Четвъртък, 25 Април 2024, 23:27

Кметът Гавалюгов: В тази ситуация всички трябва да сме съпричастни

27 Март 2020, 13:56
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1913 20


Както вече Ви информирахме, Община Ботевград открива дарителска сметка, целта на която е да бъдат събрани средства за подпомагане на дейността на общинската болница и социалните домове, които се намират на територията на общината.

Към този момент те са обезпечени с необходимите материали- дезинфектанти и лични предпазни средства, но за кратък период от време. Очаква се периодът на извънредно положение да продължи. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на брифинг с местните медии днес.

„В тази връзка разкриваме дарителска сметка. Призоваваме гражданите да окажат своята финансова подкрепа, разбира се не изключваме и възможността на дарения в натура. Това е предприета мярка в световен мащаб, не само в страната или в нашата община. Считаме, че в тази ситуация всички трябва да сме съпричастни“, каза градоначалникът.
Той съобщи, че темата с необходимата медицинска апаратура е коментирана с управителя на болницата д-р Китанов.
„Знаете, че апаратурата никак не е евтина. За съжаление и сроковете за доставка не са малки в тази кризисна ситуация. Коментираме най-вече апарати за обдишване, каквито са необходими. На този етап в болницата има 4, два от които се използват, а други два не са използвани от дълго време, но според него са в приемливо функционално състояние.

Ние трябва да сме подготвени за по-лоши ситуации, ако се наложи прием на повече пациенти, нуждаещи се от обдишване. При всички положения няма да са достатъчни наличните апарати в болницата, затова ние искаме да се застраховаме и да закупим поне два такива апарата. По предварителна информация цената на един такъв апарат е между 20 000 и 30 000 лева. По-големият проблем е срокът за доставка“, поясни кметът.

„Призовавам хората, които имат възможност и желание, да направят своето дарение, разбира се според техните възможности. При всички положения Община Ботевград и Общинската администрация ще даде пример. Призовал съм нашите служители, получавайки месечното си възнаграждение за месец март, според желанието и възможностите, да направят първите дарения в тази сметка. Аз лично ще участвам с определена сума.

Вероятно Общински съвет-Ботевград също ще се включи. Считам, че двата органа за местно самоуправление трябва да дадат един ясен знак и сигнал на цялата ботевградска общественост в тази кампания.

Убеден съм, че доста хора ще се отзоват и ще успеем да генерираме едни прилични средства, които да ни дадат поне финансова сигурност, че можем да реагираме адекватно на нуждите на община Ботевград и на лечебното и социалните заведения, най-вече от към предпазни средства“, каза още кметът Гавалюгов и добави „Няма коментирам всеизвестни теории, че сме още в началото на кризата. Всички наши надежди са тя да се понесе по-леко от колкото в други европейски държави, но това са само надежди към този момент. Има редица мерки, които са предприети в тази посока. С две думи очаква се нуждите да нараснат значително през следващите седмици. Ние трябва да сме подготвени да ги посрещнем, включително и с финансови средства.

Кметът Гавалюгов заяви, че информация за събраните и разходвани средства от дарителската сметка ще бъде достъпна за обществеността. В тази връзка ще бъде създадена комисия, в която ще участват служители от Общинска администрация, както и съветници от Общински съвет-Ботевград. Публичност на разходите ще бъде дадена чрез медиите.



Източник: balkanec.bg

Коментари (20)

  • Отговори (19) (9)
    1. добавен от: Анонимен 27 Март, 14:14

    В много градове градоначалниците дариха заплатите си.......

  • Отговори (13) (10)
    2. добавен от: Анонимен 27 Март, 14:36

    Браво!В точен момент!

  • Отговори (18) (12)
    3. добавен от: Анонимен 27 Март, 15:42

    1, убеден съм, че нашият кмет ще дари много повече, но той никога не се хвали с добрите си дела! Но други ще го направят!

    • (14) (6)
      1. добавен от: Анонимен 27 Март, 18:11

      Дано си права,но не вярвам!!!

  • Отговори (18) (1)
    4. добавен от: Джон 27 Март, 16:11

    Всички. Мутри или така наречените общински съветници който работят уж по четири дена в месеца нека дарят и без това са. Вип персони

    • (2) (0)
      1. добавен от: Анонимен 28 Март, 20:29

      Виж какво, като напишеш "ВИП", това на английски означава Very Important Person, в български превод "много важна персона/личност". Не е необходимо да пишеш ВИП персона - в съкращението думата "персона" я има.

  • Отговори (18) (7)
    5. добавен от: Анонимен 27 Март, 19:15

    Гавалюгов,
    Стига с този комунизъм в стил "дайте за дадем" - дай личен пример като си дариш заплатата и тогава призовавай другите.

    • (11) (8)
      1. добавен от: Анонимен 27 Март, 19:47

      И без това не я заслужава....3100!

  • Отговори (7) (5)
    6. добавен от: Анонимен 27 Март, 23:50

    Така е

  • Отговори (5) (10)
    7. добавен от: Анонимен 28 Март, 12:24

    Най-вероятно човекът дава, сигурна съм всъщност, че дава. Обаче не е задължен да ви се отчита!

    • (6) (0)
      1. добавен от: Анонимен 29 Март, 15:58

      Може и дава но на кой?

  • Отговори (9) (1)
    8. добавен от: Анонимен 28 Март, 12:27

    Евала на Кмета на Варна. Днес сутринта/28 март/, за 2 часа са глобени 25 човека... по 5000 лева, за не спазване мерките. Града е замрял. На Ботевград му трябват 5 глоби по 500 лева и всички ще разберат, че има ред...ако има разбира се. Но тук са само приказки и снимки!

  • Отговори (10) (4)
    9. добавен от: Анонимен 28 Март, 13:17

    Дарява Кмета грънци. Всички оператори дадоха почти двойно безплатни минути за интернет, с призив да се стои в къщи. Кмета не е намалил таксата с 1 лев. Ама нали от Стефка зависи, той не може да се меси в бизнеса на чужд човек :roll:

  • Отговори (8) (0)
    10. добавен от: Анонимен 28 Март, 20:20

    Вижте какво, за да дарим суми трябва отсреща да имаме шефове на отделения и лекари, които са всеотдайни в работата си и в отделенията да не е пълно с роми, сред които да се чувства човек бяла врана, а с българи. Не може ботевградчанин или такъв от ботевградско да отиде при лекаря и да види, че той не му обръща внимание и не вниква в неговото заболяване. Нещо повече, личният лекар не му дава направление. Следва преглед като частно лице в София, завърта се кръгът по 2-3-4 други кабинети, охарчва се 200-300 лв, но се открива какво е заболяването и как да се лекува. За какво да даваме на МБАЛ-Ботевград пари - та тя не е реално наша, а на "братовчедите" болница.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete