Четвъртък, 28 Март 2024, 18:51

Кметовете на Габра и Доганово обжалват увеличението на кметските заплати

8 Септември 2017, 14:19
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2839 3


Образувано е дело №827/2017г. в Административен съд София област по жалба на кметовете на селата Доганово и Габра срещу решение №621/27.07.2017г на Общинския съвет, с което бяха увеличени кметските заплати в общината. Автор на предложението е кмета на общината Ивайло Симеонов, а решението беше взето с пълно единодушие от всички съветници. Така на младите кметове заплатите бяха увеличени с 20%, а на всички останали с 10%. Според Симеонов това е справедлив критерий, защото заради клас прослужено време младите кметове били ощетени.
Точно този мотив е оспорен от Андрей Пенчев, кмет на с. Габра и Димитър Спасов, кмет на с. Доганово пред Административния съд. Според Пенчев Общинския съвет има право да определя основните месечни възнаграждения на кметовете, а не клас прослужено време и това дали някои от кметовете получават пенсии – нещо, което също бе изтъкнато от Симеонов като аргумент за този начин на увеличение на заплатите. Кметът на Габра попита риторично какво ще се случи, ако на следващите избори млади кметове бъдат избрани в други населени места и дали тогава ще има корекции на заплатите.
В решението на ОС – Елин Пелин е записано, че увеличението на заплатите се прави съобразно броя на жителите в населените места. Така кметовете на Нови хан, Равно поле и Лесново получават по-малко основно месечно възнаграждение от кмета на Мусачево например въпреки, че е с доста по-малко жители. В Елешница кметското възнаграждение пък е почти равно със заплатата на габренския кмет, макар, че населението на Габра е 2 пъти повече.
В случая интересното е, че и тримата млади кметове, получили по-голямо увеличение, са избрани от партия ГЕРБ, а напоследък в решенията на Общинския съвет се забелязва единомислие между управляващите и групата на ГЕРБ.
Балканец публикува в галерията всички увеличени възнаграждения на кметовете в общината, за да могат читателите сами да преценят дали са справедливи.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (4) (0)
    1. добавен от: ... 8 Септември, 18:49

    Как не ги е срам??? Само за заплати мислят...

  • Отговори (1) (1)
    2. добавен от: Анонимен 9 Септември, 06:50

    Заплатите на селските кметове СС смешни и са по 500-600 лева, така че няма какво да ги хулите

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: S 9 Септември, 15:31

    Големите кметове не разчитат само на заплатата си!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete