Четвъртък, 25 Април 2024, 09:18

Кръгла маса на тема: „Аутизмът - спектър от поведенческа непригодност“

3 Април 2017, 21:31
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 775 0


Всяка година по инициатива на община Костинброд, съвместно с Център за обществена подкрепа гр.Костинброд се организира кръгла маса на тема – „Аутизмът - спектър от поведенческа непригодност“, която е посветена на Световния ден за информираност за аутизма – 2 април. 

Аутизмът засяга деца от всички етнически и социални групи, във всички краища по света. Преди 20 години диагностицираните с аутизъм деца са били 5 на 10000. През 2011 те са 1 на 100, а за 2012 – 1 на 88 и броят им продължава да расте. До момента в община Костинброд са регистрирани 5 деца с аутизъм.

На събитието присъстваха заместник-кметът на община Костинброд – г-н Любен Кънчев, председателят на ОбС Костинброд – д-р Атанас Тенев, представители на лекарското и медицинско съсловие: г-жа Мина Ламбовски – основател на център “Тацитус” и родител на дете с аутизъм, д-р Иван Янев – представител от Федерация “Спорт за хора със зрителни увреждания”, директори на училища и детски градини, директори на ДСП и бюро по труда, директори и представители на институциите, предлагащи социални услуги за граждани и деца – ЦОП, ДЦРДУ и ЦСРИ. Сред гостите бяха и представители на фондация „ФИЦЕ“, чиято дейност е основно насочена към социалната сфера и обучението на сътрудници по социални програми и проекти. Присъстваха психолози, педагози и родители на деца с аутизъм.

В изказването си към участниците в кръглата маса г-н Кънчев изказа мнение, че такъв форум винаги има много голямо значение. “Такива срещи, на които да се обсъждат проблемите на аутизма се общочовешки, общовалидни и има значение за всеки един от нас, всеки един от нас може да научи нещо повече за другите и особено може да научи за себе си….” Община Костинброд, като институция дава условия за развитие на всички възможни социални сфери.

На кръглата маса бяха представени два кратки филма за деца с аутизъм. Във филмите беше показано, че децата аутисти с нищо не се отличават от останалите деца: те обичат да играят, пеят, танцуват, рисуват и да се смеят. Беше обсъден въпросаюът, че обществото не е подготвено за проблема с аутизма: хората не знаят как да общуват с тях, как да реагират на тяхното поведение, какво трябва да правят при резките поведенчески промени.
Родителите обсъдиха с представителите на институциите проблеми и въпроси, които ги вълнуваха и откриха за себе си много техники и способи за работа с деца с аутизъм.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete