Четвъртък, 25 Април 2024, 03:41

Компании от групата "Геотехмин" ще строят пътя Ботевград-Мездра за 160 млн. лв.

12 Септември 2019, 11:06
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1595 6


Това е първа голяма пътна поръчка за холдинга от години.
След подписване на договора четирилентовото трасе от 20 км, което е част от пътя между Ботевград и Мездра, трябва да бъде завършено за три години, т.е. възможно е в края на 2022 г. да е готово.


Двете строителни компании от групата на "Геотехмин" на Цоло Вутов - "Геострой" и "Пътстрой-92", печелят първата си голяма поръчка от три години насам. Въпреки че активно участват в големите търгове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от 2015 г., те не са печелили неин голям търг. Последният голям договор на групата беше за депо "Земляне" на столичното метро от 2016 г.

Сега "Геострой" и "Пътстрой-92" са спечелили обществената поръчка за 20 км от пътя Ботевград - Мездра, който от двулентов ще стане четирилентов. Обединението печели с оферта от 10 млн. лв. над индикативната стойност, т.е. цената им е почти 133 млн. лв. без ДДС, или близо 160 млн. лв. с ДДС. Това е възможно, тъй като при четирите поръчки за пътя Видин - Ботевград АПИ прилага нова схема, според която плаща чак когато обектът е завършен и прогнозните стойности не са пределни. Затова и кандидатите могат да печелят на по-високи цени.

Поръчката беше обявена през октомври 2018 г., а ценовите оферти бяха отворени само 10 дни преди решението за избор на изпълнител - на 30 август. Класирането е отнело шест работни дни. След подписване на договора проектът трябва да бъде завършен за три години, т.е. възможно е в края на 2022 г. да е готово.

Ден след избора на изпълнител, в сряда, Министерският съвет одобри изграждането на скоростния път Ботевград-Мездра, като финансовият ангажимент на пътната агенция е максимум 419 млн. лв.

Победителите "Геострой" и "Пътстрой-92"
Оборотът на "Геострой" за 2017 г. и 2018 г. е съответно над 156 и над 165 млн. лв., а печалбите са от порядъка на около 27 млн. лв. Според отчета за дейността през 2018 г. компанията е завършила ремонт на Американския колеж в София, депо от столичното метро "Земляне", където е лидер на консорциум, за 60 млн. лв. с ДДС и лот от магистрала "Струма" в консорциум с водещ партньор ГБС между Кресна и Сандански. Работили са и по ремонти в рудния комплекс Елаците, който отново е на Цоло Вутов.

През 2016 г. приходите на "Пътстрой - 92" се свиват рязко от над 93 млн. лв. на 10.7 млн. лв., а печалбата се превръща в загуба. За миналата година оборотът е 41 млн. лв.


Кой как се справи в състезанието
В началото имаше девет кандидата, сред които повечето големи строителни компании. До отваряне на ценовите оферти бяха допуснати само четири - ГБС, "Джи Пи груп", обединение на "Грома Холд" (бившето "Агромах") и победителят.

Цената е била с тежест 60% от оценката, като е разделена на три показателя - за проектиране, за строителство и за единични цени.

Единствено ГБС са дали по-ниска от прогнозната цена - малко над 122 млн. лв., но почти равна на нея. Те обаче са отстранени, тъй като не са представили обосновка за ниските си цени в срок. Това, разбира се, е необичайно - неясно защо някой би участвал в търг, би вложил време и усилия в оферта, а след това не би завършил процедурата. Финансовата обосновка на обединението на "Грома холд" пък не е приета от АПИ и те са отстранени. Тяхната оферта беше и най-висока - над 168 млн. лв. без ДДС.

До крайното класиране са стигнали само компаниите от групата на "Геотехмин" и "Джи Пи", която е на второ място с над 167 млн. лв. без ДДС.

Не за първи път се случва победата да отиде при някой с по-висока от индикативната цена. В началото на септември обединение между две фирми от орбитата на "Грома холд" (бившето "Агромах) - "Европейски пътища" и "Водно строителство - Благоевград", заедно със словашки партньор спечелиха с оферта 50 млн. лв. над прогнозната стойност - 222 млн. лв. без ДДС за 13 км път. Това е втората отсечка от пътя между Ботевград и Мездра. Там схемата на плащане е същата.

Играта с единичните цени - мистерия
Един бърз преглед и сравнение на над 400 предложени единични цени за дейности на четиримата кандидати може да предизвика объркване. Разликите в цените са, меко казано, странни, тъй като понякога са над 10 пъти, което няма много пазарна логика.

Победителят на няколко места има необичайно високи цени. Например подложен пясък с дебелина 5 см. "Джи Пи", които са на второ място, предлагат 1.46 лв. на куб. м, а "Геострой" и "Пътстрой - 92" - 55.45 лв. Разликата е над 50 пъти, а отстранените са давали оферти от 33 лв. и 100 лв.

Цената на укрепване на нови нестандартни пътни знаци на победителя е цели 2576 лв., като на "Джи Пи" е 969 лв. ГБС пък са били предложили 50 лв., която е също необяснимо.

Отделно в офертата на един участник машинен изкоп с багер на 1 куб. м струва 4 лв., при други двама (сред които и победителя) - около 12 лв., а при последния - цели 53 лв.

Подобни разлики се наблюдаваха и в другия търг за лот между Ботевград - Мездра.

От единичните цени става ясно, че на пътя ще се монтират и портални рамки (които се използват за тол-системата), като "Геострой" ще ги постави за 17 500 лв.

Един голям проект за Северозапада
Разширяването на пътя от Ботевград до Мездра е част от по-големия проект, който трябва да осигури скоростно трасе до Видин и Дунав мост 2.

Пътната агенция скоро събра и оферти за разширение и модернизиране на шосето между Видин и Ружинци, като общата стойност е почти 460 млн. лв. без ДДС.

Предвижда се и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра. За участъка Монтана – Враца е изготвен само идеен проект.



Източник: capital.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (2)
    1. добавен от: Анонимен 12 Септември, 11:28

    To na bai Colo Vutov mu stiga i elacite samo

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Септември, 16:05

    Тази фирма Геотех, на Цоло Вутов не са плаща че тьрсят евтина рьботна рька!

  • Отговори (2) (1)
    3. добавен от: Анонимен 12 Септември, 16:29

    Доста време се чудех какво общо има оня с голямата глава и безочлиево поведение с Елаците,и по точно от какъв зор идва да реже ленти за нови Белази,а то какво било.

  • Отговори (1) (3)
    4. добавен от: Анонимен 12 Септември, 18:02

    Няма нищо случайно. Гласувайте пак за ГРОБ ,за да продължат да ни крадат , стрижат и доят. Мафия.

  • Отговори (1) (2)
    5. добавен от: Анонимен 12 Септември, 18:08

    Да лапаш пишки в Атлантиса е бизнес

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 12 Септември, 21:56

    Голям бизнес е...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete