Петък, 19 Април 2024, 23:35

Кметът на Челопеч се опита да пренебрегне съдебно решение

4 Юли 2016, 11:24
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1618 0


На неприятна сцена станаха свидетели хората, дошли в местността Кормимеш, в землището на с. Челопеч, по време на празника Неделя на Всички светии на 26 юни. Пред едноименния параклис имаше строена охрана, някои от тях с баджове на общината, които се опитаха да не допуснат. Антоний Марчев, който е енорийски свещеник на с. Челопеч, да отслужи света литургия и водосвет в параклиса.

Техните мотиви бяха заповед, издадена от кмета на Челопеч Алекси Кесяков от 2015 г., която забранява достъпа на отец Антоний до параклиса. Същата заповед обаче е обявена за нищожна от Административен съд – София област с решение от 22 февруари т.г. Независимо от това, че от съдебното решение са минали 4 месеца и то не е обжалвано, кметът е разпоредил на свои служители да не допускат отец Антоний в параклиса. Едро момче и още двама служители бяха препречили пътя до него. Наложи се да се намеси полиция, която се запозна със съдебното решение.

Нейни служители след проведени телефонни разговори отидоха до охраната и тя допусна свещеника да влезе, но не и да свещенодейства вътре. Конфликтът между кмета на селото и отеца датира от около 6-7 години поради желанието на кмета да актува двора около централния храм на селото "Св. Николай Чудотворец" за общински. За узаконяването на този двор са водени три съдебни дела, спечелени от църковното настоятелство. Ако някой желае да помага за благоустрояването на църковни имоти, го прави заради Бога, а не за да придобие собственост върху тях.
В крайна сметка светата литургия не се състоя, а водосветът беше изнесен на пътя. Минаващите жители недоумяваха защо се е стигнало дотук.

За Actualno.com г-н Кесяков обясни, че не харесва отец Антоний, тъй като бил "комерсиален" и затова е извикал друг свещеник за празника. Oт популистки съображения в параклиса се предлагаха "безплатни свещи" и стоеше табела "безплатен водосвет". Водосветът на такъв празник винаги е бил безплатен. При поръсването от свещеника миряните оставят (ако желаят!) пари за здраве, обясни отец Антоний.


Източник: Actualno.com

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete