите избори. Това е категорично недопустимо и мисля, че отговорните лица или подстрекателите- тези, които стоят зад цялата тази инициатива, трябва да понесат цялата тази отговорност. Мисля, че ще последват действия срещу директори, които под една или друга форма не съдействат за провеждането на въпросната политика на съдействие за осигуряване на подкрепа на определена партия.

По думите на кмета Гавалюгов съдържанието на писмото не е толкова важно и съществено, защото сериозният проблем се крие в последната страница, където липсват каквито и да е било имена и подписи на иначе „официалното“ писмо.

„Направих справка, тъй като винаги се записва името на лицето, което внася документ в деловодството на общината. Лицето се казва Иван Николов и се предполага, че това е директорът на ПГТМ „Христо Ботев“ – гр. Ботевград.
Защо въпросният г-н Иван Николов се е престрашил да го внесе, без да си сложи името и подписа, ако изобщо той стои зад съдържанието на въпросното писмо и попада в групата на „директорите на училища“. Може би отговор на този въпрос трябва да се потърси от г-н Николов. Не знам до колко е достоверна информацията, изнесена в местни медии, че зад това писмо стоят 6 директори и затова не бих си позволил да им споменавам имената, защото пак казвам, аз се позовавам единствено на официалния документ, тъй като един от адресатите е кметът на община Ботевград“, каза кметът.

Градоначалникът смята, че ще бъде изключително странно и необяснимо, ако до другите адресати, които са: министъра на образованието Красимир Вълчев, областният управител Илиян Тодоров и Общински съвет- Ботевград, писмото е внесено с подписи и имена на хора, директори.

Иван Гавалюгов категорично заяви, че ще поиска среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, за да го запознае със случващото се, тъй като все още не е получил отговор от него на писмо, изпратено преди 2 седмици относно безпреценденти действия от страна на РУО - София регион спрямо учебни заведения в община Ботевград. „Лично ще го запозная, ако бъда приет, разбира се, тъй като сега сме в сезон, в който всеки е в годишен отпуск. Ще настоявам за лична среща, в която да го запозная с моите впечатления, информация, наблюдения относно политическия натиск, който се оказва върху образователната система в община Ботевград.

През следваща седмица кметът предвижда да организира среща с всички директори на училища в община Ботевград, за да научи кой стои зад въпросното отворено писмо, и за да се изкоментира неговото съдържание.
„Както виждате аз заставам с лицето си и с името си и говоря конкретно за проблеми свързани с образованието. И затова информирам обществеността, че такава среща ще бъде инициирана със всички директори, ще бъдат поканени и медиите да присъстват, защото аз лично нямам какво да крия, нямам от какво да се притеснявам. Ще изпратя персонална покана до абсолютно всички директори и се надявам, че извинението „ние сме в отпуск“ няма да е валидно, аз няма да го приема.

Считам, че проблемът е изключително сериозен и присъствието на всички директори на една такава среща е доста наложително и надявам се , че то ще бъде осъществено. Тази среща се надявам да е състои през следващата седмица, като още днес официално ще информирам всички директори, че ги каня на такава среща съвсем открито да дискутираме проблемите на образованието именно в тази посока, защото част от обвиненията в това отворено писмо са, че аз съм оказвал политически натиск върху директори, което е някакъв абсурд.
Винаги съм казвал, че аз първо не съм политик, а се възприемам като общественик, въпреки че много твърдят, че това е политическа длъжност. Знаете, че аз съм човек, който не е член на нито една партия, никога не съм бил, и никога няма да бъда. Това си е мой свободен и осъзнат избор. Така че, за политически натиск е абсурдно да се твърди. Подробен коментар по съдържанието на писмото бих могъл да направя, когато хората, които ме обвиняват, застанат с лицата си и с имената си и изложат своите аргументи.

От цялата тази ситуация губещо е образованието, губещи са децата, потърпевши са и учители, работещи в сферата на образованието“, категорично заяви кметът.



