Четвъртък, 25 Април 2024, 14:40

Кметът: Обгазяванията на Ботевград идват от "Биовет"

30 Май 2013, 10:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4915 8


На днешното редовно заседание на Общински съвет Ботевград бе приета актуализация на  Общинската програма за управление на дейностите по отпадъците, която е структурирана обстойно в 189 страници. „Има 5-6 нерегламентирани сметища, които премахваме постоянно и те пак се появяват, независимо, че глобяваме”. Това отговори кметът Георги Георгиев в отговор на запитване на общинския съветник от БСП, д-р Марияна Горгачева. Тя припомни случая, в който повече от месец поредното обгазяване на Ботевград бе в резултат от изгаряне на панелни рамки за получаване на медни платки. По думите й, нейната констатация на място в района на новото депо показва, че едно момче е извличало скъпоструващия метал. Директният й въпрос към градоначалника бе „ Как попадат тези материали в ръцете на тези лица и възможно ли е да се установи тези отпадъци, какво производство са?”. Д-р Горгачева призова общинското ръководство да се засили контрола върху фирмите, с които Общината е сключила договор за охрана на Общинско предприятие „Регионално депо за твърди битови отпадъци”, както и контрол за недопускане на подобни опасни нерегламентирани сметища.
 
Кметът Георги Георгиев заяви, че обгазяванията на Ботевград са в резултат не на добиването на тези медни платки. „Обгазяването идва от площадката на бившия „Пластхим” и аз съм сигурен, че това е фирма „Биовет”. Измервателната станция, която дойде в града, стоя 30 дни и нищо не измери, най-вероятно заради прибързаните съобщения по кабелната телевизия. Но е факт, че когато станцията се изтегли, обгазяванията започнаха отново. Тук става въпрос за промишлено обгазяване, нека да не заблуждаваме обществото”, категоричен бе кметът. В отговор д-р Горгачева уточни, че няма за цел да подведе общественото мнение, но също е факт, че се изхвърлят нерегламентирани отпадъци. Георгиев призна солидарност към нейното становище.
 
В хода на обсъжданията съветникът Николай Живков постави въпрос относно ефективността на завода за сепариране на територията на новото депо. Кметът обясни, че в момента съществуват разногласия между двете фирми – българска и чешка, които изграждат завода. Той посочи, че чуждестранния инвеститор иска да се откаже и на негово място да заработи сепарираща инсталация от фирма в кв. „Тръбич” край София.

Източник: http://balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Май, 10:41

    Това беше ясно още преди 2 години - въпроса е защо не се вземат НИКАКВИ мерки това производство да си ходи в Пещера или Разград или на майка си в **** а не да трови Ботевград и децата му!?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Май, 10:55

    Биовет са спряли да дават пари на кмета и сега чак след 2 години ги издаде :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Май, 12:53

    хахах цирковете са пълни в тази община. Кмета вече не е господаря и всички фирми ще го издънят сега. Георгиев подавай оставка.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 30 Май, 13:12

    Това беше ясно от повече от 2 години, сега на Георгиев не му е изгодно вече да прикрива информацията и започна да се прави на света вода ненапита.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 30 Май, 15:30

    Да му се повдигне обвинение за бездействие срещу обгазяването на града и рекет срещу БИОВЕТ . Къде са юристите, прокуратурата. Задремала работа.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 30 Май, 19:35

    ostavi 4oveka ostavi 4oveka :twisted: :twisted: :x

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 2 Юни, 16:21

    ей докторката му каза от какво е, а тоя гном новаченски си знае неговото. От биовет няма как да мирише на бакелит и пластмаса. Тяхното производство не е такова. Да види мангалите какво палят там зад пластхим и пайплайф също работят с пластмаси.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 5 Юни, 10:53

    Кмете, съвсем скоро на работа ще се върне Цолов, възстановен след незаконно уволнение и ще има кой да нищи тая работа.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete