Събота, 20 Април 2024, 13:53

Кметът: "Куполът на Ротондата е необароков и е символ на Православието"

27 Юни 2013, 21:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5952 28


В последвалата неофициална част след закриване на редовното заседание на Общинския съвет днес, гражданите от КГБО показаха активната си страна, като изразиха открито мнението си по редица въпроси. Основната тема обаче бе новоизградената Ротонда в Централната градска част. Както по-рано по време на редовното заседание кметът обясни, средствата, разходвани за изграждането й, са в размер на 722 хил.лв.  Четиредесет и две хиляди лева,  ОбС е гласувал за нов проект през юни 2006г., 42 хил. лв. са разходвани за проектиране на градинно пространство и плочници, през 2012 за ново проектиране са отпуснати 9 хил. лв., 140 164 лв. са използвани за насип  и изрявняване на терена, 317 хил. лв. са съсредоточени за втори етап по изграждане на Ротондата и др.
Пръв думата взе Ангел Ангелов, който заяви, че от КГБО са поставили въпроса за двойния стандарт, според който само кметът ползва микрофон, но никой друг. „Тормозът тук не е само психологически, но и физически. Колоната над глвите ни гърми и ни оказва физически натиск. Очевидно тук няма демократични принципи“. В отговор кметът заяви, че не може той да определя правилата за провеждане на заседанията на ОбС.

„Трябва да има проект за Ротондата, за да може Главният архитект да издаде разрешение за изграждането й, а тя е вече направена“, заяви инж. Антон Стоянов. Кметът Георгиев отговори, че през юни 2006г. ОбС е гласувал изработване на нов проект за Централната градска част. „По съществуващия ПУБ  в кв.65 решихме преустройство на Форума. Тогава издирихме проектанта, който е проектирал стария Форум, защото трябва да даде съгласие, като пипаме неговото творение. Експертен съвет разгледа новото предложение. Строителното  разрешение е на база утвърдени и приети решения от ОбС“.

Кой е отговорен за изграждането на Ротондата и вписва ли се тази нова композиция в Централната градска част, като някаква смесица от стилове –романски, османски и бароков, вкупом със символите на Ботевград“.  Това попита Иван Коловски от КГБО. В отговор градоначалникът заяви, че за Ротондата е имало обществено обсъждане, а след това  през май 2006 г. в Зала 15 в сградата на Общината е обсъждан проектът за Ротондата.“ Тогава бяхме пуснали кутия за мнения. От 400 билетчета стана ясно, че нито един гражданин не е съгласен да остане дупката, която представляваше Форумът“. По отношение на купола, кметът изрази мнение, че той не е в бароков стил. „В Истанбул много добре е ясен целият мосюлманския стил на джамиите, който се знае и се вижда, само в един има православен стил и това е  храм „Св. Стефан“. В българското православие куполът е същият и той не е бароков, а се казва необароков. Бароковият стил е на Часовниковата кула. А този на Ротондата е необароков и е характерен за Православието“, аргументира се кметът Георги Георгиев. По негови думи в много европейски столици, един от символите на Ротондите е „Символа на благоденствието“ и купола на новата църква е същият. Георгиев обясни какво символизират трите топки на купола- първата топка-земя, втората-въздух и третата – море.

Инж. Антонов попита, „Кой прие между тези ръбести и ъглови сгради, да се  заглаби такава овална сграда, тя просто не отива. Ако бяхте поставили една пирамида, подобна на Хеопсовата, тя щеше да има и психологически ефект“. Той поиска от кмета в понеделник да се запознае с проектната документация на Ротондата.

В заключение кметът Георгиев каза “Аз знам, че ако позлатя Ботевград или да потече вино от всички чешми, пак ще има недоволни“.

Красимир Горанов, също от КГБО, съобщи публично, че община Ботевград се нарежда на 213-то място от 264 общини в страната по критерии публичност и прозрачност на органите на местно самоуправление.  За сравнение в Програмата за достъп до информация, Община Правец е на 84-то  място, а община Мездра - на 26-то. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (28)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Юни, 21:41

    700 Хил лева, това реално ли е, за този купол и няколко пейки трева, хора усещате ли как ни крадът?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Юни, 21:50

    Мангов град се превърна в Турски град, бравооо г-н Георгиев обичам теее!!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Юни, 22:14

    Този е много хитър. При комунистите беше комунист; после дойде ГЕРБ и той стана гербаджия. Сега със сигурност е знаел какво се готви на изборите и че ДПС идва на власт и той да се подмаже на турците ни сложи този купол ...

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Юни, 22:44

    И ДиТко сигурно, ще стане депутат от ДПС? :roll:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Юни, 23:03

    Той не е хитър, вече е жалък!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Юни, 23:14

    Утре на официално посещение в Ботевград, е Ходжата от джамията в Инстанбул, заповядайте всички в 12 пред общината да го посрещнем.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Б.Б. 27 Юни, 23:29

    Георги, стига си прави реклама като голям "експерт" по какви ли не въпроси и да подронваш авторитета на партията. Имаш си поне архитекти и ги остави те да обясняват каквото трябва, а не с тези излагации. Не разбра ли какво се случи на тази сесия - гражданството за пореден път ти се надсмя и ти показа накъде духа вятъра.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Юни, 23:35

    Еи внимавайте как ми говорите, че от утре тая групичка от 10 човека, ще дойдете да ми се молите да ви взема като общаци в общината.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Юни, 23:43

    защо пишете и възвишавате тези граждани кои са те смешници изявяват се на общественици и Анелия господи Истинските граждани на Бд си се грижат за задачите си езнаят къде кой и как да питат.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 27 Юни, 23:47

    Идете в Мездра щом е на тази предна позиция това са глупости цъфнали са в Мездра отпубличност

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete