Четвъртък, 25 Април 2024, 07:31

Kметът Гавалюгов награди отличените педагози в годишните номинации "Учител на годината 2018" по повод 24 май

24 Май 2018, 12:22
(4) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3045 11


Отново е 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днешният празник е един от най-светлите в българския календар. В знак на признателност и уважение към делото на светите братя Кирил и Методий в 10.30ч. на центъра на Ботевград бе даден стартът на общоградското тържество, което започна с празнично шествие, в което се включиха всички училища от община Ботевград, под звуците на Общински духов оркестър с диригент Иванка Савова. След което всички ученици и техните учители се подредиха пред сцената на пл. „Освобождение”.

„24 май е общият празник на светите братя Кирил и Методий, които по думите на Климент Охридски прогониха мрака на незнанието, просветлиха очите и сърцата на българите и посяха духовните слова за спасението и свободата на нашия народ със своето най-велико дело- създаването на славянската писменост”, с тези думи водещата Николета Иванова, началник отдел „ХСД” към Общинска администрация Ботевград откри празничната програма. Тя съобщи имената на официалните гости на тържеството- експерти от Регионално управление по образованието София регион: г-жа Илонка Славчева, г-н Мирослав Братоев и г-н Йордан Томов.

Думата за приветствено слово бе предоставена на г-н Иван Гавалюгов, кмет на община Ботевград:
„Скъпи съграждани, скъпи учители, честит 24 май- Ден на славянската писменост и култура. Както всяка година днешният ден е повод още веднъж да се почувстваме горди от нашия произход, от делото на светите братя Кирил и Методий, които преди толкова много години създадоха писмеността, с която днес ние се изразяваме, изразяваме нашите мисли и чувства, писмеността, която предадохме на другите славянски народи. Не мога обаче да не се възползвам от възможността днес от тази висока трибуна да споделя някои мои мисли и наблюдения и да алармирам за една много сериозна и задълбочаваща се тенденцията”, заяви кметът. По думите му това е тенденция на посъвместна деградация на ценностната система на нашето общество. С притеснение той заяви, че се влошава грамотността сред младите хора и призова всички да пазим ценностите, които дедите ни са изграждали и са съхранили, за да ги предадат на нас. „Разбира се аз съм дълбок оптимист, че тази тежка битка ще бъде спечелена. Наша приоритетна и най- голяма отговорност е първо да изградим младото поколение като едни добри граждани. Да ги възпитаме на всички християнски, славянски, човешки добродетели. Да ги направим грамотни не само в смисъла да могат да пишат и четат, а и да могат да разсъждават, да мислят и да се изразяват на нашия български език и на нашата азбука”. Градоначалникът призова учителите да обърнат необходимото внимание, защото професията учител е призвание, да вложат необходимите усилия младото поколение на Ботевград да бъде обучено и възпитано. Кметът призова и родителите да възпитат децата си на християнските ценности и чисто човешките добродетели. „Честит празник и успех в утвърждаване на християнските ценности и славянската писменост и култура”, с тези думи кметът завърши словото си.

След което пристъпи към награждаване званието „Учител на годината 2018” четирима номинирани от своите училища, учители от община Ботевград. Той им връчи почетен плакет и предметни награди.

Весела Петрова от ДГ „Звънче” бе отличена в категория „Предучилищно образование”, Славейка Калфова от ОУ „Н.Й. Вапцаров” в категория „Начален етап на основното образование”. В категория „Прогимназиален етап на основното образование” бе отличен Стилиян Станчев oт ОУ "Васил Левски"- Ботевград, а в категория „Средно образование” кметът награди инж. Антоанета Йотова от ПГТМ „Христо Ботев” – Ботевград, която обаче не присъстваше на тържеството и от нейно име директорът на училището Иван Николов благодари за наградата и прие приза.

Думата бе предоставена на официалните гости Илонка Славчева и Йордан Томов, които поздравиха присъстващите.
„Изключително се радвам от възможността да ви поздравя с най-българския празник – 24 май. Пожелавам на всички от мое име и от името на моите колеги от Регионално управление на образованието София регион, на първо място да сте здрави, да продължавате с вашите доказани успехи в сферата на образованието, а на учениците да сбъднат всичките си мечти”, с тези думи Илонка Славчева поздрави ботевградската общественост.

Йордан Томов, старши експерт по приобщаващо образование, призова да живеем заедно, да сме толерантни и да вървим заедно напред. Пожела на учениците много здраве, много успехи и успешно завършване, а на абитуриентите пожела да постигнат мечтите си и да бъдат приети там, където искат.

Специален гост на събитието бе бъде младият писател Мартин Колев. Той е автор на сборниците с разкази „Кучето на терасата“ и „Микро“. Публикувал е в редица издания, сред които „Култура“, „Капитал“, „Литературен вестник“, „Море“, „Гранта“. Лауреат на Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ и на конкурса за камерна пиеса на Театър 199.
Темата, която Мартин бе „Най – скришното място“. Пред присъстващите Колев разказа за силата на словото за четящия човек и за крилете на книгата.
Мартин добива голяма популярност с различната си представа за света. Неговите книги „Софийски магьосници“ и „Софийски магьосници в сърцето на Странджа“ са пълни с малки съкровища, а нестандартните герои и ситуации в тях събуждат любопитството към вълшебния столичен свят.

Програмата продължи с музикалните изпълнения на камерен оркестър „Митонисимо“ с диригент и солист Огнян Митонов, които показаха своя талант, прекрансата си солистката Илияна Генева и други солисти от оркестъра.

По време на техните изпълнения публиката имаше възможност да чуе на живо едни от най – ярките произведения на български композитори – Панчо Владигеров, Марин Големинов, Г. Черкин, Ас. Карастоянов, П. Хаджиев, Б. Карадимчев. Ботевградчани ще ще гледат откъси от оперетата „Българи от старо време”, както и други музикални произведения, превърнали се в емблема на българското оперно изкуство. Камерният оркестър и солистите ще представят творби и от други славянски автори като Чайковски, Дворжак, Мусоргски, Римски-Корсаков. Ще прозвучат откъси от "Лешникотрошачката", "Лебедово езеро", "Славянски танци", арии от опери и руски романси.


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (12) (6)
    1. добавен от: Анонимен 24 Май, 12:25

    Браво кмете !

    • (10) (22)
      1. добавен от: Анонимен 24 Май, 13:08

      "Браво" за какво? Намръщил се е и го свива корема, че се налага да се занимава с нещо различно от баскетбол. Никакво уважение към доказалите се в сферата на образованието. Това не е особено за "браво".

  • Отговори (9) (5)
    2. добавен от: Анонимен 24 Май, 13:04

    кой е този сбръчкан спаруженяк на втората снимка

  • Отговори (10) (9)
    3. добавен от: Анонимен 24 Май, 13:04

    застанал е като напикан и насран

  • Отговори (9) (15)
    4. добавен от: Анонимен 24 Май, 13:04

    какво се е намръщил? яд го е, че трябва да се дават награди за образование вместо за подмятане на топка

  • Отговори (12) (11)
    5. добавен от: Анонимен 24 Май, 13:05

    само каква подмолна крадлива физиономия вади ...

  • Отговори (13) (3)
    6. добавен от: Анонимен 24 Май, 13:21

    Колко сте долни само.На вас май всичко ви пречи

  • Отговори (4) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Май, 13:55

    Браво, Петрова! Ти си нашата гордост!

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 1 Юни, 00:22

      Детето 5 години ходи в детската градина, но тази жена за пръв път я виждам. С какво се е изявила пред другите учители, с открити уроци ли?

  • Отговори (12) (3)
    8. добавен от: Анонимен 24 Май, 15:07

    Росица Сегрегацията се събуди и почна да пише тъпизми.Развали и тоя празник....

  • Отговори (12) (1)
    9. добавен от: Анонимен 24 Май, 20:19

    Колко и да ви е яд, това е Кмета на града и той ще бъде!!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete