Петък, 29 Март 2024, 04:12

Кой трябва да обезопаси пътя през Искърското дефиле от падащите камъни?

26 Юни 2014, 13:56
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 3069 2


След всеки дъжд скална маса се свлича по пътя Мездра-София през Искърското дефиле. Това създава опасни ситуации за шофьорите. Преди две години край село Елисейна скала затрупа целия път и се наложи хълмът да се кърти със специални машини и да се укрепва с метална мрежа. Сега тук ситуацията е станала още по-тревожна, защото на върха огромен каменен блок се е разцепил и всеки миг може да падне. Шофьорите карат на риск и се чудят защо скалата още не е взривена. Предложение е имало, но общината не е разрешила.

Шосето под надвисналите скали е отцепено с пътни знаци и движението се извършва по банкета. Местните хора сигнализират, че това крие риск от катастрофи, особено нощем, но никой не взема мерки за трайно обезопасяване на участъка. Няма и монтирана светлинна сигнализация да предупреждава шофьорите. 

Оказа се, че цялата пътна суматоха е продиктувана от бездействието на две общини Мездра и Своге, едната от които е във Врачанска, а другата в Софийска област.

"Камъкът е на община Мездра, а пътят се обслужва от Софийското управление. И не знам защо не се реши този път веднъж завинаги. Сигнализирани са съответните органи, а рисковете са много големи, защото сами виждате как този камък в даден момент ще се откъсне. Имаше светлинна сигнализация, но си я взеха", чуди се Валентин Илиев, кмет на с. Елисейна.

Хората настояват да се използва предстоящият основен ремонт и преасфалтирането на пътя Мездра - София, за да се обезопасят трайно каменните срутища в Искърското дефиле. Според тях телените мрежи не дават резултат и опасните скали трябва да бъдат взривени до здрава основа. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: anonimen 26 Юни, 14:59

    Пътя се ремонтира от фирма ТРЕЙС и подизпълнители но самия път е второкласен
    и е отговорност на АПИ агенция пътна инфраструктура с изп.директор Михайл Рашков само през населените места е отговорност на местната власт-кмета .

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Юни, 09:54

    :roll:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete