Петък, 29 Март 2024, 13:23

Колеги и инструктори от авиобаза "Равнец" представиха кандидатурата на ген. Радев в Ботевград

18 Октомври 2016, 10:22
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 7007 29


"Предизвикателства пред националната сигурност на България в навечерието на президентските избори. Представяне на кандидатурата на ген. Румен Радев за президент на Републиката”. Това бе тема на предизборната среща, която се състоя в Пенсионерски клуб “Детелина” вчера от 18.00ч.  
 
О.р. пол. Илия Милушев, който е член на Оперативния щаб по предизборната кампания на ген. Румен Радев представи кандидатурата на генерала, издигната от Инициативен комитет с председател Стефан Данаилов.
 
На предизборното мероприятие присъстваха членовете на Регионалния инициативен комитет в подкрепа кандидатурите на ген. Румен Радев за президент и на Илияна Йотова за вицепрезидент на Република България. От тях присъстваха ген.Бончо Бончев и Христо Христов-Референта от Правец, зам.кмета на община Ботевград Цветелин Цветков, Михаил Димитров-директор на „Балкангаз 2000” АД, Георги Тихин- собственик на х-л „Ботевград”, председател на комитета е Николина Цолова. Тя води срещата, на която представи накратко кандидатурата на ген. Румен Радев, както и данни от неговата лична и професионална биография.
 
 

Полк. Илия Милушев е служил заедно с ген. Радев в авиобаза Равнец в годините 1986 - 2000 г, когато първоначално ген. Радев е бил младши пилот в15 изтребителен авиационен полк през 1987г, за да достигне до зам.командир по летателната подготовка на Пета изтребителна авиобаза в Равнец, през 1999г. Полк. Милушев е изпълнявал различни длъжности от младши пилот до командир на авиобаза Равнец в период 1982 – 2000, след това е бил Началник на отдел "Оперативна съвместимост" в управление "Планиране и развитие на ВВС" в Главния щаб на ВВС (2000 – 2006). От 2007 г е административен директор, а след това е програмист, ръководител на софтуерни проекти в Синдикална взаимозастрахователна кооперация. Полк. Милушев е завършил. След завършване на Военна Академия  "Г.С.Раковски" гр. София има специализации в  Колеж по отбраната на НАТО в Рим; Щабен колеж на Въоръжените сили на САЩ в Норфолк.  

Сред гостите на събитието бяха още о.р. подполк. Росен Панчелиев – подполковник от резерва, зам.главен редактор на вестника на ВВС „Страж на Родното небе” и главен редактор на на „Вестник ВВС”. В момента е издател на списание “Клуб Криле“ и на сайта pan.bg, автор на четири книги и носител на литературни награди. Гост бе и о.р. полк. Тодор Стойнов – бивш преподавател в катедра “Авиационни двигатели“ във Висшето военно училище - Долна Митрополия.
 

„Дисциплиниран и научен да носи лична отговорност, ген. Радев показва качества на лидер още на училищната скамейка”, посочи Николина Цолова. „Завършва с отличен успех – 13-ти от общо 200 чужденци и 40 американци Военно въздушния колеж „Максуел” в Алабама (САЩ). Поканен е след завършването си там да стане преподавател. Той отказва с мотив, че е българин и се е клел в българското знаме. Освен всичко друго той е и доктор по военно дело, което е ясен знак за научния подход в управлението на държавата, който би приложил ген. Радев, вместо досегашния модел „проба-грешка”, каза председателят на Регионалния инициативен комитет. По думите й
силно изразената воинска чест на ген. Радев не позволи охраната на българското небе да се осъществява от чужда авиация и затова подаде оставка.
„Колко български политици през целия прехода са постъпили по този начин? Той показа, че честта и дългът са над всичко. Както и дългът към българо-руските взаимоотношения, загърбени от последния президент и управляващи. Ген. Радев ясно декларира позицията си към Русия. Заедно с Илияна Йотова са за отпадане на санкциите срещу нея. Той заяви, че България ще бъде лоялен, но не безкритичен член на НАТО и ЕС. Нека не забравяме, че 45 години Русия ни доставя военна и летателна техника първа ръка, а не втора, както сега се опитват да ни пробутват”, каза Николина Цолова. Тя заяви, че независимо от това, че не спират и опитите да се внуши на хората, че президентската институция няма правомощия и, че изборите са предрешени, „всички се убедихме, колко погрешно е българският президент да бъде назначен, вместо да бъде демократично избран. Днес повече от всякога имаме нужда от президент, който да може да казва НЕ, когато е нарушен националният интерес. Президент, който да казва и отстоява казаното, като ген Радев,  именно – „Ще се боря външната ни политика  да се изработва в България и да се отстоява навън. Сега правим тъкмо обратното”.
 
Още като млад пилот в изтребителния авиационен полк в Равнец, спечели много бързо доверието на колегите си и стоеше като естествен лидер в колектива. Така о.р. полк. Илия Милушев описа  ген. Румен Радев в началото на неговата професионална кариера по време на предизборната среща. Той даде ход на дискусията, в която обясни, защо ген.н Радев е най-подходящият човек за президент на Републиката. По думите му от пилотите се очакваше да са подготвени и то в момент, когато в съседна Сърбия е имало война. „Бяхме си заложили на карта цялото бъдеще”. Той припомни обстоятелствата, в които е трупал опит ген .Радев. През 2004 г , когато въздушното пространство на България е терен за учения на чуждестранни бойни самолети. От авиобазата в Равнец екипажите са преместени в Граф Игнатиево.”Тогава нашите пилоти показаха високо ниво на подготовка и колегите бяха учудени. Почувствах се горд за подготвените ни кадри в Равнец”, подчерта полк. Милушев.
 
Ген . Радев имаше дарба да убеждава, с  личен пример повеждаше хората след себе си, подчерта полк. Милушев и изрази благодарност, че БСП като партия е взела това умно решение да създаде инициативен комитет за издигане кандидатурата на генерала.
 
„Винаги знае какво прави и най-важното, го прави в интерес на обществото. Президентската институция има две крайности. „ В Германия президентът е символична личност, в Америка и Русия има президентска република. Ние сме по средата – президентът има право да налага вето на закони и да взема отношение в работата на Народното събрание, подчерта полк. Милушев  в отговор на твърденията, които все по-често заливат публичното пространство, че от президента нищо не зависи.
 
По време на срещата полк. Милушев засегна все по-болезнената тема за емигрантския поток, която е неделима част от предизборната кампания на генерала, който неведнъж е казвал: „Ще се боря България да не се превръща в буферна зона  за емигранти, устремени към ЕС”. Коментарът на Милушев обаче бе, че този поток може да превъзхожда големите преселения на народите и едно от големите предизвикателства на националната сигурност са онази част от бежанците, които остават тук в България. По отношение на бежанските лагери той заяви, че тези центрове трябва да бъдат изолирани от населените места.
 
Предизвикателствата пред младите хора извън границата бе следващият въпрос, който полковникът постави на вниманието на аудиторията. „Тук в България трябва да се създадат условия  за достойно съществуване на българския гражданин, животът му да бъде изпълнен със съдържание”, подчерта Милушев и не пропусна да отбележи ,че неговите деца и децата на ген. Радев са в България, а не някъде навън извън пределите на страната.
 
Подполк. Росен Панчелиев, който е личен приятел на ген. Румен Радев, подчерта, че обстоятелствата в света са като земетресение, те са много лабилни. Той даде пример с Варшавския договор и членството на България в СИВ, за които никой не е вярвал, че един ден ще прекратят своето действие. По аналогия на тях днес НАТО е в критично състояние, каза о.р. подполк. Панчелиев. Той също сподели лични впечатления от личността и професионалната подготовка на генерала. По думите му ген. Радев е човек на достойнството и честа и затова не подписа документ, подписан от други генерали вместо него, с който се е дала зелена светлина на полети, които „бяха хулиганска проява, а останалите генерали я премълчаха. Ген. Радев следваше принципност при определяне критериите при съставяне на комисия по повод превъоръжаване на ВВС с нов боен самолет”, заяви подполк. Панчелиев. Водено предимно от корпоративни интереси правителството на ГЕРБ разкритикува тези критерии и „захвърли в кошчето” гласувания от Народното събрание проект, посочи подполк. Панчелиев. „Ген. Румен Радев е човек от народа. Той има много качества, но преди всичко е един от нас. Няма кой друг на политическото поле да изведе България по пътя на оцеляването. Той умее да увлича и пленява хората след себе си. Затова си заслужава да се гласува за него”, подчерта подполк. Панчелиев.
 
В последвалата открита дискусия присъстващите граждани поставиха въпроси относно какво е виждането на ген. Радев за бежанската вълна, насочена към България, за проблемите на армията и сигурността изобщо. Поставен бе и въпросът, официални ли са претенциите на турския президент Ердоган за южните територии на България- Родопите и дали НАТО ще заеме страната на България в случая. Разисквана бе и темата за Крим, тълкуванието на която не срещна подкрепа от по-голяма част на аудиторията. Общинският съветник Иван Райчинов даде предложение БСП в общината да излезе с подкрепяща декларация в името на единството на млади и ветерани в авиацията.


Източник: balkanec.bg

Коментари (29)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 10:53

    Ботевград не иска повече червени боклуци!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 11:06

    1:--...,а всякаква друга измет!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 11:08

    И на мен да ми беха подарили нов и модерен (тогава) огромен хотел в центъра, на цената на апартаментче в Изтока, и аз щях доживотно да гласувам за комунягите и щях да лепя всяка година некролози на Тодор Живков на входа му! :x

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 11:14

    72 години комунизъм ни стигат. Не на БСП!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 11:18

    Имате още 3 до края на мандата на кметчето, та стават 75 и отгоре!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 11:56

    На Цецка била фалшива дипломата,разправят.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 15:15

    Румен Радев уж Генерал, пък не може 2 думи на кръст да каже!
    Все някой трябва да говори вместо той.Освен няколко военни и от БСП друг да е казал нещо добро за него. Зарязал си семейството и 2 деца за да се ожени през август 2016г. за дългогодишната си любовница и подчинена с прозвището "генерал Деси".
    И такъв има наглостта да се кандидатира за Президент на България!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 17:04

    :lol:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 17:06

    БСП пак тръгна надолу, поради липсата на морал, принципи и последователност!БСП трябва да възстанови моралния си авторитет, да бъде истинска...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete