Събота, 8 Август 2020, 04:03

Кметът Иван Гавалюгов с писмо до МОН и РУО - София регион

11 Декември 2019, 18:11
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5272 36


Днес кметът на общината г-н Иван Гавалюгов чрез официално писмо уведоми министъра на МОН и началника на РУО - София регион за разпространеното чрез електронните медии съобщение от г-н Григор Вихров Здравков, с приложен аудио запис, в което има твърдения за извършени престъпления по чл. 209 от НПК от директора на ОУ "Н.Й. Вапцаров" - гр. Ботевград г-жа Петя Кочкова.
Публикуваме пълният текст на писмото:

До: Министерството на образованието и науката
На вниманието на Министър Красимир Вълчев


До: Регионално управление на образованието – София регион
На вниманието на г-жа Росица Иванова – началник на РУОУважаеми господин Министър,
Уважаема г-жо Началник
,

В няколко електронни новинарски сайта бе разпространено съобщение от г-н Григор Вихров Здравков, с приложен аудио запис, изпратени до главния прокурор на Република България, до министър-председателя г-н Бойко Борисов, председателя на ДАНС, както и до етичната комисия на ПП ГЕРБ, с твърдения за извършени престъпления по чл. 209 от НПК от директора на ОУ „Н.Й. Вапцаров“ гр. Ботевград г-жа Петя Кочкова.

От текста на съобщението и най-вече от приложения аудио запис става ясно, че по време на учителски съвет, проведен в сградата на училището дни преди местния вот тази есен, директорката Кочкова открито и настоятелно призовава учителския колектив и управлявания от нея помощен персонал да упражнят правото си на глас в полза на определена политическа партия, както и преференциално да подкрепят председателя на училищното настоятелство, който е част от листата на общински съветници на същата политическа партия. Освен че инструктира своите служители как да гласуват на предстоящите местни избори, директорът на училището дава ясни указания на подчинените си да агитират за подкрепа на конкретната партия и родители на ученици на училището, приятели, роднини и познати. За целта на всеки служител на училище „Н. Й Вапцаров“ са раздадени агитационни материали, указващи начина на гласуване за кмет на община, листа за общински съветници и преференциално гласуване за определен общински съветник. В допълнение към гореописаното, в аудио записа директорът изразява своето очакване за подкрепа на посочената от училището кандидатура от страна на родителите на ученици, аргументирайки се с възприета и утвърдена практика на „угаждане“ и „изпълняване на прищевки“ от учители, изразяващо се в не отразяване на отсъствия от учебни часове и в „консумиране на завишен успех“.

Уважаеми г-н Вълчев,
Уважаема г-жо Иванова,

Не считам за необходимо да преразказвам цялото съдържание на разпространения аудио запис от въпросната среща, станал ми известен от публикации в интернет, а настоятелно Ви моля внимателно да го прослушате, анализирате и да разпоредите незабавна проверка, с която да изясните всички факти и обстоятелства около случая, описан в съобщението на г-н Здравков.

Уважаеми г-н Вълчев
,

Длъжен съм да Ви припомня, че с писмо от месец юли тази година Ви информирах за достигнала до мен информация от няколко различни източника за извършвани целенасочени опити за склоняване на представители на учебни заведения в община Ботевград към изпълнение на политически дейности в интерес на конкретна политическа партия. А този случай е конкретно и неоспоримо доказателство за това. В българските училища е категорично недопустимо да се намесва политиката! Ако служебно лице, заемащо каквато и да е длъжност в системата на българското образование, допуска дори единични прецеденти в такава посока, то незабавно би следвало да се предприемат мерки за неговото освобождаване, докато действията му не са нанесли сериозни вреди върху образователната система в една българска община.

Уважаеми господин Министър,
Уважаема г-жо Началник,


В качеството си на Кмет на община Ботевград не мога да остана безучастен към подобни опасни и осъдителни действия, извършвани в най-голямото общинско училище, и затова моля да бъда информиран за резултатите от извършената от Вас проверка по случая, както и за предприетите мерки и наложени санкции на виновните лица.


С уважение:
Иван Гавалюгов
Кмет на община Ботевград
Източник: balkanec.bg

Коментари (36)

 • Отговори (50) (8)
  1. добавен от: Анонимен 11 Декември, 18:54

  Тази скумрия трябва да си получи заслуженото.Жалко за нейните подчинени, че и търпят глупостите и си мълчат и още повече се подписват в нейна защита.

  • (8) (7)
   1. добавен от: Анонимен 12 Декември, 17:27

   На база компромат тиражиран/съчинен от кметските сайтове, смешника пуска донос срещу Кучкова- смееееех

 • Отговори (43) (7)
  2. добавен от: Анонимен 11 Декември, 19:47

  Поздравления, дано има повече смели родители и учители да разкажат истината!
  За всички е ясно, че стриктно подбрани учители, родители и ученици участват в интервютата при инспектирането във всички "елитни училища".

 • Отговори (16) (27)
  3. добавен от: Анонимен 11 Декември, 20:08

  Аууу че смешно, кой те брои за жив па теб

  • (21) (10)
   1. добавен от: Анонимен 11 Декември, 20:15

   Аз го броя. Нещо против?

  • (9) (14)
   2. добавен от: Анонимен 11 Декември, 20:16

   Добре че си ти

 • Отговори (9) (27)
  4. добавен от: Анонимен 11 Декември, 20:15

  Смешен доносник

 • Отговори (34) (4)
  5. добавен от: Анонимен 11 Декември, 20:35

  Предлагам родителите на които класни пъководители е звъняно по нареждане от Кучкова да съберем подписка и да защитим нашите права. Стотици са тези родители. Призовавам и учителите които търпят тази побесняла свиня да и теглят вече секирата. И както обичам да казвам -ЗА ВСЯКА СВИНЯ СИ ИМА КОЛЕДА!

 • Отговори (22) (5)
  6. добавен от: Анонимен 11 Декември, 20:40

  Със случая са запознати всички инстанции. Сега има дума българското законодателство и справедливост.

 • Отговори (26) (4)
  7. добавен от: Анонимен 11 Декември, 20:53

  Браво!Навремило и е !

 • Отговори (12) (32)
  8. добавен от: Анонимен 11 Декември, 21:02

  Тоя пак 4 години ще мрънка и пише писма. Дядо Коледа ще ти помогне

  • (15) (8)
   1. добавен от: Анонимен 12 Декември, 01:46

   А ти четири години ще мрънкаш, че кмета мрънка. И никой няма да може да ти помогне. Ни Дядо Коледа, ни свети Георги, ни свети Иван Рилски.

 • Отговори (16) (3)
  9. добавен от: Анонимен 11 Декември, 21:12

  Естествено, че подбрани родители по нейно нареждане. Нали всяка госпожа си има любимци, които са най-добрите. Просто нещата са много трагични.

 • Отговори (30) (6)
  10. добавен от: Анонимен 11 Декември, 21:50

  Кмете , извикай медиите /БТВ , НОВА/ не чакай отговори от подлогите на ГЕРБ. Целия град заставаме зад и до теб. Само телевизиите ще свършат работа , ще разкажем и за джуджето гелосано Тинтириминчев. Ще разкажем как любовника и Багата стана директор.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (125)
70% Complete
Не съм съгласен (50)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (46)
70% Complete