Четвъртък, 25 Април 2024, 19:04

Кметът Георгиев направи първа копка на двата центъра от семеен тип за деца в Ботевград

27 Юли 2012, 10:21
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3210 6


Кметът Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет  Йорданка Лалчева, заместник-кметовете и секретаря на общината Цеца Иванова направиха първи копки за строителството  на два центъра от семеен тип за деца лишени от родителска грижа. Единият център е  в ж.к. „Васил Левски” , зад ОУ „Св.Св.Кирил и Методий. Вторият е на  ул. „Преслав” в близост до  бившия завод „Чавдар”.
Строителството на двата центъра от семеен тип са по спечелен проект на Община Ботевград “Ние сме част от вас”. Проектът  ще обхване 28 деца. Всеки център ще поеме по 14 деца, лишени от родителска грижа и към момента на настаняването им са изчерпани възможностите за връщане в биологичното семейство или настаняване при близки. Персоналът ще наброява 25 лица. Фирма „Барези 1” е спечелила обществената поръчка за строителството на дома в ж.к. „Васил Лески” с технически ръководител Стоян Николов, а ръководител на проекта е Цонка Докова-настоящ директор на Дом за стари хора „Адриян Атанасов”. „Европа 7” е другата фирма, която единствена се е явила на  търга за обществената поръчка за втория център в ж.к. „Саранск”.
Договорът с номер BG 161PO001/1.1-12/2011/016 по проекта е подписан на 28 декември 2011 г. между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и община Ботевград по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск” с приоритетната ос  1 „”Устойчиво и интегрирано градско развитие”. Стойността на проекта е 1 505 005,60 лева със срок за изпълнение 24 месеца. Общата цел на проекта е осигуряване на подходяща и рентабилна социална инфраструктура, съвместима с изискванията на населението в градския център и допринасяща за предоставянето на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в общността.
В центъровете ще бъде създадена среда, близка до семейната. Децата ще получават необходимата индивидуална грижа и подкрепа за тяхното личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот и равнопоставено участие в живота на местната общност.
Очакваните резултати са ограничаване до минимум броя на децата в институциите, подобряване качеството на живот на децата с увреждания, предоставяне на комплекс от социални услуги при пълно отчитане на специфичните потребности на целевите групи.
Изграждането на център за настаняване от семеен тип има специфични изисквания. Сградите трябва да бъдат в жилищен район на населеното място, по възможност близо до централната част и с изградена достъпна архитектурна среда. Да има обособена улична мрежа и тротоари, близост до спирка за обществен транспорт и до място за оказване на доболнична медицинска помощ. Сградите трябва да са близо и до детски градини и училища.
Община Ботевград е сред първите в страната, която спечели проект за построяване на център за настаняване от семеен тип.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Юли, 10:44

    Семко няма ли да направи и той някоя копка, или с Г.Г са си разделили всичко по братски ?

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Юли, 13:12

    Много показно, та и деца в носии

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Юли, 13:41

    Старите лица. Отново идва лапачка

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Юли, 13:42

    В града ни вече стана попара. "Всичко има"

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 28 Юли, 08:15

    Сега остава писта за формула 1 да направят и бардак. Има проект внесен в ОБС за бардак, за да може вече официално там да си ходят вип личностите на Общината.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete