Понеделник, 23 Септември 2019, 22:54

Книгата "Родословна хроника" на Георги Георгиев бе представена в Трудовец

6 Юни, 22:49
(0) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1553 1


Събитието е включено в програмата „Ракитинови празници – 2019“
Началото на вечерта бе поставено с народната песен „Садила мома край море лозе“ в изпълнение на Диана Николова.
6 юни е рождената дата на пламенния певец на родната Земя – Никола Ракитин. На него бяха посветени стихотворенията „На Никола В. Ракитин“ (автор Цветан Василев) и емблематичното Ракитиново стихотворение „Балканът моя пръв учител бе“, изпълнени от Никол Вутова и Карина Ботева.
Председателят на Читалището в Трудовец – М. Стаменова обяви, че на тази бележита дата подхожда да бъде представена книгата на Георги Георгиев, „Родословна хроника“.

Встъпление в представянето направиха ученици от ОУ „Л. Каравелов“ - Трудовец. Те разказаха за значението на родословието и прочетоха интересни моменти от книгата, които описваха бита, обичаите и взаимоотношенията на хората преди повече от 100 години.

Г-жа Иванка Караджова сподели свои впечатления от „Родословна хроника“ и подчерта, че авторът Георги Георгиев разказва увлекателно, точно и подробно. Неговият клон дава много образовани хора. Г-жа Караджова отбеляза, че създавайки родословно дърво на своя род, авторът изгражда родословието на двете селища – Трудовец и Правец.

Като рецензент на книгата, известният общественик и краевед Илия Попов сподели, че е съпричастен с творческото търсене на Георги Георгиев. Книгата не претендира за художествено произведение, но е краеведско изследване на един род и затова авторът се нарежда в редиците на краеведите в Трудовец.

За присъстващите г-н Георгиев сподели, че „вътрешно е бил убеден и подготвен да работи по този проект“. Той разказа колко е важно да се докосне човек до спомена. Това той е направил стъпка по стъпка. Върху книгата е работил 2 години, като е чел много. Георги Георгиев благодари на хората, съдействали му за написване на „Родословна хроника“.

В залата присъстваха приятели, роднини, общественици. Споделени бяха мнения за новоизлязлата книга:

Христо Христов – Референта: „Всяко писание е камъче в стената на съграденото. Георги Георгиев осветява бита на родовете в Лъжане“. Той поздрави автора и подчерта, че не всеки се захваща с такива трудни неща.

Лиляна Цекова отбеляза, че книгата е значима, защото тя е характеристика на времето, в което са живели предците, характеристика е на взаимоотношенията между хората в онази епоха.

Даринка Петкова поздрави автора за „грандиозното дело“ със своето стихотворение „Жива история“.

Поетът от Трудовец, Цеца Христова, отбеляза: „Прекрасна книга, прекрасен автор, прекрасен човек“.Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (4) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Юни, 23:53

    Трудовчани са будни хора!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (13)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (13)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (281)
70% Complete
Не (157)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (371)
70% Complete