Четвъртък, 28 Март 2024, 16:57

Кметът Иван Гавалюгов проведе първата от предстоящи срещи с 4-ма депутати

9 Януари 2018, 18:12
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2352 9


Първа от поредицата регулярни срещи с народни представители проведе днес кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов. Работната среща протече в продължение на повече от два астрономически часа и бе свързана с реализацията на важни за Община Ботевград инвестиционни проекти, планирани за предстоящата 2018-а година. На поканата на кмета се отзоваха Лало Кирилов и Радослав Стойчев от парламентарната група БСП и Мартин Тинчев и Валентин Милушев - от парламентарната група на ПП ГЕРБ. Останалите Васил Цветков (ГЕРБ), Иван Ченчев (БСП), Явор Нотев (Обединени патриоти) и Албена Найденова (Воля), са се извинили, че не могат да присъстват.

„Тази инициатива няма да е еднократна. Регулярно през 2-3 месеца ще се събираме и ще коментираме проблемите, касаещи пряко община Ботевград и наши предложения за промяна в законодателството на Република България в различни сфери, които считаме за недобре уредени положения”, това каза кметът след срещата, по време на която не бяха допуснати медии. Журналистите бяха поканени след нейното приключване, като всеки един от депутатите изрази своите впечатления от срещата. Кметът Гавалюгов изрази задоволство от нейното провеждане среща и изказа благодарност към тях за сериозното отношение.

Предмет на срещата е запознаване с инвестиционната програма на община Ботевград и проектите, по които е кандидатствала. Конкретният повод бе осигуряване на средства за решаване на инфраструктурните проблеми на общината. По думите на кмета приоритет номер едно е водоснабдяването и водопреносната мрежа. По отношение на тях кметът е запознал депутатите, какви са възможните мерки и средства, които общината би могла да получи.
„Казах им директно, че разчитам на лобизъм от тяхна страна пред съответните държавни органи и институции за осигуряване на средства. Лобизъм разбира се не искам да се възприема като некоректно действие, а в посока, в която да се защитават интересите на гражданите на нашата община”, посочи кметът Гавалюгов. По думите му депутатите са поели ангажимент да разгледат възможностите за осигуряване на необходимите средства по осем проекти, входирани в Държавен фонд „Земеделие” и един от тях _Реконструкция на Градския парк, Етап 1, в Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

По време на срещата Гавалюгов е запознал депутатите още и със състоянието на здравеопазването и образованието в общината. „Считам, че те като представители на законодателния орган в Народното събрание биха могли да помислят в комисии или в парламентарна зала, как тези проблеми да бъдат регламентирани, касаещи недофинансирането на общинските болници и на здравеопазването като цяло, както и за ролята на общините в процеса на определяне и налагане на общинска политика в сферата на образованието в дадена община”, заяви Гавалюгов. Според него трябва да стане задължително изготвяне на стратегии за образование във всяка една община, както и каква да е политиката за план приема в училищата, като тя да бъде обвързана с тези стратегии. „Разчитаме на местния депутат, който пряко трябва да е най-заинтересован, да има най-активно лобиране в коректния смисъл на думата за осигуряване на средствата. Считам срещата за ползотворна и не считам, че е закъсняла, тъй като този парламент работи от месец май 2017 г.и я реализираме в първата половина от неговия мандат. Разбира се ще търси и други форми за осигуряване на необходимото финансиране за решаване на важни за общината инфраструктурни проблеми. С депутатите стигнахме до изводите, че трябва да има промени в някои наредби и закони, включително и все по-осезаемото желание за децентрализация на финансовите средства”.

Мартин Тинчев (депутат от Ботевград) от своя страна заяви пред журналистите, че е отворен към конструктивен диалог в полза на общината. „Радвам се за тази среща. Не веднъж съм казвал, че местните власти трябва да работят с народните представители в синхрон. За мен тази среща е още по-значима, тъй като съм ботевградчанин. Дори смятам, че малко е позакъсняла, защото Народното събрание работи вече 10 месеца.Надявам се, че тази среща ще постави основите на един постоянен и конструктивен диалог в полза на община Ботевград. На един следващ етап ще говорим по същество. Всичко, за което говорихме на срещата е разумно и трябва да се случи. Въпросът е да намерим подходящата форма, в която да бъдат реализирани проектите. Но трябва да е ясно, че народните представители не можем да прокарваме проектите”, подчерта Тинчев и заяви, че това зависи от комисиите от съответните програми и най-вече от качеството на проекта. „Разбира се ние можем да се ангажираме с привличането на експерти,з а да бъдат проектите по-качествени, да бъдем топлата връзка с парламента и парл. комисии и институции. Във всеки един момент съм готов да окажа съдействие на общинското ръководство и местната общност”, добави народният представител от Ботевград. По думите му присъстващите депутати трябва да се съберат и да обсъдят възможните варианти, как да се помогне на община Ботевград и на една следващата среща да се пристъпи към разговори по същество.

Лало Кирилов (депутат от Пирдоп) от БСП заяви, че не за първи път идва в Ботевград. Той припомни, че още в началото на мандата е запознат с проблемите на общината. „Това, което виждам тук, като проблеми, ги виждам и в други общини. Те биха имали не локално решение, а зависят от компетентността на законодателната власт” Кирилов подчерта, че е това, което вижда е липса на критерии с разпределянето на парите с излишъка от държавния бюджет. Той като член на бюджетната комисия в парламента, още на първо четене при приемане на Бюджет 2018, е заявил , че има подценяване на приходната част с около 2 млрд.лева. В края на годината те щели да бъдат разходвани без ясни критерии, само с едно постановление на Министерски съвет, без оглед на ефективността на разходите. „Това нещо го виждаме и тук, във втората най-голяма община в Софийска област. Тя не е получила нито лев по т.нар , постановления на МС". Лало Кирилов даде примери с области, където с раздават по 600 хил.лв за фонтани. „Въпросът е , че в голяма степен има субективизъм. Считам, че трябва да има ясни критерии. Ние вече сме подали жалба в Конституционния съд за прекратяване на тези методи на разпределение на средства. В закона за публичните финанси изрично е записано, че средствата могат да бъдат разходвани само съобразно законопроекта за бюджета за съответната година. Управляващите направиха една хватка, тъй като се допуска, че може средствата да се разпределят и с решение на Министерски съвет”, категоричен бе Кирилов.

Радослав Стойчев (БСП) депутат от Самоков заяви, че е доволен от срещата. „Няма друг кмет от областта да ни е канил на подобна среща. Изненадан съм приятно.  Бяхме предварително информирани за това, какво ще обсъждаме по отношение на неговите писма и стъпки пред изпълнителната власт за проекти , за които се очаква финансиране. Кметът ни запозна освен с проектите, които община Ботевград  е депозирала в различни министерства, още и с важни и съществени проблеми по отношение на здравеопазване, образование, сигурност и обществен ред, в частност намаляване на кадрите в полицията. Досега обикновено депутатите работеха по региони  с местните си структури. Така  ние бяхме запознати и с проблемите на други общини, и ако е възможно да помогнем и да потърсим някакво съдействие и помощ, и за кмета, и за местната власт за реализиране на проектите”. Стойчев заяви, че БСП като опозиция нямат кой знае какви правомощия, но депутатите имат възможност да задават въпроси и да търсят отговори от министрите , както и да използват различни лостове на парламентаризма за решаване на проблемите. „Надявам се, че колегите от управляващата коалиция, да успеят да лобират и съдействат пред министерствата за допълнително отпускане на средства за община Ботевград”.

Валентин Милушев (ГЕРБ), депутат от Самоков, заяви че е отложил своя регулярна среща в Самоков, за дойде в Ботевград . Той потвърди казаното от Гавалюгов, че общината е в добро икономическо състояние и използва това като аргумент, как  държавата разпределя средствата от излишъка в държавния бюджет. „Тя е преценила, че ще разпредели парите в общини, които са по-нуждаещи се. Но не мога да кажа, дали има правила при разпределянето на средствата. Проблемът с централния площад на Ботевград според мен е проблем на самия град. По-скоро бихме могли да съдействаме за водопровода, чиято подмяна е  належаща.  По проектите ще положим усилия нещата да се случат. Ние идваме малко неподготвени. Срещата бе обявена, но не беше обявено за какво ще говорим. Тук научих за проблемите”, посочи Милушев. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (6) (13)
    1. добавен от: Анонимен 9 Януари, 20:31

    Тинчев отдавна иска да помага на общината,обаче кмета пречи.Иска да присвоява за себе си.

  • Отговори (8) (2)
    2. добавен от: Анонимен 9 Януари, 21:54

    №1 Явно или не си в час или си човек на Тинчев.И затова ще ти светна има доста одобрени проекти на общината и когато се стигне до отпускането на парите изведнъш се окаже ,че пари няма.Дребното камъче всичко това да не стане е в един който говори,че много ще помага на общината и сега познай от първия път кой е той.

    • (0) (3)
      1. добавен от: Анонимен 10 Януари, 10:57

      Ти си човек на кмета ааааа.....

    • (0) (3)
      2. добавен от: Анонимен 10 Януари, 10:58

      От него нищо нестава и търси с някой да си измие мръсните ръце

  • Отговори (7) (2)
    3. добавен от: Анонимен 9 Януари, 22:37

    Това дребно човече не го ли е срам след толкоз простотий и злини дето свърши

  • Отговори (0) (2)
    4. добавен от: Анонимен 10 Януари, 10:59

    Кой...

  • Отговори (2) (1)
    5. добавен от: Анонимен 10 Януари, 14:52

    А Вас не ви ли е срам,да се месите в неща ,в които изобщо не сте компетентни!...И само да обвинявате и обиждате този и онзи!!!!!

  • Отговори (5) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Януари, 21:23

    До като тоя джуджуфъляк слуша Тула та, няма да стигне далече. Крайно време е лека-полека да се отскубна от лапите на белезниците.

  • Отговори (9) (0)
    7. добавен от: Анонимен 11 Януари, 13:04

    Бях в болницата за преглед при личния лекар.Какво да ви кажа; Почувствах се европеец . В доболнична помощ , бившата поликлиника е топло и чисто . Благодарности на общината.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete