Неделя, 18 Март 2018, 13:12

Колекция подаръци на Тодор Живков в Нови измерения

4 Септември 2012, 21:58
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3009 0

На 7 септември от 11.00 часа в Музеен комплекс при Родната къща на Тодор Живков, Исторически музей Правец ще представи обновената изложба             „Колекцията подаръци на Тодор Живков в нови измерения”. Акцентираме върху експонатите от колекцията, но вече представени по нов начин, погледнати от друг ъгъл и различна гледна точка.
Подаръци са предназначени за държавния глава Тодор Живков от държавници и гости на България от цял свят. Като такива те са носители на държавност, съдържат в себе си символите на отделните нации и държави (гербове, копия, макети на уникални исторически паметници и пр.).
Всеки гост на държавно ниво се стреми да покаже най-доброто от съответната държава, да представи най-добре националните черти и отделните култури. Поради това подарява най-доброто, това което символизира държавата, нацията и държавността. Експонатите са заредени с много символика. Те са носители на държавност, традиция, памет, но и на изящество, красота и уникалност.
Чрез тази колекция и конкретната изложба ние позиционираме България в глобалния свят и Европа в периода най-вече през 70-те и 80-те години на ХХ век. България е древна страна и като такава тя е част от Европа и света от най-древни времена.
Представяме експонати от колекцията подаръци като изящни произведения на изкуството, като реплики на древни културни и исторически паметници на отделните страни и народи. Като уникати, за да могат да бъдат възприети от посетителите в целия им блясък и съвършенство.
В деня когато се навършват 101 години от рождението но Тодор Живков освен ритуала по поднасянето на цветя пред паметника в Правец от 10.00 часа, ще бъде представен и филмът „Човекът и народа” с участието на режисьора Светослав Овчаров и сценариста Мая Захариева от 16.00 часа в залата на Исторически музей – Правец.
През целия ден на 7-ми септември, през всичките празнични дни и следващите новата експозиция от подаръците на Тодор Живков ще бъде отворена за посетители и гости на Правец.
 
Татяна Борисова, Директор                                                                           
Исторически музей-Правец
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (41)
70% Complete
Не подкрепям идеята (50)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (99)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (96)
70% Complete
Нямам мнение (3)
70% Complete