Източник: balkanec.bg

Коментари (232)

  • Отговори (47) (61)
    1. добавен от: Анонимен 12 Юли, 14:12

    "Знаете, че аз съм човек, който не е член на нито една партия, никога не съм бил, и никога няма да бъда. Това си е мой свободен и осъзнат избор."

    Това е нашият кмет ! Дано скоро имаме и такъв премиер !

    • (50) (32)
      1. добавен от: Анонимен 12 Юли, 17:22

      Краде и не прави е вреден за Ботевград

    • (47) (7)
      2. добавен от: Анонимен 13 Юли, 09:37

      Той ли не е политик ....мааа....ма ви комунистическа ченгесари!!

  • Отговори (33) (50)
    2. добавен от: БББ 12 Юли, 14:24

    Тва е нашият кмет.

    • (42) (24)
      1. добавен от: Анонимен 12 Юли, 17:23

      Да лапаш пишки в Атлантиса е бизнес

  • Отговори (32) (47)
    3. добавен от: Анонимен 12 Юли, 14:54

    Евала Ванка

    • (43) (8)
      1. добавен от: Анонимен 13 Юли, 09:42

      Вачко, като твърдиш и правиш инсинуации за политически натиск, ясно кажи коя партия и приведи доказателства.Четири години продължаваш да мрънкаш и не разбра, че ръководните фактори, когато не искат среща с теб, значи не искат!

  • Отговори (39) (46)
    4. добавен от: Анонимен 12 Юли, 14:58

    Това са изключително тъпи парчета. Тях не ги интересува нагласата на повечето хора. Даже не си правят труда да разберат какви са настроенията в града. Съмнява ме дори, че осъзнават, че грешат. И това са директори!? Видиотени послушковци в името на съществуването си. Едно поне не може да им се отрече, че имат нагаждаческият усет. и не разчитат въобще на качества. Всъщност това е поредната им грешка-стъпка назад и още една причина сегашният кмет да бъде избран пак. Пожелавам им да продължават все така.

    • (40) (24)
      1. добавен от: Анонимен 13 Юли, 09:39

      Палячото Иван Гавалюгов следва да разбере, че има правила във всяка една сфера на живота и в образованието и той не може да се меша, та дори и като менте кмет.

  • Отговори (33) (39)
    5. добавен от: Анонимен 12 Юли, 15:05

    Това по-скоро е някакъв отчаян вопъл. Приличат на хора, които са налягали по стълбите на РУО . Падение!

  • Отговори (34) (37)
    6. добавен от: Анонимен 12 Юли, 15:18

    Какви са тези простотии ?? И то от директори, ужас

  • Отговори (36) (41)
    7. добавен от: Анонимен 12 Юли, 15:21

    Ама тези наистина ли не разбират какво правят? Всичко това генерира един обратен ефект. Тези въобще виждат ли по-далече от носа си?

  • Отговори (29) (41)
    8. добавен от: Анонимен 12 Юли, 15:26

    Кмете ,трябва да се почне от кочкова,тя е способна на всякакви далавери,щом накара подчинените си да и представят списъци с хора които ще гласуват за герб ,така ще и да подпише 6 директора. Пионка на тинчев,такава беше и на тухлата ,а сега го ритна отзад.

    • (6) (3)
      1. добавен от: Анонимен 14 Юли, 15:30

      Айде да пробва да я махне Кочкова, този "голям" мъж кмета - няма топкиии

  • Отговори (23) (40)
    9. добавен от: Анонимен 12 Юли, 15:28

    Хубаво е да прочетат това и учителките, които разпространяват писмото в социалните мрежи.

  • Отговори (23) (34)
    10. добавен от: Анонимен 12 Юли, 15:31

    Не 8-ми, не е само Кочкова това. Такива са и другите, само че действат в сянка. Само подпират идеите и не се показват много много. И има защо.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete