Петък, 26 Април 2024, 01:55

Кметът Гавалюгов за предстоящото решение на Управителния съвет на БФБ

4 Април 2020, 22:31
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1489 3


Кметът Иван Гавалюгов изрази своята позиция относно предстоящото решение на Управителния съвет на БФБ за бъдещето на първенството на НБЛ.

Управителния съвет може да вземе решение за изчакване или да отложи решението. Ние естествено ще го приемем. Първоначалната позиция на Балкан на общото събрание на Националната баскетболна лига, което се проведе на 16 март, бе да се изчака още известно време, поне до края на срока на тогава обявените ограничителни мерки и на 30 март, съобразно ситуацията, да се вземе решение дали да се прекрати или да се удължи срокът на изчакване, от позицията на актуалните събития.

След като на 30 март бе очевидно за всички, че през следващите месец и половина ситуацията не предполага никакви отхлабвания на ограничителните мерки, включително и за спорта, ние както и няколко други клуба, се присъединихме към решението за прекратяване на първенството. Така както направиха редица други първенства, включително и в България.

Естествено всички искаме този шампионат да завърши по относително нормален начин, но задължително с публика и с възможност съставите да бъдат във вида, в който са били при спирането на първенството. От днешна гледна точка това изглежда на практика невъзможно.

Ние отстояхме позицията си, че е редно и разумно да не се отлага повече това решение и да се вземе решение за прекратяване на първенството и обявяване на временното класиране за крайно. Тук е конфликтният момент, ако мога така да го нарека, а именно какво се случва след като се прекрати. Мисля, че от тази позиция някои клубове настояха за отлагане на вземане на това решение. Аз съм почти убеден, че дали след седмица или след две, такова решение ще се вземе. Но ако се вземе друго решение, дай Боже, на база на подобряване обстановката в страната и не само, ние бихме желали в разумни срокове, в никакъв случай юли и август, както бе предложено, да имаме възможност да съберем пълните си състави, но не знам как някой ще може да ни го гарантира. Знаете, че доста от отборите, съобразно регламента и амбициите си, така са сформирали съставите си, че в тях влизат чужденци, които не знаем дали ще имат възможност да се включат в подготовката и състезанията на отборите в обозримо бъдеще, да речем в следващите три месеца. Това означава, че ако се вземе такова решение за доиграване под някаква форма в период в следващите три месеца, много е вероятно съставите да бъдат в непълния си вид и респективно отборите, които разчитат и на тези външни състезатели да бъдат със сериозно променен състав и съответно невъзможност да реализират амбициите си и желанието си за по-добро класиране.

Балкан в никакъв случай не настоява категорично да не се разглеждат и други опции. Ние сме разумни хора и виждаме какво се случва. Виждаме перспективите, чуваме изказвания на отговорните хора в държавата и на Националния кризисен щаб. Ежедневно сме заливани от актуална информация. За момента извънредното положение е удължено до 13 май. Дори да отпадне извънредното положение, това не означава, че всички мерки ще бъдат автоматично премахната.

За огромно съжаление на всички, които искаме да изпитваме емоциите не само от баскетбол, а спортни и културни мероприятия, които за момента са прекратени като дейности, в следващите два месеца няма такава перспектива.

Вече започва много да се спекулира, че Балкан иска да се възползва от благоприятното си временно положение на водач във временното класиране и служебно да бъде обявен за шампион. Това никой не го цели. Това са факти, с които всички би трябвало да се съобразят. Както казах ние бихме се съобразили с всяко едно друго временно класиране към момента на прекратяване на първенството, независимо дали то е благоприятно за нашия отбор или не. Това са обективните факти.

Балкан е бил много пъти шампион и много пъти занапред ще бъде. По един категоричен начин си спечелихме титлата миналата година. По един категоричен начин си защитаваме първото място в първенството до момента с победи над всички преки съперници, включително и два пъти над основния ни претендент. Имаме самочувствие и основание да твърдим, че в момента съвсем заслужено сме и водачи.
Никой не е виновен и никой не е искал или предвиждал такава ситуация, която е прецедент в световен мащаб да не се доиграват първенства. Доста първенства в Европа, а и има аналог в България с волейболното първенство, което също е във фаза редовен сезон и обявиха временния водач за шампион. По едно случайно съвпадение спонсорът на този волейболен отбор от Бургас е Лукойл, същият спонсор на баскетболният Левски, който за тяхно съжаление, в момента не е на първо, а на второ място. Мое лично мнение, а и не само мое е, че ако имаше друга конфигурация във временното класиране и отборът, финансиран от Лукойл е на първо място, вероятно щяхме вече да коментираме прекратен шампионат с обявен първенец.

Ще изчакаме решението на федерацията.

Чух медийни изказвания на ръководството на Лукойл, че каквото и да е решението, някой щял да обжалва. Като кмет на общината категорично заявявам, че в никакъв случай няма да обжалваме, ако се вземе друго решение т.е. справедливо, редно и разумно.

Считам, че ще е проява на лош вкус, липса на какъвто и да е такт и дипломатичност в едни такива извънредни обстоятелства някой да оспорва такова решение.
Надявам се да бъде взето едно справедливо решение, колкото и субективно да е то.

Категорично сме против един клуб и едни хора да се опитват във всеки един момент, включително и в такава извънредна ситуация, да манипулират баскетболната общественост, да дърпат конците на федерацията, да оказват влияние върху други клубове .

Познаваме се от много години. Знаем кой клуб каква обвързаност или директна зависимост има от определени дългогодишни фактори в българския баскетбол, не е нужно даже да им споменаваме имената. Това е дразнещото в ситуацията. И ние сме изключително против това нещо. И не сме против всяко свободно, осъзнато, аргументирано решение. А не под нечие давление и натиск.







Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (5) (5)
    1. добавен от: Гост 5 Април, 14:55

    В баскета е силен, спор няма, може да дава мнения! Ама, ей, това е кмета на Ботевград! Ботевград само баскет ли е? Ха ха, смях, явно само за това сме компетентни, май....! Това криза, съкращения, ДУПКИ, аааа, ми, дай да оправим баскета? Абе лудница някаква ....

  • Отговори (4) (6)
    2. добавен от: Анонимен 5 Април, 17:34

    Много е разочароващо поведението на кмета. Единствените изявления, които дава по време на извънредното положение, са свързани с баскетбола. Може и много да се прави от него и общинската администрация, не знам. Но ни трябва и лидер, който да ни повдигне духа. Някой, който ще каже: "Ние заедно ще се справим!", или нещо от тоя род. Има и друго освен баскетбол в Ботевград.

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Април, 06:31

    Господ пази Ботевград. С не легитимен Кмет, който не смее, или не знае ,или не може една мярка да приложи. С издънена хазна и разпаднала се болница.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete