Събота, 20 Април 2024, 04:11

Кметът: Няма да дам пари за спорт, преди да завършим новата зала (обновена)

25 Юли 2013, 10:08
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4424 10


Това каза кметът на общината Георги Георгиев по време на разглеждане актуализацията на Бюджета на днешното редовно заседание на Общински съвет по повод искане на общинските съветници Цветан Цолов и Иван Гавалюгов за разпределение на средствата за спорт по видове и пропорционално. Повече от един час продължиха дебатите между градоначалника и Гавалюгов. Съветникът от БСП адв. Христо Якимов пък отправи въпрос към юриста на общината – адв. Стоян Стоянов, дали ще бъде законосъобразно приемането Актуализацията на Бюджета, без да се извършва предварително обществено обсъждане.

Адв. Стоянов обясни, че относно законосъобразността на решение на ОбС се гледа от правораздавателните органи, когато има жалба. „Съгласно чл. 26 от Закона за нормативните актове приемането на закон, независимо дали е от национално или местно значение ,се приема след обществено обсъждане и след публикуване на сайта на органа, който  го предлага. Съгласно чл.13, ал. 5 от Закона за общинските бюджети, Общинският бюджет е този закон“. От 2010 г, практиката на Районния съд е, че ОбС е органът, който приема  Бюджета и който си го актуализира, с което решенията на ОбС, не подлежат на обжалване“. Кметът от своя страна заяви, че влиза на сесия винаги добре подготвен и, че е друг въпросът, какво решение ще вземе ОбС. „Ако решението е законосъобразно-влиза в сила, ако не е - Областната управа го връща и ОбС решава, дали да го отмени или отиваме на арбитраж“. Георгиев допълни, че Актуализацията е една чисто формалана задача, и че на предишни заседания ОбС вече е взел решения, касаещи промяна на средствата в Бюджета. По думите на съветника Йордан Йорданов Законът задължавал на всеки 6 месеца да се прави Актуализация.“Какво по-голямо обсъждане трябва да се прави на бюджета, след като сме взели решения тук“, аргументира се той.

Актуализацията на Бюджета на Общината в размер на 2 800 000 лв. касае 4 насоки, заяви кметът.  Това са изграждане на канализационна мрежа в с. Гурково, където средствата се завишават от 40 000 лв. на 150 000 лв, от които 50 000 от собствени приходи на Общината и 100 000 изравнителна субсидия; За изграждане канализация на 3 улици в с. Новачене до 65 000лв. , за които предварително гласуваните 50 000 лв. няма да стигнат, каза кметът; от 380 000 до 400 000 лв. за Великденски и Коледни надбавки на възрастните хора за 2013 г.; 200 000 лв. за спорт, 17 000 лв. за подпомагане дейността на Народно читалище „Хр. Ботев“.

На въпрос на съветника Николай Живков, има ли Общината необходимия резерв за увеличаване на средствата и, ако няма има ли допълнителен резерв от други места, кметът посочи, че няма гаранции на 100% това, което прогнозира общинската администрация, че ще случи, но до края на годината има още 5 месеца. „Мога да дам гаранция за едно, че общинската администрация в лицето на този кмет и на този ОбС има куража да гонят целите и задачите да се случат. Но аз до 31 декември ще гледам оптимистично.Всичко зависи как се развива държавата, дали ще се вземе допълнително целева субсидия, макар, че шансовете са нулеви, защото сега управляващите никога не са показвали, че са благосклонни към община Ботевград“. Кметът посочи още, че другият основен източник на средства е продажбата на общински имоти.

След мотивираното изказване на кмета, Иван Гавалюгов изрази  собствено становище, подкрепено с  конкретни въпроси. „Съществената част от актуализацията на бюджета се поражда от финансирането изграждането на новата зала, за която в началото на годината в бюджета бяха заложени 5 041 000лв., като тогава имаше обещания от правителството на ГЕРБ, което падна през февруари, че това финансиране ще бъде осигурено с държавни средства. Впоследствие това финансиране отпадна. Това е разход на общината, който не е подплатен с приходи и за да се увеличи,  се залага на продажба на нефинансови активи за 6 милион лева“. Гавалюгов отправи първия си въпрос:“При положение, че сме направили продажба за 62 000 лв. и са заложени първоначално 2 млн.лв., какво ни дава реално основание вместо да коригираме, да увеличаваме ?“.

По отношение увеличаване средствата за спорт от 150 000 лв. на 200 000 лв, Гавалюгов посочи, че поради конфликт на интереси на органи в Общинския съвет и в общинската администрация, които биха могли да направят разпределението на тези средства, е необходимо общински съветник да направи предложение за това. „Кметът е член на УС на БК“Балкан“ и той също не може да направи предложение за разпределение на тези средства, защото една съществена част от тях отиват за баскетболния клуб“, мотивира искането си Гавалюгов. Той посочи още, че трима от общо петима от Комисията за работа с младежта и спорта към ОбС са членове на УС на БК“Балкан“.

Общинският съветник Цветан Цолов направи предложение разпределението за спорт в общината да бъдат както следва:140 000 лв. за мъжкия баскетболен отбор, 25 000 лв. за Детско-юношеската школа, 10 000 лв. за футбол, 10 000 лв. за таекон-до (поравно разпределени за двата клуба в Ботевград), 5 000 лв. за акробатика, 5 000 лв. за лека атлетика, 5 000 лв. за тенис. Цолов подчерта, че необходимо да се запише, че разпределението на разходените средства трябва да бъде пропорционално на осигурените. Предложението му обаче не бе прието -16 гласуваха против, 3-ма бяха за,2-ма не участваха и 2-ма се въздържаха.

„Аз имам основание да искам от ОбС даже да гласува не само 2 800 000 лв., а 10 000 000 лв. и  не защото имам намерение да внеса в ОбС предложение да се вдигнат данъците, за да се получат повече приходи. Напротив, в последните 3 години не го правим и не защото ще увеличаваме размера на таксите“. С тези думи кметът се обърна към Гавалюгов. Видимо неудовлетворен от отговора на градоначалника, съветникът заяви, че той не го е разбрал относно това, какви са очакванията му за приходите в общината. Кметът отговори, че Общината разполага със свободни капиталови средства, които са от обявени за продажба общински имоти за повече от 10 000 000 лв. Гавалюгов отново попита, какво му дава основание да ги включи, като увеличение в Бюджета. Георгиев отново обясни, че очаква да се подобри пазара. „Аз не съм песимист, аз съм убеден, че в следващите месеци могат да дойдат инвеститори. Има вече проявен интерес за сграден фонд на болницата  и т.н. Не мога да внеса предварително нотарилано заверен нотариален акт, че някой ще купи общински имот“, аргументира се Георгиев. Той заяви категорично, че преди официалното рязане на лентата на новата спортна зала, няма да се отпуснат средства за спорт. „Ако има пари, ще има за всички видове спорт, ако няма – няма да има за никого“, каза накрая кметът.
След края на едночасовите дебати, актуализацията на Бюджет 2013 бе приета с гласовете на всички 23-ма общински съветници.


Източник: http://balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Юли, 10:18

    Той никога не е давал негови пари за разлика от хората спонсорирали отбора преди да се самоиздигне за Председател. Той "дава" Нашите Пари. Този не е давач, а вземач. За залата има да отговаря на въпроси, първо това да направи, подсещам те Гавалюгов, и после да се прави на великан.Заеми за губещи обекти не ни трябват, да вади пари от джоба си и да дава има доста, всъщност и те са от нас.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Юли, 10:59

    Е то това всеки го знаеше, георгиев си спортува в плувния басейн в Новачене и не му трябва друг спорт. Иска да се построи зала, ама като няма спорт за какво ще се ползва.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 25 Юли, 11:09

    Браво бе Кмете,значи ще даваме милиони за зала ,а за спорт няма да се дават.Каква е тази грешна политика??????На врата ще си стъпиш ама зала да има.А кой ще спортува в нея като няма да има спортуващи.
    Ще отидат в други клубове докато ти правиш зала.Тя ще бъде паметник на културата :x

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Юли, 11:24

    За човека е важна е далаверата. А, не кой ще спортува. А, ако съветниците не гласуват безмислените заеми няма да я има и далаверата. Затова хора мислете !

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Юли, 11:53

    Отрова е Г.Г

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Юли, 12:19

    #4 Какви съветници, като 15 човека са прибилижени на кмета и каквото каже това се гласува, нещо не те разбирам. Да не би Бомбата да гласува нещо против кмета или пък тоя глупак Йорданов, всичко е нагласено и се прави по план.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Юли, 13:24

    TOWA ZASEDANIE NEE WALIDNO.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Юли, 13:36

    Прав си, но говорим за мислещи хора. Тоя бомбата ли е, как ли е след време ще разбере, че Фейса ще замре защото си вдигна ръчичката срещу Бизнес училището така, че има възможност да се коригира за другия същото е валидно, т.е да се осмисли.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 28 Юли, 13:06

    http://botevgrad.com/news/50243/Kmete-koy-otkradna-parite-ot-ploshtadkite/

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: bbbbbb 29 Юли, 21:20

    abe belezan mrasnik zasto zatri futbola ti 6te strada6 mnogo znai go

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete