Четвъртък, 25 Април 2024, 03:40

Кметът Гавалюгов: Общината няма да отлага решението на проблема с Гробищния парк

14 Септември 2018, 16:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1976 10


Община Ботевград няма да отлага решението на проблема с недостига на гробни места в сега съществуващия Гробищен парк в Ботевград и изграждането на нов такъв. Това стана ясно днес на редовния брифинг на кмета на общината Иван Гавалюгов с местните медии. Пред тях той обяви, че взимането на решение ще се забави, но това ще даде възможност общината да изложи совите аргументи и да даде възможност на други обществено ангажирани лица - съветници или гражадани, да направят своите предложения.

Ще проведем ново обществено обсъждане. На жителите на Ботевград ще предложим визуализация на месторазположението на имотите, където възнамеряваме да изградим нов Гробищен парк и какво предвижда общият устройствен план на общината, който сега действа и този, който сега се изработва в момента - като предназначение на териториите”, заяви градоначалникът. Според него по-подходящо място за Гробищен парк на града зад язовир Мали Лаг, досега не е намерено.

За съжаление повечето общински съветници доста лековато и безотговорно гледат на този въпрос”, коментира кметът след вчерашното отхвърляне на докладната записка от болшинството общински съветници.

„Фактът,че на общественото обсъждане не присъства нито един общински съветник, особено от изказалите се, говори достатъчно красноречиво. Аргументът „Ние не знаехме!”, не може да е верен, тъй като достатъчно рано бе обявено във всички местни медии, кога и къде ще се проведе. От друга страна достатъчно бе коментиран въпросът преди и след общественото обсъждане. Като цяло идеята за новото гробище се възприема, това не е просто моя идея. Това е и мнение на хората, с които сме обсъждали и проучвали възможните терени”, добави кметът Гвалюгов. Той подчерта, че предложеният вариант новият Гробищен парк да бъде разположен зад язовир Мали Лаг е разумното компромисно място.

„Ще се съобразим с най-масово възприетото място. При всички случаи ще има „за” и „против” по субективни причини, защото разстоянието от 500 м от жилищните блокове някои могат да кажат – това е много далече, други да кажат, че е прекалено близко. Аз няма да искам и моя мандат да отмине, отлагайки този въпрос, който е отлаган десетки години подхвърляйки този "горещ картоф" на следващите кметове и общинска администрация. Това временно решение, от което всички кметове преди мен са се възползвали – временно разширяване в някаква посока в съществуващия Гробищен парк, всъщност не е решавало генерално въпроса. Направили сме поредното разширение, с което сме решили за няколко години проблема с гробните места, но трябва да се гледа в перспектива и ще продължим, както с проучванията, така и с обсъжданията. Ако дойде някакво друго разумно предложение, ние не сме против, включително и изкупуване на частни земи. Но пак казвам, няма да се възприеме нито един имот, който се намира в непосредствена близост до жилищен квартал”, заяви Кметът.

Новият Гробищен парк трябва да е с площ около 40 дка , тъй като има нормативни изисквания той да предоставя 2 кв.м на жител, съобщи Гавалюгов. По думите му теренът трябва да отговаря на условието да не е много отдалечен, но и да не е много близо до жилищен район.”Считам, че така предложения терен най-добре покрива тези изисквания”, счита Гавалюгов. По думите му предложеният от общината терен се намира южно от язовир Мали Лаг – на едно хълмче. „Който се интересува може да го види в Гугъл или чрез сателит”, добави кметът. Той заяви, че не възприема предложението за общинския терен , който се намира южно от комплекс „Панорама” и граничещ с ул.”Захари Стоянов” в местността „Широко ливаде”, защото това е посоката за разширяване на Ботевград към Зелин и предназначението на имотите в този район е за жилищно строителство.



Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (13) (3)
    1. добавен от: Анонимен 14 Септември, 16:42

    Браво кмете, действаш правилно!

  • Отговори (12) (3)
    2. добавен от: Анонимен 14 Септември, 16:47

    браво само напред много хора са с теб

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 14 Септември, 21:38

      Аз вече не съм!

  • Отговори (5) (14)
    3. добавен от: Анонимен 14 Септември, 16:56

    Ега ти ревльото.Хората му казват ,че няма да стане,той пак.....

  • Отговори (11) (3)
    4. добавен от: Анонимен 14 Септември, 17:13

    Гробището да е поне на 1км. от блоковете, а не пак под терасите на хората. :twisted:

  • Отговори (14) (3)
    5. добавен от: Анонимен 14 Септември, 17:30

    3 кои хора казват това ? Освен един самозабравил се дърт крадец дето все е наопаки

  • Отговори (7) (2)
    6. добавен от: Анонимен 14 Септември, 18:25

    Георгиев, разбери, няма да има гробище на Широко ливаде. Там местни хора имат места. Ясно ли ти е! Върви и се разпореждай в гробищата в Новачене. Тук и без това няма да има място за теб!

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Септември, 09:58

    от живите трябеа да се страхуваме ,не от починалите . Лека им пръст

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Тодорова 15 Септември, 23:13

    Абе оставете мъртвите поне да почиват в МИР, друга глупост няма ли да измислите?

  • Отговори (1) (1)
    9. добавен от: Анонимен 16 Септември, 19:45

    Ей мрънкялник въобще не подхождаме лековато просто няма да подкрепяме ЛОШИТЕ ти предложения!
    Всно ли ти е!
    И не лъжи хората ,че съветниците не направиха предложения!
    Този терен не е подходящ!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete