Петък, 19 Април 2024, 12:40

Кметът Гавалюгов се срещна с представители на съседни общини по повод развитие на туризма

16 Октомври 2017, 19:46
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2020 7


Втора дискусия на тема „Сътрудничество в областта на туризма”се състоя днес от 10.00ч в сградата на общинската администрация. Кметът Иван Гавалюгов се срещна с представители на общините Своге, Етрополе, Мездра, Горна Малина, както и с д-р Стефания Темелкова, експерт по разработване на туристическата стратегия на община Ботевград.

На провелата се на 24 юли 2017 г първа среща бе обсъдена темата за изработването на общ регионален продукт и очертани основите на бъдещо сътрудничество между общините. Акцент в дискусията днес бяха темите за регионална туристическа УЕБ платформа и мобилно приложение,  обсъждане на предложения за съвместни туристически продукти и услуги и определяне на обхвата и идентичността на региона. Кратко въведение направи доктор Десислава Алексова, преподавател по туризъм в МВБУ, относно проучването и целите на срещата. Тя подчерта усилията, които са направени до момента в лицето на нейния екип и общината, по повод идентифициране на хората и фирмите, източници на туристически услуги. Доктор Алексова заяви, че в Ботевградска община съществуват немаркирани маршрути, неблагоустроени пещери и мн.др., което е серизона предпоставка общината да предприеме първи стъпки в тази посока.

В предварително обявения дневен ред на срещата, бяха заложени три точки. По първа точка с предмет изграждане на регионална туристическа УЕБ платформа и мобилно приложение бяха представени добри практики в областта на туризма в общините Своге, Етрополе, Мездра, Горна малина. Чрез презентация бяха представени дигитални модели за представяне на туристически продукти и услуги на регионално ниво в съседните общини по отношение на вертикални (идентични) продукти или услуги и хоризонтални такива (една атрактивна туристическа услуга, свързваща предлагането на различни по съдържание в отделните общини).


Представителят на община Своге даде нагледен пример за туристически портал на общината, представящ описание на забележителности, разработената рубрика „Репортери”, както и информация за един от туристическите продукти на общината-велотрасе „Джурнес куест”. От община Мездра бяха посочени също добри практики в областта на туризма, един от които изградения археологическия комплекс ”Калето", както и някои други ос като превърналия се в традиция фестивал на града със средновековна насоченост и Дионисиевите празници, провеждащи се през зимата. В община Етрополе са учредени няколко туристически сдружения, но основно в общината е поставен акцент на водния туризъм с религиозен насоченост. Община Етрополе работи по два проекта - „Пътят на вярата” съвместно с общините Правец и Тетевен и „Звън на камбани”, където акценти са манастира и изградената еко пътека. Отделно доброволци са основали ”Мога” фестивал, който обхваща велопоходи, вечерни концерти и други. Той е създаден по инициатива на млади хора и се провежда през август.
Споделен бе и опитът на община Горна малина, където бе даден примерът на село Макоцево. Там работи туристически проект за деца, които се учат как да палят огън на открито, да разпъват палатки, да се грижат за домашни животни във ферма. Един от презентаторите Владимир Ангелков подчерта значимостта на Стара планина, като заяви, че самият туристически продукт трябва да включва всичко свързано със Стара планина във всички общини, които имат желание да се включат в един общ туристически проект.

Сред темите бе поставен и въпросът за търсене и потребяване на продукти по отношение изискванията на съвременния турист. В свободен разговор бе представен опитът на други общини в атрактивното представяне и продажбата на туристическия продукт или услуга. Поставена бе и темата за възможностите за кандидатстване и финансиране по европейски проекти. По този повод зам.кметът на община Ботевград  Борис Борисов заяви, че следващата 2018 година ще бъдат отворени програмите „Региони в растеж” и „Развитие на селските райони”, което ще даде възможност на общините с отношение в дискусията, да участват съвместно. Борисов предложи на вниманието на присъстващите разработването на регионална туристическа платформа.

Д-р Стефания Темелкова посочи,че търсенето на регионална идентичност ,ще направи общините не само разпознаваеми, но те ще предложат на потенциалните си туристи и общи преживявания. Тя подчерта, че перспективата на едни бъдещи съвместни действия, е да идват чужденци.
В края на дискусията всички участващи в нея се обединиха около решението да бъде сформирана работна група от по двама човека от община.



Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (2) (9)
    1. добавен от: Серафим 17 Октомври, 00:08

    Кой туризъм в БотевСело бе, гаваЛигльо? Спри да се занимаваш с глупости и направи нещо полезно за общината и хората в нея (но за всички, а не само за по-тъмнозелените ти приятели/избиратели)!

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 12:28

      Кои избиратели? Тия дето гласуваха 311:4 за Георгиев ли? Я помисли пак...

  • Отговори (2) (4)
    2. добавен от: Иван 17 Октомври, 08:31

    Какво са коментирали като всички мълчат и си гледат телефоните? :P

  • Отговори (10) (1)
    3. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 10:01

    За Ботевград отговаря за туризма експертКА, която се държи още за крачолите на баща си.

  • Отговори (6) (1)
    4. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 15:41

    Напълно съм съгласен с №3. ЕксперкаТА, която отговаря за туризма в Общината работеше в една туристическа фирма, в която като минехме покрай офиса, я гледахме как е вечно във facebooka.

  • Отговори (2) (4)
    5. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 23:17

    Смета се срещна .....!
    И на срещата решиха Ботевград де не остане нито едно дърво което е расло по времето на социализъма .
    Първо махна вековното пред интернета си .
    Сета е на ред поредицата борове (добри за за материал ) всичките са отрязани пред бившата милиорация
    пътя за Трудовец .Тази седмица се простихме с вековни дървета до болницата зад Трудовчанската спирка .
    Абе този си личи ,че е ученик на тулата .
    От както влезе в общината не е насадил едно дърво но реже ли реже ,
    все едно е на баща му Чавдар от ликвидацията .

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 07:10

      Критичен си, но си неграмотен, №5! Много правописни грешки си допуснал.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete