Четвъртък, 18 Април 2024, 08:18

Кметът Иван Гавалюгов: Най-важна е подкрепата на хората

27 Декември 2019, 17:04
(3) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5459 37


"Каквото и да беше решението на ОИК, аз щях да го приема. Вероятно ще има обжалване през следващите дни. Очакваме и решението на ВАС.
Историята с установения конфликт на интереси при кмета на Ботевград не приключва с днешното решение на ОИК. За мен по-важно и ценно е това, че хората изразиха по един доста убедителен начин своята подкрепа и за пореден път дадоха оценка на работата ми като кмет и на тази на общинската администрация. Тази подкрепа е много по-важна от подкрепата на Общинска избирателна комисия, решение на съд или някоя комисия.“ Каза кметът Иван Гавалюгов на днешния брифинг с медиите.

По време на разговора, градоначалникът спомена за своите очаквания рано или късно да се стигне до тези събития.
„Много пъти съм изтъквал причините довели до тук. Причината е неудовлетворени политически и икономически интереси, свързани с управлението на обществения ресурс в Община Ботевград. Очаквах да се случи рано или късно. Когато има някаква форма на взаимодействие между политическите елит и икономически силни кръгове и те решат да отстранят някого, по един или друг начин, винаги може да се намери повод. Такъв беше намерен и за мен с въпросния конфликт на интереси. Всеки е направил своята преценка до колко е основателен конфликта и до колко е навредил на обществения интерес.

Единственото ми притеснение през тези дни бе усещането, че някои хора са останали с впечатление, че съм станал кмет на Ботевград, за да решавам някакви бизнес проблеми. Това действително най-много ме вълнува, притеснява и огорчава. Мога за пореден път да погледна хората в очите и да заявя категорично, а и фактите са в моя подкрепа, че по никакъв повод и начин не съм си помислял да направя подобно нещо, а не е имало и нужда. Просто приключих една порочна процедура, създадена с цел сплашване на неудобните по времето на предходното ръководство на общината. Документите и фактите го доказват.

Цялото ми прегрешение е, че не съм се оттеглил формално и не съм дал възможност на моя заместник да подпише прекратяването на тази заповед, а съм го направил аз. Тази грешка, установена като конфликт на интереси. Това е формалният повод да се изиска моята оставка. Задейства се цялата държавна машина с всички възможни комисии. Създадоха се необходимите документи, които да защитят тезата, че има наличен конфликт.“

Стана ясно, че КПКОНПИ е дала указания на ОИК, за това какво следва от установения конфликт на интереси, за които кметът е научил днес.
"Тяхната единствена задача е да информира ОИК, че е влязло в сила решението. От тук нататък в правомощията на Общинската избирателна комисия е да вземе съответните решения, съобразени със законовата разпоредба. Във въпросното решение, което днес ми стана известно, те са информирали ОИК за влязлото в сила решение и "следва да предприемат действия по отстраняване на кмета на Община Ботевград" за което решение следва КПКОНПИ да бъде информирана. Направих справка. Това е абсолютно недопустимо и няма законово изискване КПКОНПИ да дава указания на ОИК, още по-малко да искат да бъдат информирани за взетото решение. Това може би е пореден щрих в подкрепа на мнението, че има задействани активни мероприятия срещу моята личност, като очевидно съм неудобен за определени политически и икономически кръгове.

Споменах какви са засегнатите политически интереси, вероятно и партийни. Аз съм надпартиен кмет, нямам симпатии към нито една политическа партия, което не би трябвало да бъде проблем. Когато отстояваш някакви принципни позиции и си готов да платиш всяка цена си неудобен и опасен за статуквото и задкулисието. Споменах, че има сериозни икономически интереси, свързани с водните ресурси на общината, по-специално с тези на язовир Бебреш, както и с изграждането на инсталацията за сепариране на битови отпадъци. Неслучайно е саботирането на процеса по избор на изпълнител, проектиране и надзор повече от година.
Това са двата основни засегнати икономически интереса, подкрепени от политически фактори, които водят до действия срещу отстраняването на един кмет на една българска община“, коментира още кметът Иван Гавалюгов.


Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (37)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (40) (3)
    2. добавен от: Анонимен 27 Декември, 17:27

    Ще борим заедно до победа !

    • (0) (1)
      1. добавен от: Анонимен 7 Януари, 12:50

      Има победа. Гавалюгата е обещал че ако не го отсранят от кметското място неговите хора минават в ГЕРБ и ще работят за тях за следващите избори.

  • Отговори (33) (5)
    3. добавен от: Анонимен 27 Декември, 18:09

    Успех! Много хора са с вас и ще продължим битката!

  • Отговори (4) (13)
    4. добавен от: Анонимен 27 Декември, 18:37

    Fuck the haters кмете !!!

  • Отговори (11) (15)
    5. добавен от: Анонимен 27 Декември, 18:55

    С Цеца Христова най-отпред в агитката :D :D :D
    Сега очаквам общината да и закупи паркинга за една добра цена.

  • Отговори (8) (27)
    6. добавен от: Анонимен 27 Декември, 19:39

    Браво на кмета,че продължи традицията на тулю да гони вишисти и умни хора.Той е копие на чичо гошо,същия бо..ук.Незнам защо го припознавате като месия,той не става!Боетвград затъва все повече,жал ми е,мъчно ми е!Няма да се предам,ще окушаря всички корумпирани пишман-радетели!Няма никакви инвестиции,ние не сме длъжни да храним''Врачанете'',вън от града и аман от туристи,долу цигане и врачане,вземайте си ги у дома господа управници!Колко кмета и какво средно образование издигна макето?Питам и отговор не искам-само средно,основно и начално-да са лесни и удобни и много прости.Евала кмете,добър си беше ама за там си беше и ще си идеш като кон без история!

  • Отговори (31) (2)
    7. добавен от: Анонимен 27 Декември, 19:41

    Време е Борисов да се раздели с актива си
    в Ботевград ,че на следващите избори ще
    получи само техните гласове.Ще изгуби и моя
    глас на национални избори.До сега му бях
    симпатизант.

  • Отговори (29) (6)
    8. добавен от: Анонимен 27 Декември, 19:47

    Ус, г-н Кмете! Много, ама много искам един можещ човек да победи в битката с несправедливостта.

  • Отговори (10) (3)
    9. добавен от: Анонимен 27 Декември, 20:35

    Кмета ще победи. Това ще е новият Златев. Тулата го налапа пак

  • 10.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete